FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader rekao je večeras u Saboru da na Hrvatsku nema pritisaka i ultimatuma, ali da postoji opasnost da netko od 25 šefova država na sastanku Europskog vijeća sredinom lipnja ne digne ruku za hrvatsku kandidaturu za članstvo u EU, ako ribolovno-ekološku zonu primijenimo i na zemlje Europske unije. Večerašnju, kao i popodnevnu pojedinačnu saborsku raspravu o predloženoj odgodi proglašenja ekološko-ribolovne zone na Jadranu obilježile su žestoke međusobne optužbe SDP-ovih i HDZ-ovih zastupnika koja se vlada, sadašnja ili bivša, više ili manje brinula za nacionalne interese. Nakon polusatna stanke klubovi će se, kako je najavljeno, još jednom očitovati o ekološko-ribolovnoj zoni i Sanaderovu istupu.

ZAGREB - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je danas od saborskih zastupnika da ne podrže izmjenu Odluke o zaštićenom ekonomsko-ribolovnom pojasu, već da se u cilju zaštite najugroženijeg dijela Jadranskog mora na području zaštićene ekološko-ribolovne zone podrži njihov prijedlog zabrane ribolova svima u trajanju od jedne godine u tom dijelu ribolovnog mora.Ta bi zabrana, predlaže Ceh ribara, na snagu trebala stupiti 3. listopada ove godine, kada na snagu stupa i Odluka o zaštiti ekološko-ribolovnog pojasa.

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je u Splitu bio nazočan sjednici sveučilišnog Senata, na kojoj je prihvaćena nova strategija provedbe projekta Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu, čiji je osnivač međunarodno priznati znanstvenik Miroslav Radman, odnosno odlučeno je da se Sveučilište od sada, kao jedan od osnivača, aktivnije uključi u taj projekt. Uključivanje Sveučilišta u Institut, naglasio je ministar, omogućit će ostvarenje zamišljenih istraživačkih projekata, jednim dijelom će osigurati i povratak hrvatskih znanstvenika iz inozemstva.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske (SNH) zatražio je od Hrvatskog sabora da se u najavljenim izmjenama Kaznenog zakona povisi zatvorske kazne za ubojstva, prijetnje i napade na policajce. SNH od saborskih zastupnika traži da izglasaju strožije kazne koje su lani bile usvojene Izmjenama i dopunama Kaznenom zakonu koje je Ustavni sud ukinuo jer su donesene nedovoljnim brojem zastupničkih glasova.

KARLOVAC - Na Županijskom sudu u Karlovcu danas je nastavljena jučer započeta rasprava u ponovljenu suđenju Svetozaru Karanu iz Korenice, koji je lani u srpnju prvostupanjskom presudom na Županijskom sudu u Gospiću osuđen na 13 godina zatvorske kazne za kažnjivo djelo protiv čovječnosti, međunarodnog prava i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika zatvora tzv. SAO krajine. Vrhovni sud prihvatio je žalbu Svetozara Karana iz Korenice te ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet sudu na ponovno suđenje pred promijenjenim vijećem. Suđenje se nastavlja sutra.

SPLIT - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva tvrdi da u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije predviđeno mjesto za odlaganje radioaktivnog otpada kao što je to jučer u Splitu na neuspjelu sastanku prosvjednika iz Zagore u vezi s istražnim radovima u Kladnjicama sa županom Krunom Peronjom tvrdio županijski vijećnik Nikola Zokić . Program prostornog uređenja pristupačan je svakomu na internetskoj stranici Ministarstva: www.mzopu.hr - kartografski prikaz br. 19 i točke 3 - 51 tekstualnog dijela programa.

ZAGREB - Centar za ljudska prava, Hrvatski pravni centar i Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) danas su u Zagrebu organizirali okrugli stol "Azil u Hrvatskoj nakon 1. srpnja 2004." Namjera organizatora skupa je potaknuti raspravu o pravu na azil, međunarodnopravnim standardima u zaštiti tražitelja azila i azilanata te o Zakonu o azilu koji stupa na snagu 1. srpnja. Predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand rekla je da je UNHCR spreman nastaviti suradnju u provedbi zakona, zajedno s hrvatskim vlastima i Hrvatskim Crvenim križem, Hrvatskim pravnim centrom i Centrom za upravljanje krizama.

OSIJEK - Predstavnici grada Osijeka i šest nevladinih udruga s osječkog područja potpisali su danas ugovor kojim se tim udrugama iz gradskog proračuna dodjeljuje ukupno 100.000 kuna za projekte iz područja zaštite okoliša. To je peti put da se nevladinim udrugama dodjeljuje novčana potpora za takve projekte, a ove su godine sredstva, uz ostalo, odobrena za različite projekte informiranosti i edukacije građana, u cilju podizanja ekološke svijesti, recikliranja papirnog otpada u dječjim vrtićima i školama te prikupljanja publikacija koje obrađuju problematiku zaštite okoliša.

ZAGREB - Internet portalu Index.hr sud je danas zabranio objavljivanje i distribuiranje video snimke spolnog odnosa pjevačice Severine Vučković, a njezini su opunomoćenici istodobno podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je spornu snimku objavila na drugom Internet portalu. Na prijedlog Severininih odvjetnika zagrebački Općinski sud odredio je privremenu mjeru zabrane objavljivanja i distribuiranja video snimke. Odlukom suda zabrana će biti na snazi do okončanja parnice koju je Severina dužna pokrenuti u roku od 15 dana. Hrvatska glazbena unija (HGU) pozvala je danas Vladu i Hrvatski sabor da "drastičnim zakonskim mjerama" zaštiti pravo svih svojih građana na privatnost i osobni život.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙