FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: POBJEDA NIZOZEMSKE NA EP U NOGOMETU NAJVIŠE BI POMOGLA EUROPSKOJ PRIVREDI

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Europska konjunktura najviše biprofitirala kada bi titulu prvaka na europskom nogometnom prvenstvuosvojila nizozemska reprezentacija, izjavio je za nedjeljno izdanjeberlinskog lista "Die Welt" Harrie Dielen, ekonomist ABN Amro,međunarodne banke sa sjedištem u Amsterdamu.
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Europska konjunktura najviše bi profitirala kada bi titulu prvaka na europskom nogometnom prvenstvu osvojila nizozemska reprezentacija, izjavio je za nedjeljno izdanje berlinskog lista "Die Welt" Harrie Dielen, ekonomist ABN Amro, međunarodne banke sa sjedištem u Amsterdamu.

"Nizozemskim potrošačima ponovno treba više samopouzdanja a pobjeda u Portugalu pomogla bi privredi koja danas stagnira", tumači Dielen.

Jedan od kriterija na kojem se temelji navedena ocjena bila je odgovarajuća veličina nacionalne ekonomije, dodaje "Die Welt", napominjući da, primjerice, "trijumf Češke, Letonije, Bugarske ili Hrvatske ne bi imao nikakvog efekta za europsku ekonomiju".

Sljedeći kriterij bila je niska stopa gospodarskog rasta zemlje-pobjednice, slijedom koje bi pobjeda Engleske, Francuske ili Španjolske također ostala bez ikakvog efekta za europsku konjunkturu.

U tom bi kontekstu bilo poželjno da protivnik Nizozemske u završnici europskog prvenstva bude Njemačka. Stručnjaci priznaju da bi pobjeda Njemačke kratkoročno još više ojačala rast europskog gospodarstva ali upozoravaju da bi političke konzekvence takvog ishoda bile nepovoljne: "Nacionalni trijumf i poticaj za njemačku privredu mogli bi rezultirati odgodom reformi, ponajprije kada se uzme u obzir otpor mnogih Nijemaca", tumači Dielen.

U poluzavršnici stručnjaci priželjkuju i Portugal i Švicarsku čijim je potrošačima također nasušno potrebno ohrabrenje, prenosi Die Welt.

Čak bi i Italija - zbog nedostatnog volumena BDP-a - trebala napustiti natjecanje u četvrtfinalnoj utakmici protiv Nijemaca, iako se već godinama bori s istim problemima u pitanju socijalnog osiguranja kao i Njemačka, navodi berlinski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙