FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER NA PROSLAVI SREDNJOEUROPSKOGA KATOLIČKOG DANA U MARIAZELLU

MARIAZELL, 22. svibnja 2004. (Hina) - "Izražavam zadovoljstvo što samdošao u Mariazell na susret katolika Srednje Europe i što na tomvelikom događaju predstavljam hrvatsku Vladu i Republiku Hrvatsku",izjavio je predsjednik Vlade Ivo Sanader u subotu prije početkaeuharistijskoga slavlja koje je predvodio Papin izaslanik, kardinalAngelo Sodano.#L#
MARIAZELL, 22. svibnja 2004. (Hina) - "Izražavam zadovoljstvo što sam došao u Mariazell na susret katolika Srednje Europe i što na tom velikom događaju predstavljam hrvatsku Vladu i Republiku Hrvatsku", izjavio je predsjednik Vlade Ivo Sanader u subotu prije početka euharistijskoga slavlja koje je predvodio Papin izaslanik, kardinal Angelo Sodano.#L#

"U Mariazell me je doveo osjećaj da pripadamo jednoj sutra ujedinjenoj Europi, kakva se danas očituje ovdje", rekao je premijer. "Danas ovdje osjećamo zajednički identitet s drugim europskim zemljama", istaknuo je, dodajući da Hrvatska kao srednjoeuropska zemlja ima svoj identitet i dijeli ga s drugim srednjoeuropskim zemljama.

Na upit s kojim se europskim državnicima susreo Sanader je odgovorio da se "na rubu" toga velikog vjerničkog susreta i događaja susreo s austrijskim predsjednikom Thomasom Klestilom, slovačkim predsjednikom Rudolfom Schusterom te s europskim povjerenikom Franzom Fischlerom.

Premijer Sanader rekao je da će se danas sastati s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom te s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

"To je dobrodošla prigoda da još jedanput potvrdimo naše ambicije i naša očekivanja da će Europsko vijeće 17. i 18. lipnja donijeti pozitivne odluke o hrvatskoj kandidaturi i datumu o početku pregovora za ulazak u Uniju. Svaki susret s budućim europskim državnicima koristimo za promicanje Hrvatske očekujući sve pozitivne odluke koje će sigurno otvoriti novu stranicu hrvatske povijesti", izjavio je Sanader na proslavi Srednjoeuropskoga katoličkog dana u austrijskome marijanskom svetištu Mariazellu.

U starom austrijskom marijanskom svetištu u Mariazellu po kiši i hladnom vremenu održana je u subotu pod motom "Krist nada Europe" središnja proslava Srednjoeuropskoga katoličkog dana na kojoj se okupilo više oko 100.000 hodočasnika iz osam srednjoeuropskih država, među kojima i oko deset tisuća Hrvata.

U ime domaćina, biskup iz Graza msgr. Egon Kapellari pozdravio je nazočne, a posebice predsjednike država i vlada, predsjednika Europske komisije Romana Prodija, kardinale, biskupe i svećenike. Pritom je napomenuo kako im je zajednička zadaća i na tome mjestu "ojačati kršćansko zajedništvo nove Europe".

Svetoj misi u Mariazellu, osim hrvatskih hodočasnika, bili su nazočni predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suprugom i ministar kulture Božo Biškupić.

Na početku liturgijskog slavlja prikazana je viodeoporuka pape Ivana Pavla II., koji je pozdravio sve hodočasnike "ujedinjene u molitvi za Europu".

Svetu misu na proslavi predvodio je izaslanik Svetog Oca, kardinal Angelo Sodano, koji je blagoslovio vodu u replici Višeslavove krstionice, postavljene u podnožju oltara.

U propovijedi nadbiskup bečki, kardinal Christoph Schoenborn istaknuo je kako u Mariazellu nikad nije bilo više hodočasnika. Govoreći o tragovima nacionalsocijalističkih i komunističkih ideologija, bezboštvu koje je ostavilo duboka traga, te o žrtvama poginulima za današnju Europu, istaknuo je da su kršćanski temelji Europi potrebni kako bi uspjelo njezino jedinstvo.

Bečki nadbiskup napomenuo je da je u Europi danas potrebna zaštita ljudskog života od početka do kraja.

"Biti kršćanin znači brinuti se za nerođene, buduće majke, pratiti umiruće, zauzimati se za pravdu i solidarnost, one koji ne mogu opstati, te za izobrazbu, starce, one koji su izgubili radna mjesta", rekao je kardinal Christoph Schoenborn. Na kraju propovijedi posebice se zauzeo da "nedjelja postane zajednički dan za Boga i ljude".

Na kraju liturgijskog slavlja biskupi iz osam srednjoeuropskih zemalja - Austrije, BiH, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije - uputili su svoje poruke.

"Usred obrazovanog društva kršćani danas moraju dobro poznavati veličanstvenu sveukupnost kršćanske vjere da bi u susretu s drugim religijama i životnim stilovima bili prihvaćeni ozbiljno i da bi mogli opstati. Katekizam Katoličke crkve važna je pomoć u osvajanju dubljeg vjerskog znanja", poručio je kardinal Josip Bozanić.

U liturgijskome slavlju sudjelovalo je više od tisuću pjevača, među kojima i zagrebačka skupina "Fides".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙