FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVA POLITIČKA STRANKA - HSD, PRVA S ETIČKIM KODEKSOM

ZAGREB, 29. svibnja 2004. (Hina) - Nova politička stranka - Hrvatskisocijaldemokrati (HSD) osnovana je u subotu u Zagrebu, a zapredsjednika je jednoglasno izabran jedini kandidat Jerko Zovak.
ZAGREB, 29. svibnja 2004. (Hina) - Nova politička stranka - Hrvatski socijaldemokrati (HSD) osnovana je u subotu u Zagrebu, a za predsjednika je jednoglasno izabran jedini kandidat Jerko Zovak.

HSD ima 326 članova, do kraja godine očekuje 1600 članova i izlazi na lokalne izbore, izjavio je na osnivačkoj skupštini predsjednik te stranke Jerko Zovak.

Jedan od osnivača HSD-a Zdravko Tomac rekao je kako je riječ o novoj stranci na hrvatskoj političkoj sceni koja želi unaprijediti politički život u državi.

"Hrvatski socijaldemokrati istinska su socijaldemokratska stranka kojoj će na prvome mjestu biti interes običnog čovjeka koji živi od svojeg rada", rekao je Tomac te najavio čvrsto povezivanje sa sindikatima.

Posebice je pozdravio saborskog zastupnika HSP-a Tončija Tadića, koji je na osnivačkoj skupštini HSD-a bio nazočan kao predstavnik desnice, jer će, rekao je, desnica i ljevica dati stabilnost Hrvatskoj u pretvaranju u modernu državu.

Na osnivačkoj skupštini HSD-a bilo je stotinjak članova, a među gostima bili su nazočni i Niko Gunjina i Josip Juras.

Hrvatski socijaldemokrati prihvatili su program, statut, poslovnik, te etički kodeks, za koji je rečeno da je novost na hrvatskoj političkoj sceni. Statutom se legaliziraju frakcije unutar stranke.

Blaženka Gogić, koja je među osnivačima HSD-a, rekla je da ta stranka donosi etički kodeks jer smo u općem moralnom posrnuću, profit je postao najvažniji, sirotinju usisavaju tajkuni, a raslojavanje u Hrvatskoj postaje nepodnošljivo - jedna trećina vrlo bogatih prisvaja dvije trećine BDP-a.

Istaknula je kako je tragično da su upravo socijaldemokrati (SDP) prije tri godine "doveli do situacije da su radnici izgubili sva prava i dostojanstvo", dodajući kako je rad postao privremenim, a radnik je izgubio sigurnost kad je riječ o poslu.

Predsjednik HSD-a Jerko Zovak rekao je kako su odlučili biti politička stranka koja misli drukčije i da će restrukturirati politički mentalitet.

"U hrvatskoj politici dominira smušenost, koja među ostalim nastaje iz pokušaja da se približimo Zapadu", rekao je i dodao da je hrvatsko društvo bez demokratske tradicije, naviklo da se njime upravlja, sklonije vođama nego institucijama, što je rezultiralo nedostatkom političke volje za promjenama.

"Nema autoriteta u državi koji bi mogao pokrenuti reforme. Sve su vlade dosad odustajale od reformi opterećene nagodbenjaštvom kako bi pod svaku cijenu sačuvale svoju poziciju, a Hrvatska tone sve dublje i dublje", rekao je Zovak.

"Dok s jedne strane polovica građana jedva spaja kraj s krajem, u Hrvatskoj postoji cijela plejada onih koji varaju državu. Vlast asistira kriminalu i ne može ga zaustaviti jer nema ni autoriteta ni kredibiliteta, a ni čiste ruke za tako zahtjevan zadatak", rekao je.

Unatoč takvom stanju, Hrvatski socijaldemokrati vjeruju da Hrvatska nije izgubljena i da joj je potrebna prava ljevica, alternativa koja će joj vratiti čast i dostojanstvo, poručio je Zovak najavljujući borbu za novu budućnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙