FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FREEDOM HOUSE: HRVATSKA 10. PO DEMOKRACIJI U TRANZICIJI

WASHINGTON,26. svibnja(Hina) - Hrvatska je po demokratičnosti na 10.mjestu među 27 tranzicijskih zemalja, stoji u novom godišnjem izvješćuameričke organizacije za promicanje demokracije u svijetu FreedomHouse.
WASHINGTON,26. svibnja(Hina) - Hrvatska je po demokratičnosti na 10. mjestu među 27 tranzicijskih zemalja, stoji u novom godišnjem izvješću američke organizacije za promicanje demokracije u svijetu Freedom House.

Godišnje izvješće Freedom Housea "Zemlje u tranziciji 2004." obuhvaća 27 bivših komunističkih zemalja Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza, a pokriva razdoblje od siječnja do prosinca 2003.

Prema tom izvješću, među 27 zemalja Hrvatska je s ukupnom ocjenom 3,83 zauzela 10. mjesto po razvijenosti demokracije i dijeli ga sa Srbijom i Crnom Gorom.

Hrvatska je ocijenjena lošije od svih europskih bivših komunističkih zemalja, novih članica EU, i lošije nego Bugarska i Rumunjska na području Balkana.

Prvo mjesto dijele Slovenija i Poljska koje su na ljestvici od 1 do 7 dobile ocjenu 1,75.

Freedom House mjeri napredak i nazadak u izbornom sustavu, civilnom društvu, neovisnosti medija, upravljanju, korupciji i stanju ustavnog, zakonodavnog i pravosudnog sustava. Najbolja ocjena je 1, a najgora 7.

Hrvatska je u 2003. poboljšala izglede za pregovore o članstvu u Europskoj uniji mobiliziranjem političke i diplomatske potpore, kaže izvješće.

U izvješću se kaže da je unatoč tom uspjehu nezadovoljstvo hrvatske javnosti zbog spore provedbe reformi dovelo do smjene vlade premijera Ivice Račana na izborima u studenom i do iznenađujućeg povratka na vlast HDZ-a.

Hrvatska je zabilježila pogoršanje ocjene za ustavni, zakonodavni i pravosudni sustav, zahvaljujući sporosti reformi pravosuđa. U izvješću za 2002. dobila je 4,25, a za 2003. ocjena je 4,50. Freedom House među probleme pravosudnog sustava ubraja pretrpanost sudova zaostalim slučajevima, nedovoljan broj i neiskustvo osoblja te političku pristranost koju pokazuju suci postavljeni u doba bivšeg predsjednika Franje Tuđmana.

Ocjene za druga područja ostale su iste kao i za 2002. godinu.

Izvješće kaže da je korupcija ozbiljan problem u Hrvatskoj. Glede korupcije ocjena je ostala 4,75 jer vlada nije osigurala bolju provedbu svojih mjera za borbu protiv korupcije.

Freedom House u Izvješću naglašava kako je proširenje Europske unije 1. svibnja formaliziralo novu podjelu između stabilnih, demokratskih zemalja središnje Europe i Baltika i drugih bivših komunističkih zemalja koje nastavljaju zaostajati u ključnim područjima demokratskog razvitka.

Studija pokazuje zabrinjavajući nazadak demokracije u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙