FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR: U proteklih pet mjeseci razminirano više od planiranog

SISAK, 9. lipnja 2004. (Hina) - Savjet Hrvatskog centra za razminiranje(HCR) prihvatio je danas izvješće o provedbi Plana razminiranja uprvih pet mjeseci ove godine, zaključivši da je ostvareno više odplaniranog.
SISAK, 9. lipnja 2004. (Hina) - Savjet Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) prihvatio je danas izvješće o provedbi Plana razminiranja u prvih pet mjeseci ove godine, zaključivši da je ostvareno više od planiranog.

U navedenom razdoblju provedena su 84 projekta razminiranja i pretraživanja ukupno 17,6 četvornih kilometara, na kojima je pronađeno 1076 minsko-eksplozivnih sredstava i 149 neeksplodiranih sredstava.

U razdoblju od siječnja do kraja svibnja u pet minskih polja smrtno je stradalo šest osoba, među kojima dva pirotehničara, a jedan je pirotehničar teško ozlijeđen.

Članovi Savjeta HCR-a dobili su i informaciju o provedenom upravnom nadzoru od strane Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) te informaciju o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu HCR-a.

"U HCR-u je proveden upravni nadzor, u tijeku je revizija poslovanja, a pozvan je i USKOK da istraži njegovo poslovanje", izjavio je predsjednik Savjeta HCR-a Đuro Brodarac na konferenciji za novinstvo, nakon sjednice Savjeta HCR-a.

"Zahtjev za upravni nadzor i reviziju mjerodavnim državnim tijelima Savjet HCR-a poslao je zbog okolnosti koje su se stvorile oko te institucije", rekao je Brodarac, dodavši da je "prijavu USKOK-u podnijela jedna službenica HCR-a".

Istaknuo je kako je zadovoljan rezultatima upravnog nadzora, što su ga u tjedan dana provela četiri inspektora MUP-a, jer nije iznesena gotovo ni jedna primjedba na rad i poslovanje HCR-a u prošloj i ovoj godini.

Izvijestio je da Državna revizija obavlja reviziju poslovanja HCR-a, dodavši kako očekuje da će "njezini nalazi i mišljenja također biti pozitivni".

Napomenuo je da je "jedna zaposlenica podnijela zahtjev USKOK-u da dođe u kontrolu u HCR", ali je odbio reći o kakvim se navodima radi i o kojoj je zaposlenici riječ, najavivši da će se, bude li potrebe, o tome pravodobno izvijestiti javnost.

"Nama ne smeta poziv USKOK-u da dođe u HCR, nemamo ništa protiv toga da on provede istragu u HCR-u, već želimo da on, ako ima osnova, što prije dođe i obavi svoj posao kako bi se napokon stvorili uvjeti za normalan i nesmetan rad HCR-a", rekao je Brodarac.

Savjet HCR-a na današnjoj sjednici prihvatio je izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu HCR-a, koje je predložio ravnatelj Oto Jungwirth.

Njima je uvedeno radno mjesto četvrtog pomoćnika ravnatelja za strateški razvoj, standardizaciju i testiranje, na koje je raspoređen dosadašnji pomoćnik ravnatelja za operativne poslove Nikola Gambiroža, dok je na njegovo mjesto imenovan Davor Laura.

Novi Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu HCR-a donesen je na temelju odluke hrvatske Vlade, koja je HCR-u dala rok da poslove općeg izvida i utvrđivanja minski sumnjivog prostora u Hrvatskoj mora dovršiti do 1. listopada ove godine, a novi ustroj prilagođen je tom prioritetnom zahtjevu, rekao je Brodarac.

Na upit novinara da komentira napise u medijima o navodno velim plaćama i honorarima pojedinih dužnosnika u HCR-u, Brodarac je rekao kako "ne stoje tvrdnje da se u HCR-u dijele visoke plaće".

Kao argument iznio je da ravnatelj HCR-a ima plaću od 10.500 kuna, a ravnatelj Jungwirth ocijenio je da "on ima manju plaću od pomoćnika ministra i da je po plaći u rangu ravnatelja nacionalnog parka".

Plaća zamjenika ravnatelja je treća, a pomoćnika šesta po visini u HCR-u, dok drugu, četvrtu i petu plaću po visini imaju pirotehničari, naveo je ravnatelj.

Jungwirth je izvijestio da su u tijeku pregovori sa sindikatom za sklapanje novog kolektivnog ugovora.

Brodarac se osvrnuo i na posljednju nesreću od mina u Mošćenici kod Petrinje u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

Napomenuo je da "stanovništvo koje živi na području uz Kotar šumu u Mošćenici kod Petrinje, koje je u Domovinskom ratu bila prva crta razdvajanja, ne poštuje znakove opasnosti od mina kojima je obilježeno cijelo to područje".

"Stanovnici znaju gdje su mine i gdje im prijeti opasnost od stradanja, a ipak na vlastitu odgovornost ulaze u minska polja", rekao je Brodarac. Dodao je da se zadnje stradavanje dogodilo kada su "dvojica muškaraca išla u krivolov na srne, i pritom su stradali od mina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙