FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SEUL: POVIJESNI SASTANAK VOJNIH PREDSTAVNIKA DVIJU KOREJA

SEUL, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoki južnokorejski vojnidužnosnici počeli su u srijedu razgovore sa svojim sjevernokorejskimkolegama u sklopu prvoga sastanka takve vrste između dviju strana naposljednjoj hladnoratovskoj granici.
SEUL, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Visoki južnokorejski vojni dužnosnici počeli su u srijedu razgovore sa svojim sjevernokorejskim kolegama u sklopu prvoga sastanka takve vrste između dviju strana na posljednjoj hladnoratovskoj granici.

Dužnosnici su se sastali u u Mount Kumgangu, na sjevernoj strani demilitarizirane zone koja razdvaja oko 1,8 milijuna vojnika razmještenih u tom području, izvijestilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Peteročlana izaslanstva koja predvode južnokorejski komodor Park Jung-hwa i sjevernokorejski stožerni general An Ik-san tjiekom dvosatnog sastanka će među ostalim razgovarati o nastojanjima da se izbjegnu pomorski sukobi na Žutome moru zapadno od Korejskog poluotoka. Ta je tema vrlo važna za obje strane budući je u posljednjih nekoliko godina to područje, bogato ribom, često bilo poprište sukoba, posebno tijekom sezone ulova rakova u svibnju i lipnju, a u sukobima je poginulo ili je ozlijeđeno puno mornara s obiju strana.

Južnokorejski dužnosnici nadaju se da će današnji pregovori obilježiti početak redovitih kontakata na visokoj razini između dviju zemalja čiji je cilj smanjiti napetosti i pokušati izgraditi međusobno povjerenje između dviju zemalja.

Dvije su Koreje tehnički ostale u ratu budući je Korejski rat (1950-53.) okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Sjeverna Koreja peta je u svijetu po broju aktivnih pripadnika vojnih snaga - 1,1 milijun. Vojska u toj zemlji ima dominantnu ulogu u političkom i ekonomskom životu. Južna Koreja šesta je po veličini vojna sila sa 690.000 aktivnih pripadnika vojnih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙