FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko tržište jednako izloženo krivotvorinama kao i druga tržišta u Europi

ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatsko tržište nije izloženijepojavi krivotvorina od tržišta drugih zemalja u tranziciji pa ni odtržišta visokorazvijenih zemalja članica EU-a ili američkog tržišta,izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.
ZAGREB, 27. svibnja 2004. (Hina) - Hrvatsko tržište nije izloženije pojavi krivotvorina od tržišta drugih zemalja u tranziciji pa ni od tržišta visokorazvijenih zemalja članica EU-a ili američkog tržišta, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.

Ponukani pozivom čelnika svjetskih udruga za borbu protiv krivotvorenja robe s 1. svjetske konferencije o suzbijanju trgovine krivotvorinama u Bruxellesu, u Državnom inspektoratu napominju da se na hrvatskom tržištu sustavno nadzire uporaba predmeta zaštite.

Tako su lani u nadzoru zaštite autorskih prava na računalne programe nakon pregleda 500 računala podnesena 63 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv osoba u kojih je pronađeno 298 instaliranih računalnih programa bez odobrenja autora.

U nadzoru prometa glazbenih djela snimljenih na nosačima zvuka bez odobrenja autora pregledane su 43 osobe i podneseno je jednako toliko zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka jer su u njih pronađene krivotvorene audiokasete, CD-i i ostalo, što im je oduzeto, a riječ je o ukupno 6689 komada.

U nadzoru provedbe autorskih prava na autorska glazbena djela pregledano je 11.876 subjekata i podneseno 1437 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i privremeno oduzeto 799 nosača zvuka ili videokaseta.

U zaštiti industrijskog vlasništva gospodarski inspektori obavili su 493 nadzora prava na žig, a u 59 u prometu su bili proizvodi označeni zaštićenim žigom bez odobrenja nositelja prava na žig.

Inspektori su utvrdili da se na hrvatskom tržištu nalaze brojni proizvodi koji neovlašteno nose zaštićeni žig lažnjaka, plagijata. Među tim su proizvodima nađeni lažni traktori marke belarus, svjećice za automobile bosch, upaljači i olovke BIC, filmovi kodak, toaletni papir paloma, sredstva za čišćenje sanitar i sanitar WC, plagijati zaštitne kreme melem, kave franck, dodatka jelima vegeta i krivotvorenih zaštićenih robnih marka Badelovih alkoholnih pića.

Od poznatih marka kožne galanterije, tekstilnih proizvoda i obuće zaštićenih robnih marka na hrvatskom je tržištu prošle godine utvrđeno više slučajeva krivotvorenja i to kožne galanterije louis vuitton te krivotvorene odjeće i obuće marki adidas, big star, calvin klein, diesel, fendi, fila, fishbone, gas, gucci, hugo boss, lacoste, levi's, lotto, nautica, navigare, nike, puma, timberland.

Krivotvore se, dakle, gotovo svi poznati žigovi, a zemlje podrijetla lažnih proizvoda često su Turska, Italija, Kina i Tajland.

I u tom dijelu gospodarski su inspektori protiv prekršitelja poduzeli sve propisane mjere, a privremeno im je oduzeta roba kojom su počinjeni prekršaji.

Državni inspektorat navodi da prošle godine nije bilo nijednog zahtjeva nositelja prava za zaštitom prava po Zakonu o industrijskom obličju, Zakona o patentima i Zakona o oznakama zemljopisnog podrijetla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙