FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) -
ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) -

Pregled važnijih događaja

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud bit će najopremljeniji sud u Hrvatskoj pred kojim će se suditi za ratne zločine, izjavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt tijekom posjete tom, najvećem županijskom sudu u državi. "Mislim da će ovaj sud, kada je riječ o suđenjima za ratne zločine, biti opremljeniji od drugih", kazala je ministrica, napominjući da su u tijeku razgovori o predmetima koje će Haški sud prepustiti hrvatskom pravosuđu. Upitana o kojim je predmetima riječ, odgovorila je da se o tome ne može izjašnjavati. Na novinarski upit koliko će trajati skori posjet glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Hrvatskoj, ministrica je kazala da će se program njezina posjeta definirati sutra, a da će trajati vjerojatno dva dana.

ZAGREB - Hrvatski savjet za sigurnost prometa na cestama na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu istaknuo je da je sigurnost na hrvatskim prometnicama vrlo loša te da se i dalje nastavljaju negativni trendovi broja nesreća i poginulih u prometu. Po podatcima MUP-a prošle je godine na hrvatskim cestama poginula 701 osoba, u prva četiri mjeseca ove godine poginulih je 185, dok je lani u istom razdoblju život u prometu izgubilo 158 osoba. Predsjednik savjeta Franko Rotim naglasio je da je opća ugroza prometa povećana za 14 posto, a tajnik savjeta Mladen Ajduk da je Hrvatska na dnu europske ljestvice sigurnosti u prometu, iza koje su samo tranzicijske zemlje s krajnjeg istoka Europe, poput Kazahstana ili Azerbajdžana.

SPLIT - Novi načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivan Merćep danas je na prvom susretu s novinarima prošlotjedni prosvjed mještana Kaštelanske zagore protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama i četverosatnu blokadu Jadranske magistrale ocijenio izravnim ugrožavanjem sigurnosti ljudi i prometa, poručivši da se takvo nešto više ne smije dopustiti. Izvijestio je da je u prvih pet mjeseci ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji stopa kriminala, i to najviše imovinskog, porasla je, ali za samo šest do sedam posto, dok je istodobno otkrivačka djelatnost dosegla 70 posto. Osim porastom kriminala vezanog uz drogu, načelnik Merćep nezadovoljan je porastom broja nesreća, posebno onih sa smrtnim posljedicama.

HARKANOVCI - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković otvorio je danas u Harkanovcima, kod Valpova, pogon Mesne industrije "Valvita" Poljoprivredno-prehrambenog koncerna "Valpovo" , u koji je zajmom Hrvatske banke za obnovu i razvoj uložen 31 milijun kuna. To je četvrta klaonica s izvoznim brojem u RH, što znači da su se pri gradnji poštovali propisi i standardi Europske unije. "Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prošloj je godini dosegnuo 1,3 milijarde dolara, a u prva tri mjeseca ove godine imamo i određenih povećanja", rekao je ministar Čobanković. Uvoz se može smanjiti jedino kada osiguramo dovoljno vlastitih proizvoda koji će zamijeniti uvozne, a u tom kontekstu promatram i otvaranje ovakvih pogona", dodao je Čobanković.

ZAGREB - U Tvrtci Končar - Električne lokomotive danas je svečano obilježen završetak modernizacije prve lokomotive za Javno željezničko transportno poduzeće (ŽTP) Beograd. Kako je na svečanosti rekao predsjednik Uprave Končar - Električnih lokomotiva Jusuf Crnalić, riječ je o prvoj od 38 lokomotiva koliko će se obnoviti za ŽTP Beograd. Posao vrijedan oko 25 milijuna eura Končar je dobio na međunarodnom natječaju, a rok za završetak cjelokupnog projekta obnove lokomotiva za ŽTP Beograd je 30 mjeseci.

ZAGREB - Zbog priprema za pokusni rad trafostanica Ernestinovo i Žerjavinec sljedećih pet dana bit će smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava, ali se ne očekuje prekid napajanja električnom energijom, izvijestili su danas iz Hrvatske elektroprivrede. U HEP-u podsjećaju da će se obnovljenom TS Ernestinovo, kod Osijeka, i novoizgrađenom TS Žerjavinec, kod Zagreba, te obnovljenim i dograđenim dalekovodima povećat sigurnost opskrbe električnom energijom Zagreba, sjeverozapadne Hrvatske, te posebno Slavonije, koja se još uvijek djelomično napaja preko privremenog dalekovoda. Omogućit će se i ponovno povezivanje čitavog područja UCTE (zajednički europski sustav prijenosa električne energije) koje obuhvaća čitavu kontinentalnu Europu.

ZAGREB - U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) sutra će početi pregovori s predstavnicima farmaceutske industrije o sniženju cijena generičkih lijekova, koji će trajati tjedan dana. HZZO će predstavnicima dvadesetak farmaceutskih kompanija na hrvatskom tržištu, na čijih je pedesetak najviše propisivanih lijekova lani potrošio 1,2 milijarde kuna, predložiti sniženje cijena za 30 posto, izjavio je direktor HZZO-a Većeslav Bergman. Lani je za lijekove planirano 1,7 milijardi kuna, a potrošeno 2,6 milijardi kuna, dok je ta potrošnja dodatno porasla u prva tri mjeseca ove godine za 15 posto.

ZAGREB - Prekinuti apartmanizaciju, smisao je promjena koje Vlada planira u programu poticanja malog i srednjeg poduzetništva u turizmu. Iz tog programa koji se provodi od listopada 2002., planira se isključiti kreditiranje izgradnje soba i turističkih apartmana, te se okrenuti kreditiranju hotela, koji uz apartmane imaju i restaurante. Cilj je podići kvalitetu usluga u turizmu, povećati broj zaposlenih kroz razvoj malog obiteljskog poduzetništva, tumače u Vladi koja se sprema redovitu sjednicu u četvrtak održati u Požegi. Iako dnevni red sjednice još nije definiran, moguće je da će Vlada u Požegi odlučiti o rasporedu poticaja u poljoprivredi. Za poticanje proizvodnje predviđeno je 1,7 milijardi kuna, za dohodovnu odnosno potporu staračkim poljoprivrednim domaćinstvima 24,5 milijuna kuna, za sufinanciranje kapitalnih ulaganja oko 113 milijuna kuna. Razvoju ruralnih područja namijenjeno je 37,4 milijuna, programima očuvanja seoskog prostora 28,6 milijuna, a očuvanju domaćih autohtonih pasmina 7,8 milijuna kuna.

ZAGREB - Troškovi života u Zagrebu najesen bi mogli znatno porasti, tako da bi sindikalna košarica minimalnih troškova četveročlane obitelji mogla dostići 6.000 kuna, upozorio je danas glavni zagrebački sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparović. Cijene odijevanja, higijene i prijevoza se ne mijenjaju, ali prehrana i pogotovo stanovanje sve su skuplji, pa bi košarica nakon ljeta mogla poskupjeti 10 do 15 posto, rekao je Gašparović na konferenciji za novinare. Gašparović je upozorio i na usporavanje trenda novog zapošljavanja, jer se u travnju ove godine zaposlilo 22 posto manje osoba od travnja prošle godine, dok je u prvom kvartalu zabilježeno 18 posto manje novozaposlenih.

ZAGREB - Bivši HNS-ovac Mislav Žagar danas je dao ostavku na dužnost člana Gradskog poglavarstva Zagreba i najavio da će se vratiti u Gradsku skupštinu kao zastupnik Hrvatskih narodnjaka, stranke čiji je jedan od osnivača. "Odlučio sam da je bolje maknuti se nego da se zagrebački SDP i HNS preko mene prepucavaju", rekao je Žagar novinarima komentirajući situaciju u vladajućoj gradskoj koaliciji gdje SDP i HNS pregovaraju o koalicijskom sporazumu nakon što je skupina HNS-ovaca na čelu sa Žagarom, u kojoj su bili članovi Gradske skupštine i Poglavarstva, u veljači napustila stranku. Žagar je naveo da će podržavati gradske vlasti sve dok budu radili na projektima koje je i sam potpisao. Ako HNS bude od njega zatražio skupštinski mandat, kaže da je spreman vidjeti se s njima i na sudu.

ZAGREB - Po podatcima Državnog zavoda za statistiku, lani je u Hrvatskoj promoviran 321 doktor znanosti, od čega 125 žene. Najviše je kandidata doktoriralo na Sveučilištu u Zagrebu - 84,4 posto, 7,5 posto na riječkom, 4,7 posto na splitskom i 3,4 posto na osječkom sveučilištu. Najviše doktorskih disertacija bilo je na području medicinskih znanosti (28 posto), zatim prirodnih znanosti (20,9 posto), tehničko-tehnoloških znanosti (18,4 posto), društvenih znanosti (16, 2 posto), humanističkih znanosti (8,4 posto) i na području biotehničkih znanosti (8,1 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙