FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 11. LIPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 11.LIPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 11. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 11. LIPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.410,10 10.432,52

Tokyo/NIKKEI 11.526,82 11.449,74

London/FTSE-100 4.472,20 4.486,10

Frankfurt/DAX 30 4.001,48 4.021,64

--------------------------------------------------

Pred novu sezonu objave tromjesečnih poslovnih izvješća korporacija, ulagači na američkim tržištima dionica zaboravili su nakratko na skorašnje povećanje kamatnih stopa i jačanje inflatornih pritisaka, te su u četvrtak ponovno svojim kupovinama podigli cijene dionica.

Njujorški Dow Jones indeks tako je završio ovaj skraćeni radni tjedan na 10.410 bodova, ojačavši 0,4 posto u odnosu na dan ranije. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 1,999 bodova. Na tjednoj razini, Dow Jones ojačao je 1,6 posto, a Nasdaq 1,2 posto.

Obujam trgovanja bio je slab, kao uostalom i cijeloga tjedna, budući je mnogo ulagača bilo odsutno zbog skraćenog radnog tjedna. Danas, naime, burze ne rade zbog pogreba bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

"Imali smo snažan uzlet cijena koji nitko nije posebno zamijetio jer je obujam trgovanja bio slab", ocijenio je raspoloženje na tržištu Jay Suskind, trgovac pri Ryan Beck&Co. "Mislim da je makroekonomska situacija dobra, dok je geopolitička situacija zadnjih dana bila mirna, a cijene naftu su se stabilizirale".

Trgovanje je obilježila dionica FedEx-a, vodećeg svjetskog distributera pošiljki, koja je ojačala 1,2 posto. budući je kompanija povisila svoje procjene poslovanja zbog snažne potražnje. Ojačala je značajnije i dionica Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova, budući je ta kompanija predvidjela pozitivnu stopu rasta prodaje čipova ove godine.

Dionice proizvođača vozila potaknule su rast vrijednosti europskih burzovnih indeksa u četvrtak na najvišu razinu u zadnjih pet tjedana. Tako je frankfurtski DAX ojačao 0,6 posto, na 4.021 bod. No, londonski Ftse završio je poslovanje s minusom u visini 0,08 posto, na 4.486 bodova, kako je podizanje britanskih kamatnih stopa već drugi puta u zadnjih dva mjeseca obeshrabrilo kupovine na tom tržištu.

Rastuće zabrinutosti oko jačanja inflatornih pritisaka u SAD-u i Kini rezultirale su današnjim padom cijena dionica na europskim burzama, pri čemu je najveće gubitke zabilježila dionica hotelijerske kompanije Accor zbog skupe akvizicije.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,3 posto, na 4.472 boda. Frankfurtski DAX potonuo je pola posto, na 4.001 bod.

Raspoloženjem ulagača dominira strah od inflatornih pritisaka u SAD-u i Kini, koji bi mogao ubrzano zaoštriti monetarne politike i zakočiti gospodarski rast u ta dva ključna svjetska gospodarstva. Takvi strahovi ojačali su noćas, nakon što je u Kini objavljeno da je stopa inflacije u svibnju dosegnula godišnju razinu od 4,4 posto, što je najbrži skok cijena u zadnjih sedam godina.

I iz američke središnje banke Fed upozorili su da bi stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu mogla porasti brže nego se očekivalo, te da će u tome slučaju Fed dizati kamatne stope mnogo više i brže nego se trenutno očekuje.

"Fedova upozorenja zabrinjavaju ulagače, koji sada očekuju oštriju monetarnu politiku u 2004. nego su se prvotno nadali", izjavila je ekonomistica CIC-a, Valerie Plagnol. "Tržišta će ostati nervozna sve do objave podatka o inflaciji u SAD-u". Taj podatak trebao bi biti objavljen u utorak, a tržišta će ga pozorno pratiti u nastojanju da vide signale o tome za koliko bi Fed mogao podići troškove kreditiranja.

Inače, trgovina je slabog obujma, budući je američko tržište, koje obično daje smjernice tržištima diljem svijeta, danas zatvoreno zbog dana žalosti u povodu smrti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Dionice Accora bile su najveće gubitnice, potonuvši 3,5 posto, po objavi da će za 30 posto udjela u operatoru vila za odmor Club Mediterranee platiti Agnelli skupini 252 milijuna eura, odnosno 31 posto premije na cijenu njegovih dionica. Tržište je takvu cijenu ocijenilo previsokom.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo 0,4 posto, na 11.526 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2002 1,2113 1,1964

Euro/JPY 132,18 132,57 131,98

USD/JPY 110,12 110,49 109,20

-------------------------------------------------

Dolar je danas na svjetskim tržištima valuta skočio oko jedan posto prema najvažnijim svjetskim valutama, nakon što su najnovije izjave visokog dužnosnika američke središnje banke potaknule očekivanja bržeg i daljnjeg rasta kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu.

U takvim se okolnostima dolar nakratko spustio ispod psihološki važne granice od 1,20 dolara za euro, no potom je usporio rast te trenutno iznosi 1,2002 dolara za euro. Ojačao je i prema jenu, i trenutno stoji 110,12 jena. Oko jedan posto skočio je i prema franku, dosegnuvši 1,2581 franak za dolar.

Dužnosnik Feda William Poole u jednom je intervjuu izjavio kako će američka središnja banka morati podići kamatne stope brže nego to tržišta očekuju ako inflacija ubrzava. Dodao je i da odgađanje takvih poteza banke neće pomoći američkom gospodarstvu.

"Poole je vrlo agresivan", kazao je Aziz McMahon, valutni strateg u ABN Amro banci u Londonu. "Komentar o daljnjem i bržem podizanju kamatnih stopa nego je tržište očekivalo u ovome trenutku privlači pozornost ljudi".

Njegovi komentari dali su poticaj dolaru, koji je već profitirao ovoga tjedna od izjava niza dužnosnika središnje banke, počevši s njezinim čelnikom Alanom Greenspanom koji je kazao u utorak da će banka poduzeti što je potrebno kako bi zadržala inflaciju pod kontrolom. Stoga će tržišta pozorno pratiti što će kazati još neki dužnosnici Feda tijekom današnjeg dana.

Trgovci kažu da je trgovina slabog obujma budući je današnji dan proglašen praznikom u SAD-u radi pogreba bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Obzirom da će brzina zaoštravanja monetarne politike Feda ovisiti o kretanju stope inflacije, mnogi na tržištu s nestrpljenjem iščekuju objavu novih gospodarskih pokazatelja u idućem tjednu, i to posebice indeksa potrošačkih i proizvođačkih cijena.

Britanska funta je izgubila danas oko jedan posto prema dolaru, koji trenutno stoji 1,8220 dolara za funtu, ali je zabilježila najvišu razinu u zadnjih osam tjedana prema euru. Bank of England podigla je ovoga mjeseca ključnu kamatnu stopu po drugi put u dva mjeseca, tako da ona sada iznosi 4,5 posto, 0,25 postotnih bodova više.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

08.06. USLIB 1,08 1,17 1,40 1,40

08.06. EULIB 2,07 2,08 2,10 2,17

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙