FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAN GRADA ZAGREBA OBILJEŽEN SVEČANOM SJEDNICOM SKUPŠTINE I POGLAVARSTVA

ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Svečanom sjednicom zagrebačkeGradske skupštine i Gradskog poglavarstva danas je u Staroj gradskojvijećnici obilježen Dan grada Zagreba koji se slavi na blagdan MajkeBožje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.
ZAGREB, 31. svibnja 2004. (Hina) - Svečanom sjednicom zagrebačke Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva danas je u Staroj gradskoj vijećnici obilježen Dan grada Zagreba koji se slavi na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.

Na svečanosti su bili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici društvenog, gospodarskog i kulturnog života grada, sudbenih i vojnih vlasti i vjerskih zajednica te gosti Zagreba: gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamidžić i gradonačelnik Budimpešte Gabor Dempsky, koji kao predsjednik Udruge glavnih gradova Europe snažno podupire Zagreb i Hrvatsku na putu prema Europskoj uniji.

Stjepan Mesić je svim Zagrepčanima čestitao njihov dan naglasivši da je Zagreb kao centar hrvatske nacionalne ideje dijelio sudbinu zemlje i pritom imao uspona i padova.

Mesić se posebno osvrnuo na zagrebačko gospodarstvo koje je, kako je rekao, u pogrešnoj razvojnoj politici i privatizaciji ostalo bez velikih industrijskih tvrtki, ali sada se razvija kao jezgra poduzetništva koja mora izboriti svoje mjesto na europskom tržištu.

Modernost grada velika je odgovornost i obveza za njegovo političko i stručno vodstvo, istaknula je predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden te napomenula da avis Europske unije donosi Zagrebu veliku nadu i najozbiljniju obvezu. "Morat će više no ikada davati primjer svojim postignućima u gospodarstvu, urbanizmu, znanosti, kulturi, obrazovanju, a u sportu dostojanstvenim odnosom prema pobjedama kao i porazima svojih miljenika" rekla je Paliković Gruden.

Naglasila je kako Zagreb mora biti pokretač jednakih šansi za ostale hrvatske gradove i glavni grad koji će u društvu europskih gradova svoje mogućnosti stalno razvijati. Cijenit će nas, dodala je, ne samo po novoizgrađenim infrastrukturnim, industrijskim i uslužnim kapacitetima nego i kvalitetnim odnosom prema ljudima.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić naglasila je da Zagreb koji treba biti pokretač i ogledalo hrvatske uspješnosti zahtijeva predanost, rad ali i ljubav. Pritom je dodala kako gradska vlast u svom radu treba stvarati pozitivnu atmosferu i pozitivno ozračje jer je to dužna građanima kojima je jedino i odgovorna.

Podsjetila je da je u proteklom razdoblju Zagreb dobio Generalni urbanistički plan i da se zbog odgovornosti za izgled grada razmjenjuju ideje i iskustva i iz drugih europskih metropola. Zagreb ima ambiciju poslovno se pozicionirati na širem regionalnom području: nezaposlenost se smanjuje, raste bruto društveni proizvoda, a i kreditni rejting grada je sve bolji. Velika je važnost data i ekološko gospodarskim projektima: dovršena je prva faza sanacije odlagališta otpada Jakuševac i pročišćivača otpadnih voda a pred nama je izgradnja spalionice. Najavila je dovršetak Veletržnice na Žitnjaku krajem ove godine te izgradnju ŠRC Terme Zagreb i Kongresnog centra, kao prioriteta u kapitalnom investiranju. Tu su i drugi infrastrukturni projekti posebno vezani za poboljšanje protočnosti prijevoza.

Gradonačelnica Zagreba je naglasila da grad redovito brine za svoje mlade sugrađane ali i one starije te socijalno ugrožene. A posebnu pozornost posvećuje i afirmaciji gradske diplomacije.

Na svečanoj sjednici najugledniju gradsku nagradu - Nagradu grada Zagreba - iz ruku gradonačelnice i predsjednice Skupštine dobili su: upraviteljica Gliptoteke HAZU Arijana Kralj, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna Feđa Vukić, Tvornica željezničkih vozila "Gredelj", akademik Hodimir Sirotković, prof.dr.Aleksandar Stipčević, 1. i 5. gimnazija, Transplantacijski tim KB "Merkur", specijalist Dječje kirurgije dr. Antun Kljenak, pjesnik, esejist, i prevoditelj Nikica Petrak, operna pjevačica Mirjana Bohanec-Vidović, glumac Krešimir Mikić i Satiričko kazalište "Kerempuh". Uz nagradu grada Zagreba ide i novčana nagrada od 30.000 kuna.

Izaslanstvo grada Zagreba jutros je položilo vijence uz Glavni križ u Aleji branitelja u znak sjećanja na poginule Zagrepčane u Domovinskom ratu te uz Središnji križ na Mirogoju.

Proslava Dana grada Zagreba završava svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije pod vodstvom maestra Vjekoslava Šuteja u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" a među uzvanicima očekuje se i hrvatski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙