FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAGREB: Skupština Europskog saveza invalida rata

ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina)- U organizaciji Saveza invalida rataHrvatske danas je u Zagrebu započela Skupština Europskog savezainvalida rata koja okuplja invalide iz sedam europskih država.
ZAGREB, 24. svibnja 2004. (Hina)- U organizaciji Saveza invalida rata Hrvatske danas je u Zagrebu započela Skupština Europskog saveza invalida rata koja okuplja invalide iz sedam europskih država.

Savez je međunarodna nevladina organizacija osnovana zbog potrebe vođenja poslova koji se tiču prava invalida rata, plaćanja ratnih odšteta i aktivne prevencije od svake vrste nasilja nad ljudima, posebice od ratova.

Europski savez invalida rata osnovan je u prosincu 2002. sa sjedištem u Ljubljani, a Hrvatska je jedan od suosnivača. U Hrvatskoj je registrirano oko 2.700 civilnih invalida rata.

Na temelju opredjeljenja da se zaštita invalida rata u svim državama ostvaruje na čovjeku dostojan način skupštini će na usvajanje biti predloženi zaključci, među kojima je najvažniji izjednačavanje primanja civilnih invalida rata s primanjima ratnih vojnih invalida.

Također se predlaže izjednačavanje osnovice za određivanje primanja civilnih invalida rata s osnovicom ratnih vojnih invalida.

Zatražit će se i ista razina zaštite za civilne invalide rata od 20 do 100 posto tjelesnog oštećenja, kao što vrijedi za ratne vojne invalide, te da se rok podnošenja zahtjeva za priznavanje prava ne smije ograničavati.

Predloženo je i zakonsko reguliranje da članovi obitelji imaju pravo na naknadu po umrlom civilnom invalidu rata, kao što to vrijedi i za članove obitelji po umrlom ratnom vojnom invalidu.

Među zaključcima je i prijedlog da invalid koji ima priznat dodatak za tuđu njegu i pomoć prvog stupnja ima pravo zaposliti osobu za pružanje pomoći, s tim da država pokriva doprinose, dok sam invalid pokriva trošak plaće iz svog dodatka za tuđu njegu i pomoć.

Također je predloženo izjednačavanje razine zaštite svih civilnih invalida, bez obzira žive li na različitim područjima (zemalja bivše Jugoslavije).

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili predsjednik Europskog saveza invalida rata Jože Zupanc, predsjednik Saveza civilnih invalida rata Hrvatske Milan Tomljanović, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš, načelnik Uprave za zaštitu žrtava i sudionika rata u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Živko Vjekoslav, te Ružica Tomas iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙