FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 04.30 SATI

ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 04.30sati:
ZAGREB, 4. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 04.30 sati:

ZAGREB

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u četvrtak u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt, da Hrvatska "u potpunosti surađuje" s haškim Tužiteljstvom. "Jako sam zahvalna hrvatskoj vladi, posebno ministarstvu pravosuđa, na punoj suradnji koju imamo u pristupu dokumentima, svjedocima i intervjuima", kazala je Del Ponte na konferenciji za novinare nakon razgovora u Ministarstvu pravosuđa. "Stvarno i konačno imam državu na Balkanu koja u cijelosti surađuje s nama", naglasila je Del Ponte. Dodala kako ostaje otvoreno samo pitanje generala Ante Gotovine, te izrazila nadu da će vrlo skoro i to pitanje biti riješeno. "To je posebno važno pitanje koje mi ne zaboravljamo. Međunarodna zajednica motri na nas i nadam se da ćemo vrlo skoro postići da Gotovina stigne u Haag", kazala je Del Ponte. Ministrica Škare Ožbolt izjavila je kako je na sastanku suradnja ocijenjena "izuzetno dobrom", te da se razgovaralo o slučaju Gotovina i o prepuštanju haških predmeta hrvatskom pravosuđu. Del Ponte je izrazila spremnost Tužiteljstva da prebaci predmete u kojima nije podignuta optužnica, čim hrvatska Vlada potvrdi da ih je spremna preuzeti. Odgovarajući na upite novinara Del Ponte je kazala kako je njezina izjava prema kojoj vjeruje da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj, koju danas prenosi sarajevski Dnevni Avaz, samo "djelomice točna" jer je u listu ispušten njezin navod da su to podaci od prošle godine.

LJUBLJANA

Slovenski parlament u petak će se na zatvorenoj sjednici vanjskopolitičkog odbora upoznati s hrvatskim pogledima u pogledu zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, izjavio je u četvrtak predsjednik odbora Jelko Kacin. Kacin je pozdravio najavu hrvatske vlade koja, kako je rekao, Saboru predlaže "odustajanje od jednostranog koraka" oko primjene pojasa. Kakav će biti taj dokument ovoga trenutka se ne može predvidjeti, rekao je Kacin za slovensku agenciju STA, dodavši da će zato slovenska strana sa svojim ocjenama pričekati kraj rasprave u Saboru.

NEW YORK

Njemačka je u četvrtak predložila Vijeću sigurnosti UN da odredi točan datum kada će multinacionalne snage pod američkim vodstvom napustiti Irak. Njemački veleposlanik u UN-u Gunter Pleuger rekao je da bi postavljanje roka dalo svijetu "važan signal" da Washington doista namjerava poštovati iračku suverenost. Pleuger je rekao kako bi u rezoluciji Vijeća sigurnosti morao biti "određen točan datum isteka mandata multinacionalnih snaga". Njemačko stajalište slično je stajalištu Francuske, Rusije i Kine. Njemački veleposlanik u UN predložio je da se prijelaznoj vladi omogući da sama prekine mandat i prije, ako to bude željela. Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari pozvao je multinacionalne snage pod američkim vodstvom da ostanu u Iraku, ali i da poštuju iračku suverenost. Prema njegovu mišljenju, Irak "mora dobiti prigodu da iznese svoje mišljenje" o nazočnosti međunarodnih snaga na svom području nakon prijenosa suvereniteta. Zebari je u Vijeću rekao da se to mora naći u novoj rezoluciji i da međunarodne snage trebaju ostati nakon prijenosa suvereniteta 30. lipnja. P

LONDON

Predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero umanjio je u četvrtak razlike u mišljenju s britanskim kolegom Tonyjem Blairom, objavivši da kani "vrlo pozorno slušati" Veliku Britaniju u svezi s europskim ustavom. London i Madrid "imaju zajedničke interese" i "vrlo snažne veze koje želim još više učvrstiti", izjavio je Zapatero po završetku prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji. Španjolska želi da europski ustav bude usvojen u lipnju. Dvije zemlje, rekao je Zapatero, slažu se oko brojnih važnih pitanja. "Slažemo se o jačanju međunarodne antiterorističke suradnje, o ulaganju većih napora u mirovnom procesu na Bliskom istoku preko mirovnih smjernica i oko toga da bi UN trebao usvojiti rezoluciju" o Iraku, rekao je Zapatero. Blair je također rekao kako očekuje da Vijeće sigurnosti UN-a uskoro donese rezoluciju o Iraku.

WASHINGTON

Demokratski predsjednički kandidat John Kerry optužio je u četvrtak predsjednika Georgea W. Busha da loše upravlja američkom vojskom koju je prenapregnuo te za loše vođenje operacija u Iraku. U svom govoru posvećenom nacionalnoj sigurnosti Kerry je rekao da je Bushova administracija učinila premalo da prilagodi američku vojsku novim misijama koje mora poduzimati. Senator Kerry je kazao da su Sjedinjene Države otišle u Irak s premalo vojnika da bi spriječile pljačkanje i kriminal te su propustile pobrinuti se za skoro milijun tona oružja koje se sada upotrebljava protiv američkih snaga. Upozorio je na opasnost da Amerika stvara nedovoljno snažnu vojsku s premalo spremnih na borbu. Kerry je kazao kako se američka vojska mora mijenjati nakon što je prijetnje Hladnoga rata zamijenila prijetnja terorizma. Kerry je utemeljio i skupinu koja će savjetovati njegovu predizbornu kampanju o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti. U njoj su, među ostalima, bivši zapovjednik NATO-a umirovljeni general Wesley Clark i dva bivša načelnika glavnog stožera američke vojske umirovljeni general John Shalikasvili i umirovljeni admiral William Crowe.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u četvrtak je zatražio od skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, poznate kao G8, da se pozabavi problemima koji muče siromašne zemlje. On je taj poziv uputio prije sastanka G8 sljedećeg tjedna u Sea Islandu u saveznoj američkoj državi Georgiji kojem će domaćin biti američki predsjednik George Bush. Annan je rekao da ekonomski i socijalni razvoj ne mogu biti odvojeni od mira i sigurnosti u svijetu i nisu manje važni od stanja u Iraku ili na Bliskom istoku. Od vođa G8 zatražio je da povećaju pomoć siromašnima od 68 milijardi dolara, koliko je iznosila 2003., na 100 milijardi godišnje, te da ulože posebne napore za zaustavljanje širenja AIDS-a, malarije i drugih opasnih bolesti.

PARIZ

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u četvrtak da je predsjednik Jaser Arafat "problem" i "zapreka" za mir, ali da je na Palestincima da "odluče o njegovu položaju". "Arafat nije partner za mir, razočarao je američku upravu", dodao je Powell za francusku televiziju France 3. "Palestinskom narodu želimo jačeg premijera, tj. Abu Alaa (premijer Ahmad Korei) koji će nadzirati snage sigurnosti. Izraelu treba partner odgovoran za mir. Nama treba partner odgovoran za mir", istaknuo je Powell. Od prosinca 2001. Arafat je kućnom pritvoru u svom glavnom stožeru u Ramali, na Zapadnoj obali, koji je uglavnom razoren. Premijer Ariel Sharon zaprijetio je 23. travnja da će ubiti Arafata. Prema pisanju dnevnog lista Maariv, Sharon zapravo razmišlja da palestinskog čelnika protjera u Gazu.

HAG

Bivši oficir JNA Vladimir Kovačević, zvani "Rambo", bit će pušten na slobodu kako bi se liječio od psihičkih problema, nakon što ga je Haški sud proglasio nesposobnim za očitovanje o krivnji glede optužbi za granatiranje Dubrovnika 1991. Vladimira Kovačevića optužnica po šest točaka tereti za kršenja pravila i običaja rata, među kojima i za ubojstva i okrutnosti tijekom granatiranja srca Dubrovnika, Staroga grada. Kovačević (43), koji je zasad pušten na šest mjeseci kako bi se liječio u Vojnoj akademiji u Beogradu, žalio se na psihičke probleme i klaustrofobiju. Čovjek kojeg su njegovi vojnici zvali "Rambo" u studenom je pred sudom izjavio kako se njegov brat ubio i kako se boji da će i njega zadesiti "jednaka sudbina" u tako maloj (zatvorskoj) prostoriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙