FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKI IZBORI: NIZAK ODZIV I PORAZI VLADAJUĆIH STRANAKA

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Nizak odziv birača i porazivladajućih stranaka obilježili su izbore za Europski parlament koji suse od 10. do 13. lipnja održali u 25 zemalja članica Europske unije.
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Nizak odziv birača i porazi vladajućih stranaka obilježili su izbore za Europski parlament koji su se od 10. do 13. lipnja održali u 25 zemalja članica Europske unije.

Prema prvim podacima, od oko 350 milijuna stanovnika s pravom glasa, na izbore se odazvalo 44,6 posto. Pri tome je odziv u "starim" zemljama EU bio 47,7 posto, dok je u novoprimljenim članicama prosjek bio znatno niži - 28,7 posto.

Drugo obilježje europskih izbora su porazi vladajućih stranaka. Prema prvim podacima sa glasačkih mjesta, osim u slučaju Španjolske i Grčke, stranke na vlasti su pretrpjele blaže ili jače poraze.

Glasači su nagradili španjolskog socijalističkog premijera Josea Luisa Rodriguesa Zapatera za povlačenje vojnika iz Iraka, ističu politički komentatori.

Demokršćanska Unija CDU/CSU je pobjednik njemačkih izbora za Europski parlament dok je vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) 22 posto glasova, što je gotovo 8 posto manje nego na posljednjim europskim izborima 1999., ostvarila svoj dosad najslabiji rezultat.

Porazi se, sudeći prema prvim rezultatima, predviđaju i strankama Francuskog premijera Jean-Pierrea Raffarina i njegovog britanskog kolege Tonya Blaira.

U Italiji je, prema ispitivanjima, najviše glasova dobila Maslina, a slabo je prošao pokret Naprijed Italijo premijera Silvija Berlusconija.

Ujedinjeni za Maslinu, koja okuplja stranke ujedinjene oko predsjednika Europske komisije Romana Prodija dobila je između 30 i 33 posto glasova, pokret Naprijed Italijo dobio je između 20 i 23 posto glasova, dok je Nacionalni savez potpredsjednika vlade Gianfranca Finija dobio između 10 i 12 posto.

Prema još uvijek neslužbenim podacima, od 7 zastupničkih mjesta, koliko u novom Europskom parlamentu pripada Sloveniji, dva su mjesta pripala vladajućim liberalnim demokratima (LDS), a jedno njihovim koalicijskim partnerima, Udruženoj listi socijalnih demokrata (ZLSD), a ostala četiri opozicijskim listama.

U Austriji su oporbeni socijalisti postigli neznatno bolji rezultat od vladajućih narodnjaka kancelara Wolfganga Schuessela, ali glavna je vijst katastrofalan poraz Slobodarske stranke Joerga Haidera, koja je dobila samo 6,4 posto glasova.

Neslužbeni i preliminarni podaci sa glasačkih mjesta u cijeloj EU pokazuju da su vladajuće stranke doživjele poraz na izborima.

Oko 14.700 kandidata natjecalo se za 732 mjesta u Europskom parlamentu

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙