FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. Šeks: prije 14 godina rođena je moderna Hrvatska

ZAGREB,28. svibnja(Hina) - Prije 14 godina - 30. svibnja 1990., rođenaje moderna, demokratska Hrvatska, istaknuo je predsjednik Hrvatskogsabora Vladimir Šeks na današnjoj svečanoj sjednici kojom je Saborobilježio svoj Dan.
ZAGREB,28. svibnja(Hina) - Prije 14 godina - 30. svibnja 1990., rođena je moderna, demokratska Hrvatska, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na današnjoj svečanoj sjednici kojom je Sabor obilježio svoj Dan.

"Toga dana, 30. svibnja 1990., započeo je s radom novi saziv Hrvatskog sabora, stvoren voljom i težnjom velike većine hrvatskog naroda za slobodom i demokracijom", rekao je Šeks.

Podsjetio je na prijelomno razdoblje stvaranja neovisne Hrvatske, na stvaranje nove Europe bez podjela, na pozitivne promjene duh kojih je, kaže, Hrvatska prepoznala i prema njemu se odredila za budućnost.

Šeks se prisjetio i višestoljetne povijesti Hrvatskog sabora, koji je, unatoč dugog razdoblja pod stranim vrhovništvom, uspio očuvati svoj identitet, a prije 14 godina postati i istinski legislativni predstavnik svoga naroda.

"Od tada, 1990., do danas put je bio vremenski kratak, ali vrlo dug i težak, obilježen Domovinskim ratom čije duboke posljedice osjećamo i danas", rekao je Šeks.

Istaknuo je hrvatske napore da što prije otkloni sve negativno što svaki rat, pa i onaj obrambeni, nosi sa sobom, u prilog čemu ide i saborska Deklaracija o Domovinskom ratu.

"Hrvatska čini sve što je u njezinoj moći da otkloni materijalne posljedice rata i sankcionira djela koja dovode u pitanje dostojanstvo Domovinskog rata i njegov karakter kao obrambenog i oslobodilačkog", kazao je.

Pozdravio je povijesno proširenje EU te istaknuo da je perspektiva članstva u EU bila i ostat će ključan "katalizator velikih i pozitivnih promjena u svim zemljama iz kruga potencijalnih kandidata, među njima i Hrvatske".

"Naš pozitivan avis, naša očekivanja od predstojećih odluke EU u lipnju, samo će potaknuti sve naše buduće aktivnosti na hrvatskom putu ka punopravnoj i konačnoj europskoj integraciji", rekao je Šeks.

Velika odgovornost na tom putu, kaže, leži na Saboru, koji u okviru svoje zakonodavne djelatnosti mora doprinijeti izgradnji Hrvatske kao učinkovite i afirmirane pravne države.

"U ime svih zastupnica i zastupnika izražavam uvjerenje kako će ovaj saziv Sabora, peti po redu, značajno doprinijeti daljnjem ukupnom napretku Hrvatske, osobito na područjima na kojima će napredak biti mjerljiv i očit na posve konkretnoj osobnoj razini u životu građana", naglasio je predsjednik Sabora.

Na svečanoj sjednici bili su premijer Ivo Sanader s članovima Vlade, brojni predstavnici pravosudnih vlasti, diplomatskoga zbora, vjerskih zajednica te kulturnih i javnih ustanova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙