FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAPANSKE BANKE PONOVNO POSLUJU S DOBITI

TOKIO, 24. svibnja 2004. (Hina/AP) - Tri od četiri najveće japanskebanke izvijestile su danas da su ponovno počele poslovati s dobiti,ostvarivši u protekloj fiskalnoj godini dobit na krilima japanskoggospodarskog oporavka, dok je u četvrtoj teret loših kredita prisiliočelnike na ostavke.
TOKIO, 24. svibnja 2004. (Hina/AP) - Tri od četiri najveće japanske banke izvijestile su danas da su ponovno počele poslovati s dobiti, ostvarivši u protekloj fiskalnoj godini dobit na krilima japanskog gospodarskog oporavka, dok je u četvrtoj teret loših kredita prisilio čelnike na ostavke.

U proteklih nekoliko godina japanska vlada bila je usredotočena na jačanje bankovnog sektora, koji je bio pritisnut lošim zajmovima. Mjere smanjivanja troškova poslovanja, zajedno s oporavkom tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva, kao i uzlet cijena na Tokijskoj burzi, pomogli su japanskim bankama da ponovno posluju s dobiti, ističu analitičari.

No, jedna od njih, UFJ Holdings, izvijestila je o gubitku za fiskalnu godinu koja je završila s 31. ožujkom, u visini 402,8 milijardi jena (3,6 milijardi dolara), zaključivši tako 3. godinu uzastopno s minusom.

Ta banka u prijašnjoj je godini imala gubitak od 609 milijardi jena, a predvidjela je da bi ove godine mogla ponovno poslovati s dobiti. Ali, pod pritiskom japanske vlade, morala je povećati planirani otpis loših zajmova s planiranih 7,0 na 12 milijardi dolara, zbog čega je završila poslovanje i lani s minusom.

Loši poslovni rezultati uzeli su danak u čelništvu banke. Predsjednik uprave holdinga Takeshi Sugihara kazao je da će dati ostavku u lipnju, preuzimajući na sebe odgovornost za loše poslovanje. Ostavku će dati i predsjednik uprave banke u sastavu holdinga Masashi Teranishi.

Među "četiri najveće", najbolje rezultate za prošlu godinu postigla je Mitsubishi Tokyo Financial Group, koja je ostvarila neto dobit od pet milijardi dolara.

Japanski dužnosnici pozdravili su poslovna postignuća tamošnjih banaka, ustvrdivši da njihove zarade odražavaju napredak. Loši zajmovi, koji su se nagomilali uslijed više od desetljeća dugog japanskog gospodarskog usporavanja, često su se navodili kao uzrok usporenog oporavka te države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙