FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANSKA DJECA MISLE DA JE DAN "D" OKUPACIJA NOVOG ZELANDA

LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Slavna nacistička invazijana Novi Zeland koju su osmislili Tony Blair i Denzel Washington,nezaboravan dan iz 1066. godine - tako neka britanska djeca, koja nepoznaju svjetsku povijest 20. stoljeća, vide Dan "D" uoči njegove 60obljetnice koja će biti obilježena 6. lipnja.
LONDON, 30. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Slavna nacistička invazija na Novi Zeland koju su osmislili Tony Blair i Denzel Washington, nezaboravan dan iz 1066. godine - tako neka britanska djeca, koja ne poznaju svjetsku povijest 20. stoljeća, vide Dan "D" uoči njegove 60 obljetnice koja će biti obilježena 6. lipnja.

U istraživanju je sudjelovalo 1.309 britanskih učenika u dobi između 10 i 14 godina i samo jer 28 posto točno odgovorilo što je Dan "D", dok ih je 32 posto znalo reći gdje se i kada to dogodilo.

Ovo je istraživanje dalo poražavajuće rezultate povjesničarima i veteranima koji će ponovno okupiti radi svečanosti obilježavanja savezničkog iskrcavanja u Normandiji koje je prethodilo porazu nacističke Njemačke.

Na pitanje gdje se dogodio Dan D" neki su učenici odgovarali da je to bilo na Novom Zelandu, u Njemačkoj ili u engleskim obalnim gradovima Skegness i Portsmouth.

Datumi, koje su učenici odgovarali upitani kada se to dogodilo, kretali su se od 1066. godine (bitka kod Hastingsa za vrijeme normanskog osvajanja Engleske) do 1776. godine (Deklaracija o neovinosti) ili 1899 godine (burski rat).

Većinu su zbunjivali glavni sudionici Dana D", pa su to, prema odgovorima nekih učenika - sadašnji britanski premijer Tony Blair ili bivša premijerka Margaret Thatcher. Samo je 39 posto ispitanika točno odgovorilo imenovavši Winstona Churchilla.

Što s tiče sudionika s američke strane samo je 38 posto točno odgovorilo - Franklin Delano Roosevelt. Pogrešni odgovori uključivali su sadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, "oca Georgea Busha", Georgea Washingtona pa čak i hollywoodsku zvijezdu Denzela Washingtona.

No ipak ima nade. Jedan je učitelj otkrio učenika koji je bez greške riješio test. "Kada sm ga upitao kako zna materijal koji nismo radili u školi rekao mi je da ga 'pokupio' s računalne igrice "Dan D", kazao je učitelj.

Stručnjaci smatraju da je ovakvo neznanje britanskih učenika uzrokovano novim trendom u obrazovanju u kojem se odustalo od učenja "datuma i bitaka" u podučavanju povijesti.

No, iako nisu znali "datume i bitke" učenici su pokazali zavidnu fasciniranost zlikovcima u povijesti. Čak 71 posto točno je identificiralo Adolfa Hitlera kao nacističkog vođu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙