FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKI TRGOVINSKI PREGOVORI POMAKNUTI S MRTVE TOČKE

SAO PAULO, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Siromašne i bogate zemljeokončale su devetomjesečni zastoj u svjetskim trgovinskim pregovorima,dogovorivši se da će poljoprivreda biti središnja tema pregovora zapoticanje rasta svjetskog gospodarstva i suzbijanje siromaštva.
SAO PAULO, 14. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Siromašne i bogate zemlje okončale su devetomjesečni zastoj u svjetskim trgovinskim pregovorima, dogovorivši se da će poljoprivreda biti središnja tema pregovora za poticanje rasta svjetskog gospodarstva i suzbijanje siromaštva.

Prema riječima ministara trgovine, pregovarači su kroz međusobnu suradnju dobili priliku za postizanje sporazuma u okviru pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koji su prošle godine u Cancunu u Meksiku zapeli na pitanju poljoprivredne trgovine.

"Uvidjeli smo da je poljoprivreda pravi ključ za otključavanje tih vrata", kazao je američki trgovinski predstavnik Robert Zoellick nakon četverosatnog sastanka s kolegama iz Europske unije, Brazila, Indije i Australije. "Nadamo se da ćemo do srpnja uspostaviti temelje za postizanje onoga što nismo uspjeli postići u Cancunu", dodao je.

"Postigli smo dovoljnu razinu složnosti kako bismo smogli nastaviti s radom", kazao je brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amorim, koji je u Cancunu osnovao skupinu G20 zemalja u razvoju radi borbe za pošteniju poljoprivrednu trgovinu.

"Pregovarači se uvelike slažu u tome da rješenje leži u nekoj kombinaciji smanjenja carina i povećanja kvota", kazao je predsjednik svjetskih trgovinskih pregovora Tim Groser.

Ministri su se sastali na marginama UN Konferencije o trgovini i razvitku (UNCTAD), čiji je cilj suzbijanje svjetskog siromaštva kroz poticanje trgovine među siromašnim zemljama i uspostavu poštenije trgovine s bogatim zemljama.

Više od 80 posto ukupnog svjetskog izvoza proizvodi samo 10 zemalja, a šest od deset najsiromašnijih zemalja svijeta danas je u lošijoj situaciji nego prije 20 godina, podaci su Oxfam Internationala.

Zamah u novoj rundi pregovora o liberalizaciji trgovinskih pregovora pokrenutih u Dohi, kojim se želi potaknuti rast globalnog gospodarstva za 500 milijardi dolara, mogao bi se izgubiti ako se sporazum ne postigne prije kraja srpnja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙