FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 02. LIPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 02.LIPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 02. LIPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.202,65 -

Tokyo/NIKKEI 11.242,34 11.296,76

London/FTSE-100 4.457,50 4.422,70

Frankfurt/DAX 30 3.895,73 3.864,18

--------------------------------------------------

Snažni gospodarski pokazatelji privukli su u utorak pozornost američkih ulagača, koji su tako ostavili po strani zabrinutosti zbog skoka cijena nafte na nove rekordne razine, te svojim kupovinama podigli cijene dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,14 posto, na 10.202 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,2 posto, na 1.990 bodova.

Cijene dionica gotovo su cijeli dan padale kako su ulagači bili zabrinuti skokom cijena nafte, koji povećava troškove kompanijama i potrošačima. No, snažni pokazatelji o rastu industrijske aktivnosti te aktivnosti u graditeljstvu omogućili su da burzovni indeksi završe s dobicima.

Institut za upravljanje nabavom objavio je da je aktivnost u američkoj industriji u svibnju porasla brže nego se očekivalo, dok je američko ministarstvo trgovine objavilo snažno povećanje aktivnosti u građevinarstvu.

"Tržište tendira rastu cijena obzirom na dobre gospodarske pokazatelje, no očito povremeno prevlada faktor straha, koji uzrokuju terorizam i naftne cijene", kazao je Peter Cardillo, tržišni analitičar pri SW Bach and Co.

Dionica ExxonMobil Corp. i ostalih naftnih kompanija profitirala je od rasta cijena nafte. Skočile su i cijene dionica farmaceutskih kompanija, ponajviše Mercka i Baxter Internationala.

Ponovni snažan rast cijena nafte i skorašnje dizanje američkih kamatnih stopa na europskim su burzama jučer spustili cijene dionica. Londonski Ftse indeks tako je završio u minusu 0,2 posto, na 4.422 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 1,5 posto, na 3.864 boda.

Skok cijena dionica kemijskih i farmaceutskih dionica na europskim burzama danas je podigao vrijednosti burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je porastao 0,8 posto, na 4.457 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 3.895 bodova.

Iza jačanja spomenutih sektora stoji vijest iz njemačkog giganta Bayera da je u travnju njegova prodaja porasla 4,3 posto u odnosu na isti mjesec lani. To je potaknulo rast cijena njegovih dionica za gotovo dva posto, a povuklo je i cijeli sektor naviše.

Dobre vijesti iz Bayera ojačale su optimizam u pogledu rasta prodaje korporacija u regiji. "Neto revizije procjena analitičara u pogledu prodaje korporacija na više najviše su od 2001. i ukazuju da kompanije zaista počinju dobivati vjetar u leđa od gospodarskog oporavka", ocijenio je Robert Jukes, strateg pri CSFB-u. "Nafta i plin, farmaceutika, kemijska industrija sektori su u kojima su se najviše revidirale procjene u zadnja četiri tjedna".

Među dobitnicama bile su i dionice Telecom Italie i Deutsche Telekoma, nakon što im je Morgan Stanley povisio investicijski rejting.

Ipak, ulagači i nadalje zabrinuto prate najnoviji skok cijena nafte na svjetskim tržištima, pribojavajući se da će to smanjiti korporativne zarade i usporiti gospodarski rast. Obujam trgovanja bio je slab pred sutrašnji sastanak ministara za naftu zemalja OPEC-a, na kojem će se odlučivati o povećanju proizvodnje.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je dobio 0,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 11.242 boda.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2267 1,2294 1,2230

Euro/JPY 135,68 135,98 135,20

USD/JPY 110,54 110,91 110,40

-------------------------------------------------

Dolar se danas na svjetskim valutnim tržištima spustio blizu najniže razine u zadnja dva mjeseca prema euru, te najniže u zadnja tri mjeseca prema švicarskom franku, budući su zabrinutosti glede visokih cijena nafte koje bi mogle usporiti rast američkog gospodarstva nadjačale najnoviji snažan podatak o aktivnostima u američkom sektoru proizvodnje.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio 0,27 posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2267 dolara. Približno toliko spustio se i prema švicarskom franku, dok je ponešto oslabio u odnosu na jen, te trenutno stoji 110,59 jena.

Trgovci kažu da se veći interes iskazivao za europskim valutama kako su cijene nafte dosegnule nove rekordne razine u zadnjih 21 godinu zbog straha od potencijalnih prekida isporuka nafte iz Saudijske Arabije nakon prošlotjednih napada islamskih militanata, u kojima su poginule 22 osobe.

Tržišta su ostala pesimistično raspoložena prema američkoj valuti, zabrinuta da bi visoke cijene nafte mogle usporiti očekivano povećanje američkih kamatnih stopa, iako je jučer objavljeno izvješće Instituta za upravljanje nabavom pokazalo nastavak rasta proizvođačkih aktivnosti po robusnim stopama.

"Teško je reći koja je valuta osjetljivija na rast cijena nafte - dolar ili jen", kazao je Koji Fukaya, valutni analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi. "Pobjednice su europske valute. A gledamo li tečaj dolara prema jenu, dolar je nešto jači zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima", dodao je.

Trgovci kažu da će pozorno pratiti sastanak ministara nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak, na kojem se očekuje da će kartel razmotriti povećanje proizvodnih kvota koje bi moglo smanjiti rastuće cijene. Tržišta čekaju i najnoviji podatak s američkog tržišta rada, najavljen za kraj ovoga tjedna, koji bi mogao odrediti kratkoročne izglede za američke kamatne stope.

Euro je danas ojačao i prema jenu, dosegnuvši 135,68 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

02.06. USLIB 1,08 1,13 1,33 1,33

02.06. EULIB 2,06 2,07 2,09 2,15

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙