FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Udruga za zaštitu ćirilice zabrinuta zbog korištenja latinice

BANJA LUKA, 25. svibnja 2004. (Hina)- Udruga za zaštitu ćirilice isrpskoga jezika "Ćirilica" u Republici Srpskoj pozvala je u utoraknovinare u pomoć zbog toga što su "ćirilica i srpski jezik podokupacijom hrvatskoga jezika i latinice".
BANJA LUKA, 25. svibnja 2004. (Hina)- Udruga za zaštitu ćirilice i srpskoga jezika "Ćirilica" u Republici Srpskoj pozvala je u utorak novinare u pomoć zbog toga što su "ćirilica i srpski jezik pod okupacijom hrvatskoga jezika i latinice".

Sekretar Udruge, utemeljene prije dvije godine u Banjoj Luci, Rade Udovičić izrazio je na konferenciji za novinare zabrinutost činjenicom da Srbi rabe latinicu čak i na nadgrobnim spomenicima.

Udrugu osobito iritira da su dva najpopularnija medija – TV PINK i Nezavisne novine – u potpunosti preuzeli hrvatski jezik i latinicu . Stručnjaci Udruge proveli su istraživanje koje je pokazalo da se u deset ulica u središtu Banje Luke, tek svaki deseti natpis prodavaonice ili tvrtke ispisuje "srpskom ćirilicom". Na jednom mjestu čak je i naziv mesnice "Vožd" ispisan "hrvatskom latinicom", rekao je Udovičić.

Udruga koja ne dovodi u pitanje hrvatski i bosanski jezika i pismo, apelira na sve Srbe vlasnike tvrtki i prodavaonica, TV i radio-postaja, vlasnike tjednika i ilustriranih magazina, a osobito na Srbe prosvjetne radnike te nakladnike knjiga, da "srpski jezik i srpsko pismo ćirilicu, koja je najjednostavnije i estetski najljepše pismo na svijetu, ne zaborave odnosno adekvatno primijenjuju". "Hrvatski jezik i hrvatska latinica dominiraju u Republici Srpskoj i naša Udruga će zahtijevati ustavnu i zakonsku zaštitu srpskog jezika i srpskog pisma" – kazao je tajnik Udruge "Ćirilica".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙