FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PONEDJELJAK, 31. SVIBNJA

ZAGREB, 30. svibnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 31. svibnja.
ZAGREB, 30. svibnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 31. svibnja.

PODGORICA - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nastavlja u ponedjeljak prvi službeni posjet Crnoj Gori, koji je počeo u nedjelju susretom s crnogorskim kolegom Dragišom Burzanom i razgovorima s predstavnicima hrvatskih udruga i stranaka u Kotoru. Žužulovi sugovornici u Podgorici bit će predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predsjednik Republike Filip Vujanović i predsjednik Vlade Milo Đukanović. Na dnevnom redu bit će rasprava o unaprjeđivanju bilateralnih odnosa, gospodarska suradnja, stanje u regiji, položaj manjina te euroatlantske integracije. Za 14 sati predviđene su izjave ministra Žužula i premijera Đukanovića.

TIRANA - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Albaniji, gdje će se sastati s albanskom kolegicom Ermelindom Meksi i ministrom vanjskih poslova Kastriotom Islamijem.

SARAJEVO/BANJA LUKA - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte doputovat će u trodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Boravit će u Sarajevu i Banjoj Luci, a najavljen je i posjet Srebrenici. Del Ponte će se sastati s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice u toj zemlji. U Banjoj Luci je predviđen sastanak s predsjednikom RS Draganom Čavićem, predsjednikom Vlade Draganom Mikerevićem, predsjednikom Narodne skupštine RS Draganom Kalinićem te ministrima unutarnjih poslova, obrane i pravde.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u ponedjeljak popodne na izvanrednoj će sjednici na zahtjev oporbe ponovo raspravljati o temi političkog klijentelizma i korupcije. Prije dva tjedna sazvano zasjedanje na tu temu oporba je bojkotirala zbog ograničavanja vremena predviđenog za raspravu. Opozicija najavljuje nova otkrića u vezi s nekim aferama u sudstvu i poduzećima u državnom vlasništvu, a stranke na vlasti ocjenjuju da je riječ o "skupljanju bodova" pred izbore za članove Europskog parlamenta (13. lipnja) i jesenske redovne parlamentarne izbore. Predsjednik države Janez Drnovšek ocijenio je ovog tjedna da je klijentelizam u politici neprihvatljiv, ali je i naglasio kako je protiv toga da se društvo i politika nepotrebno polariziraju paušalnim sumnjičenjima.

MOSTAR -Županijski hercegovačko-neretvanski sud za ponedjeljak je najavio nastavak suđenja Mariju Matiću, kojega optužnica tereti za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Konjicu u proljeće 1993. godine. Ovo je suđenje, uz odobrenje Haaškog suda, počelo na Županijskom sudu u Mostaru 17. svibnja ove godine kada je saslušano više svjedoka optužbe. Za nastavak suđenja 31. svibnja Županijski sud u Mostaru najavio je saslušanje novih svjedoka te sudskog vještaka. Suđenje Matiću je jedno od 15 suđenja za ratne zločine koliko će ih, prema najavama, završiti sud u Mostaru do kraja ove godine, uz odobrenje Haaškog suda.

SOFIJA - Posjet Bugarskoj ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush govorit će na Nacionalnom groblju u Arlingtonu u povodu Dana sjećanja na pale u ratu.

WASHINGTON - Zamjenik državnog tajnika Richard Armitage boravi do 2. lipnja u Bruxellesu, gdje će razgovarati s članicama Tokijske konferencije za obnovu i razvitak Šri Lanke o mirovnom procesu u toj zemlji. U NATO-u će razgovarati o pripremama za summit Saveza u Istanbulu i susresti se s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i obranu Javierom Solanom.

ISTANBUL - U Istanbulu počinje 57. svjetski novinarski kongres, na kojemu sudjeluje 1.300 predstavnika iz 88 zemalja. Skup će otvoriti turski premijer Tayyif Erdogan.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Renata Tomašević

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙