FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MADRID: 1600 UZVANIKA NA KRALJEVSKOM VJENČANJU STOLJEĆA

MADRID, 22. svibnja 2004. (Hina) - Današnjoj svečanosti vjenčanjašpanjolskog princa prijestolonasljednika Felipea Burbonskog i bivšetelevizijske voditeljice Letizie Ortiz, nazočno je 1600 uzvanika, međukojima su i predstavnici 40 kraljevskih obitelji iz cijeloga svijeta,te desetak predsjednika država ili premijera.
MADRID, 22. svibnja 2004. (Hina) - Današnjoj svečanosti vjenčanja španjolskog princa prijestolonasljednika Felipea Burbonskog i bivše televizijske voditeljice Letizie Ortiz, nazočno je 1600 uzvanika, među kojima su i predstavnici 40 kraljevskih obitelji iz cijeloga svijeta, te desetak predsjednika država ili premijera.

Oko 4.800 novinara iz 40 zemalja akreditirano je za praćenje svečanosti koju će u izravnom televizijskom prijenosu pratiti oko 1,2 milijarde gledatelja na 160 kanala diljem svijeta. To je medijski najviše praćeno vjenčanje nakon onoga princa Charlesa i princeze Diane 1981. godine.

"Vjenčanje stoljeća" prate drakonske mjere sigurnosti, a pred madridskom katedralom tisuću je ljudi, prkoseći obilnoj kiši, cijelu noć čekalo na zauzimanje najboljih pozicija za gledanje raskošne i svečane povorke.

Letizia Ortiz, bivša novinarka koja je vodila najgledaniji televizijski informativni program i koja ima jedan propali brak iza sebe, postat će "njezino kraljestvo veličanstvo, princeza od Asturije" i potom jednog dana prva razvedena španjolska kraljica, ali i prva Španjolka koja će stupit na prijestolje nakon Marie de las Mercedes de Orleans, supruge Alfonsa XII, 1878. godine.

Svečana kraljevska povorka proći će i blizu kolodvora Atocha, poprišta terorističkog masakra 11. ožujka, kroz "Šumu nestalih", čijih 192 stabla maslina i čempresa simboliziraju žrtve atentata i jednog policajca koji je pokušao zaustaviti teroriste.

Španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia u petak su navečer pokrenuli svečanosti gala večerom u palači Prado, blizu Madrida, s najvišim uzvanicima među kojima su belgijski kralj i kraljica Albert i Paola, danska kraljica Margareta II., nizozmska kraljica Beatrix, švedski kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia, dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela i engleski princ Charles.

Oko 300 republikanskih pristaša prosvjedovalo je u petak navečer protiv "državnog rasipanja novca". Prema procjenama tiska, vjenčanje će španjolske porezne obveznike koštati između 20 i 25 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙