FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKA OKLOPNA VOZILA PONOVNO U SREDIŠTU KERBALE

BAGDAD, 22. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Kolona oklopnih vozila ušla jeu subotu navečer u središte Kerbale, gdje su američki vojnici prekomegafona pozivali stanovnike da ostanu u svojoj kući dok se oni neobračunaju s milicijom Moqtade al-Sadra, izjavili su svjedoci za AFP.
BAGDAD, 22. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Kolona oklopnih vozila ušla je u subotu navečer u središte Kerbale, gdje su američki vojnici preko megafona pozivali stanovnike da ostanu u svojoj kući dok se oni ne obračunaju s milicijom Moqtade al-Sadra, izjavili su svjedoci za AFP.

"Četrdesetak tenkova i vojnih vozila kretali su se iz triju pravaca prema središtu grada", u četvrti gdje su mauzoleji imama Huseina i Abasa, kazao je stanovnik te četvrti, Ghazwan Turki Juburi.

"Želimo likvidirati ostatke milicije Moqtade al-Sadra" u gradu, izvikivali su vojnici putem megafona, kako navode svjedoci.

U subotu ujutro, američki vojnici i paravojne snage Moqtade al-Sadra nestali su iz središta grada koji je prilično razoren, dok su se stanovnici počeli vraćati pošto su bili pobjegli pred sukobom, izvijestio je novinar AFP-a.

Tijekom jutra, Ali al-Khazaali, visoki dužnosnik Mehdijeve vojske, milicije Moqtade al-Sadra, rekao je za AFP da su "odlučili povući sve vojnike iz središta grada, dok čekamo konačno zaključenje sporazuma s drugom stranom (američkom) koje je planirano za danas poslijepodne".

No koalicija je izjavila da je samo riječ o "pregrupiranju snaga u Kerbali i odbacila je mogućnost bilo kakva pregovaranja sa šijitskim čelnikom.

Službeni predstavnik koalicije Dan Senor istaknuo je da nije bilo "nikakva kontakta s al-Sadrom". "Naše je stajalište jasno: al-Sadra se mora predati pravosuđu, a njegova se milicija mora razoružati", upozorio je, rekavši još da uglednici pokušavaju posredovati.

Kerbala koja je 110 kilometara južno od Bagdada, od početka travnja je poprište svakodnevnih sukoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙