FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U MINSKOM POLJU NEDALEKO OD GRČKO-TURSKE GRANICE POGINUO JEDAN IMIGRANT, A DRUGI JE RANJEN

ATENA, 30. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Moldavski imigrant poginuo je unedjelju, a drugi je ranjen u minskom polju u Ferresu na sjeveroistokuGrčke, nedaleko od granice s Turskom, priopćio je grčki glavni vojnistožer.
ATENA, 30. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Moldavski imigrant poginuo je u nedjelju, a drugi je ranjen u minskom polju u Ferresu na sjeveroistoku Grčke, nedaleko od granice s Turskom, priopćio je grčki glavni vojni stožer.

Pošto su se tajno prebacili preko rijeke Evros koja Tursku dijeli od Grčke, put kojim prolaze tisuće ilegalnih useljenika iz Azije, imigranti su ušli u minsko polje zaštićeno bodljikavom žicom i opremljeno posebnim znacima upozorenja.

Jedan je imigrant poginuo na licu mjesta, dok je drugi ranjen i prevežen u bolnicu u obližnji Aleksandrupolis (950 kilometara od Atene). Njegovo zdravstveno stanje "ne zabrinjava", kažu u glavnom stožeru.

Prema službenim statistikama, mine postavljene na grčkoj strani granice s Turskom ubile su 40, a ranile tridesetak osoba od 1996. godine. Većina njih bili su imigranti.

Minska polja duž grčko-turske granice duge dvjestotinjak kilometara uglavnom su postavljena nakon turske invazije na Cipar 1974. kojom je počelo razdoblje napetosti između dviju zemalja.

Grčka će u rujnu početi uklanjati mine na granici s Turskom, na temelju konvencije iz Ottawe o protupješačkim minama koju je zajedno s Ankarom ratificirala u rujnu 2003., ali bi ta operacija mogla potrajati deset godina, misle dužnosnici.

Prema mišljenju grčke podružnice Liječnika bez granica, Grčka je jedina zemlja Europske unije koja još ima aktivne mine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙