FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

italija: je li plaćeno za oslobađanje trojice talijanskih talaca

RIM, 11. lipnja 2004. (Hina) - Pitanje o tome je li netko platiootmičarima trojice talijanskih građana za njihovo oslobađanjezaokupilo je u petak talijansku javnost nakon što je u listu"Repubblica" objavljen razgovor s osnivačem humanitarne organizacijeEmergency, Ginom Stradom, koji je rekao kako je netko platio devetmilijuna dolara za oslobađanje trojice Talijana koji su se od 12.travnja nalazili u rukama iračkih ratnika.
RIM, 11. lipnja 2004. (Hina) - Pitanje o tome je li netko platio otmičarima trojice talijanskih građana za njihovo oslobađanje zaokupilo je u petak talijansku javnost nakon što je u listu "Repubblica" objavljen razgovor s osnivačem humanitarne organizacije Emergency, Ginom Stradom, koji je rekao kako je netko platio devet milijuna dolara za oslobađanje trojice Talijana koji su se od 12. travnja nalazili u rukama iračkih ratnika.

Potpredsjednik vlade Gianfranco Fini u petak je u razgovoru za drugi program talijanskog radija RAI opovrgnuo bilo kakve pregovore s otmičarima. "Nije bilo nikakvih pregovora za oslobađanje trojice otetih Talijana u Iraku", rekao je Fini i pozvao Gina Stradu da iznese dokaze o tome što tvrdi.

Gino Strada iznosi, pak, ime Saliha Mutlaka kao čovjeka preko kojeg je išlo devet milijuna dolara i poziva da se provjeri tko je od Iračana bio posljednjih dana u Italiji pa da će se navodno otkriti i tko je mogao posredovati u toj transakciji.

U operaciji oslobađanja talijanskih talaca Maurizia Agliane, Umberta Cupertina i Salvatorea Stefia bili su uključeni američki i poljski vojnici u Iraku, ali nisu ispalili ni jedan metak, niti je bilo tko ranjen. Gino Strada kaže kako nije trebalo biti pucnjave pošto su američki vojnici došli samo preuzeti trojicu talaca. S njima je bio i poljski poduzetnik Jerzy Kos, koji je izjavio kako je cijela operacija njihova oslobađanja trajala tri minute.

Talijanskom političkom pozornicom se ovih dana rasplamsala i polemika oko oslobađanja talijanskih talaca, odnosno oko vremena kada je do toga došlo, ovog tjedna uoči europskih izbora, kao i načina, odnosno plaćanja ili ne za njihovo oslobađanje. Trojicu Talijana koji su proveli u rukama iračkih ratnika 58 dana ispitali su i talijanski tužitelji koje žele rasvijetliti cijeli slučaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙