FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 03. LIPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 03.LIPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 3. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 03. LIPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.262,97 10.202,65

Tokyo/NIKKEI 11.027,29 11.242,34

London/FTSE-100 4.408,40 4.422,80

Frankfurt/DAX 30 3.879,92 3.888,31

--------------------------------------------------

Pad cijena nafte ispod 40 dolara po barelu ojačao je u srijedu cijene američkih blue-chip dionica, ublaživši zabrinutosti oko mogućeg usporavanja gospodarskog rasta i skoka inflacije u SAD-u, no tehnološke su dionice oslabile zbog razočaravajućih najava iz sektora proizvodnje čipova.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je tako 0,6 posto, na 10.262 boda. No, tehnološki Nasdaq spustio se 0,09 posto, na 1.988 bodova.

Cijene nafte na svjetskom tržištu spustile su se jučer ispod 40 dolara po barelu odmah po objavi Ujedinjenih Arapskih Emirata da će ovoga mjeseca povećati svoju proizvodnju za 400.000 barela dnevno, prateći tako najavljeno povećanje proizvodnje Saudijske Arabije za 700.000 barela.

"Nafta je definitivno svima na radaru. Čini se da je to biti glavna stvar na koju su svi usredotočeni. U petak očekujemo izvješće o zaposlenosti, no od primarnog interesa sada su nafta i kamatne stope", ocijenio je raspoloženje na tržištu Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephens Inc.

Američka vlada u petak bi trebala objaviti podatke o zaposlenosti. Ekonomisti očekuju da će pokazati kako je u svibnju kreirano 216.000 novih radnih mjesta, prema u travnju otvorenih 288.000. Analitičari smatraju da bi podatak o zaposlenosti koji bi se kretao u tome rangu potvrdio da tržište rada konačno hvata korak s gospodarskim oporavkom, a to bi moglo upućivati na dizanje američkih kamatnih stopa krajem lipnja.

I dok su blue-chip dionice privukle ulagače na kupovinu, upozorenje analitičara Citigroup Smith Barneya da su cijene dionica proizvođača čipova već vjerojatno na svom vrhuncu potaknulo je prodaje u tehnološkom sektoru. Među najvećim gubitnicama pritom je bila dionica Intela, oslabivši 1,1 posto.

Visoke cijene nafte i dalje zabrinjavaju europske ulagače, iako im je jučer malo olakšanja pružio podatak o skoku prodaje njemačke kemijske kompanije Bayer, što upućuje na to da europske kompanije konačno počinju dobivati vjetar u leđa od ekonomskog oporavka.

Na udaru prodaja, međutim, našla se dionica GlaxoSmithKlinea, oslabivši gotovo tri posto, nakon što je njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer izjavio da će dignuti tužbu protiv te farmaceutske kompanije zbog prijevare vezane za lijek protiv depresije, Paxil. Frankfurtski Dax ojačao je 0,6 posto, na 3.888 bodova. Istodobno, londonski Ftse nije se mijenjao, ostavši na 4.422 boda.

Visoke cijene nafte i dalje pritišću poslovanje na europskim burzama dionica, a na pad vrijednosti indeksa danas je utjecalo i spuštanje cijena dionica britanskog lanca trgovina odjećom Marks&Spencer.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks oslabio 0,33 posto, na 4.408 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,22 posto, na 3.879 bodova.

Britanska ikona, Marks&Spencer zabilježio je pad cijena dionica za 4,4 posto nakon što je milijarder Philip Green ponudio preuzimanje te kompanije za 9 milijardi funti, što je ispod očekivanja ulagača.

Trgovanje je bilo slabo budući se na tržištu danas očekuje odluka Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama. Većina ulagača smatra da će kamatne stope u eurozoni ostati na dva posto 12. mjesec uzastopno, a to podržava i najnoviji podatak o ubrzanom rastu poslovnih aktivnosti u europskoj uslužnoj industriji.

Tržišta nastoje pronaći nove smjernice, u uvjetima zabrinutosti zbog visokih cijena nafte i njihova utjecaja na inflaciju te mogućeg rasta kamatnih stopa, što bi moglo zagušiti gospodarski oporavak. Ipak, pojedini analitičari ističu da su vrijednosti dionica postale privlačnije za ulaganje.

"U Europi trgujemo i po 20 posto nižim cijenama od cijena dionica sadržanih u S&P indeksu", izjavio je Bobby Rakhit, direktor tvrtke za istraživanje tržišta JCF International. "Stoga, na relativnoj osnovi, europska su tržišta jeftinija nego američka i jasno je da taj jaz u vrijednosti treba popuniti", kazao je, dodavši da europske kompanije plaćaju i više dividende od američkih.

Sektor dionica baznih proizvođača danas je bio na udaru prodaja, a najviše proizvođači obojenih kovina.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je potonuo gotovo dva posto, na 11.027 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2207 1,2223 1,2171

Euro/JPY 135,22 135,54 134,06

USD/JPY 110,77 110,98 109,83

-------------------------------------------------

Jen je danas značajnije oslabio prema dolaru na svjetskim deviznim tržištima, nakon gotovo 2-postotnog pada cijena dionica na Tokijskoj burzi, dok su se druge valute držale stabilno, nervozno iščekujući hoće li Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) moći smiriti rastuće cijene nafte.

Jen, najveći današnji gubitnik, potonuo je nekih jedan posto prema dolaru, koji trenutno iznosi 110,77 jena. Na vrijednosti je izgubio i prema euru, koji trenutno stoji 135,22 jena.

Za lošu izvedbu jena najzaslužniji je današnji pad vrijednosti službenog indeksa Tokijske burze Nikkeija od gotovo dva posto, a i cijene nafte su ponovno premašile 40 dolara po barelu nakon što je Iran predložio manje od očekivanja povećanje isporuka sirove nafte.

OPEC na svojem današnjem sastanku u Bejrutu raspravlja o povećanju proizvodnih kvota zemalja članica kako bi se snizile rastuće cijene. Zbog visokih cijena nafte pod pritiskom su dolar i jen te valute zemalja s višim kamatnim stopama poput australskog dolara.

"Jen je danas glavni pokretač zbivanja na deviznim tržištima zbog pada Nikkeija, jer više cijene nafte znače usporavanje američkog gospodarstva i manji izvoz u SAD. Tu se radi o dionicama, no i nafta sudjeluje u tome", kazao je Mark McFarland, valutni strateg u UBS-u.

Dolar se nalazi pod pritiskom zbog jačanja zabrinutosti da će američkoj središnjoj banci Fed-u možda trebati više vremena nego se ranije mislilo, obzirom na potencijalno štetne učinke visokih cijena nafte na povjerenje potrošača.

"Visoke cijene nafte automatski pritišću dolar prema euru, no mogu se smatrati lošima i za jen jer Japan uvozi većinu svoje nafte", kazao je Hideaki Furumaya, menadžer financijskih tržišta u Trust and Custody Services Bank. "No, za razliku od slučaja s europskim valutama, ne postoji utvrđen smjer tečaja dolara prema jenu kada je riječ o nafti. Kada dolar jača, tržište to povezuje s padom cijena nafte, a ako slabi, povezivat će to s rastućim cijenama".

Nakon što je jučer zabilježio najvišu razinu u zadnja dva mjeseca, euro je danas oslabio prema dolaru i trenutno stoji 1,2207 dolara.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

02.06. USLIB 1,08 1,13 1,33 1,33

02.06. EULIB 2,06 2,07 2,09 2,15

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙