FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA I MAKEDONIJA OČEKUJU OD SUMMITA NATO-A PRECIZNIJE VREMENSKE OKVIRE

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - I Hrvatska i Makedonija očekuju odpredstojećeg summita Sjevernoatlantskog saveza u Istanbulu preciznijivremenski okvir njihovog približavanja NATO-u, kazali su u ponedjeljaku Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njegovamakedonska kolegica Ilinka Mitreva.
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - I Hrvatska i Makedonija očekuju od predstojećeg summita Sjevernoatlantskog saveza u Istanbulu precizniji vremenski okvir njihovog približavanja NATO-u, kazali su u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njegova makedonska kolegica Ilinka Mitreva.

"Zajedničkog smo mišljenje da bi se na summitu u Istanbulu trebao preciznije utvrditi vremenski okvir približavanja naših zemalja NATO-u i vjerujemo da ćemo se zajedničkim nastupom uspjeti izboriti za to", kazao je Žužul nakon sastanka s Mitrevom.

Što se tiče približavanja NATO-u ostvarujemo dobru zajedničku suradnju unutar Jadranske povelje (Albanija, Hrvatska i Makedonija) i "usuglasili smo nacrt zajedničkog teksta kojeg ćemo ovaj tjedan predočiti Sjevernoatlantskom vijeću i glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu, a u kojem ćemo iznijeti svoj stav glede summita u Istanbulu, a to je približavanje Savezu", kazao je Žužul.

"Očekujem da će se u Bruxellesu čuti poruka tri zemlje i da će se ostvariti naša očekivanja od summita u Istanbulu te da će se preciznije odrediti vremenski okvir našeg ulaska u Savez", kazala je Mitreva

Kako je istaknula, "suradnja unutar Jadranske povelje još je jedna dimenzija koja spaja nastojanja Albanije, Hrvatske i Makedonije prema NATO-u uzimajući u obzir individualna postignuća".

Dvoje ministara razgovarali su i približavanju obiju zemlja Europskoj Uniji.

"Poznato je da smo u svojoj strategiji nastupa prema EU stalno isticali regionalnu dimenziju i svoje uvjerenje da proces proširenja ne smije zastati i da se mora nastaviti", kazao je Žužul

Mi u Hrvatskoj smo više puta naglašavali kako vidimo Makedoniju kao nastavak tog procesa, dodao je.

Mitreva je čestitala Hrvatskoj na dosadašnjem uspjehu u približavanju EU te je izrazila nadu da će uskoro moći čestitati i na statusu kandidata kao i datumu početka pregovora.

"Uspjeh Hvatske je uspjeh cijele regije. Nadamo se da će hrvatska iskustva biti jako korisna za Makedoniju koja je podnijela svoju aplikaciju i očekuje upitnik iz Bruxellesa", rekla je makedonska ministrica.

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska, ako dobije status kandidata, uvesti vize za makedonske državljane Žužul je odgovorio da neće biti pooštravanja viznog režima.

"Približavanje EU nije bježanje iz regije i nastavit ćemo razvijati regionalnu suradnju", rekao je Žužul istaknuvši kako očekuje "olakšana putovanja i komunikaciju" između dvije države.

Mitreva i Žužul su razgovarali i o bilateralnoj suradnji koju su ocijenili jako dobrom.

"Smatram da Hrvatska i Makedonija daju ton regionalnoj suradnji, njezinoj kvaliteti, uzajamnom razumijevanju te prosperitetu ove regije", kazala je Mitreva.

Makedonske novinare je zanimalo i hoće li Hrvatska izručiti bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškovskoga koji se nalazi na hrvatskom teritoriju. Ljube Boškovski osumnjičen je da je naredio ubojstvo sedmorice Pakistanaca za koje je tvrdio da su pripadali terorističkoj skupini koja je planirala napad teroristički napad na makedonskom teritoriju.

Hrvatski je ministar odgovorio da danas nije bilo govora o tome, ali da će se to pitanje rješavati unutar dobrih prijateljskih odnosa dviju zemalja i zakonskih pravila Hrvatske i Makedonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙