FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 22. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4.30 sati. Slovenski tisak od subote ocjenjuje kao "nepopustljivost"hrvatske vlade jučerašnje izjave premijera Ive Sanadera u veziekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, a slične su i prve reakcijeelektronskih medija u vezi izjava koje službena Ljubljana još nijekomentirala. Sanaderove riječi da zakon koji je lani prihvatio Sabor oproglašenju tog pojasa vlada mora poštovati, a da je
ZAGREB, 22. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

LJUBLJANA

Slovenski tisak od subote ocjenjuje kao "nepopustljivost" hrvatske vlade jučerašnje izjave premijera Ive Sanadera u vezi ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, a slične su i prve reakcije elektronskih medija u vezi izjava koje službena Ljubljana još nije komentirala. Sanaderove riječi da zakon koji je lani prihvatio Sabor o proglašenju tog pojasa vlada mora poštovati, a da je moguć dogovor s Italijom oko izlova viškova ribe u spomenutom pojasu uz naknadu, te dogovor o morskoj granici sa Slovenijom putem arbitraže ljubljansko "Delo" u subotnjem broju ocjenjuje "izvanredno tvrdim, nepopustljivim stajalištima. Slovenski radio u petak je ocijenio kako trilateralni sastanci Slovenije, Italije i Hrvatske "nisu donijeli rezultat", te da Zagreb sada predlaže razgovore u okviru Europske komisije, nadajući se pristanku Italije i Slovenije kako bi one na lipanjskom sastanku Europske komisije potvrdile da se slažu s početkom pregovora o članstvu Hrvatske u EU-u. No, Zagreb je zaboravio da je ekološko-ribolovnu zonu proglasio bez konzultacija sa svojim susjedima, ustvrdio je dopisnik Slovenskog radija iz Zagreba Drago Balažič. "Delo" u svom sutrašnjem broju najavljuje i "nove zaplete" između dviju država oko nuklearke Krško, a kao "novo otvoreno pitanje" navodi i "rušenje slovenskih vikendica u hrvatskom dijelu Istre", pri čemu podsjeća na izjavu ministra vanjskih poslova Rupela da bi oko tog pitanja trebalo uvažiti posebne okolnosti u kojima su one, iako "na crno", sagrađene.

BRIJUNI

Peta međunarodna radionica Zaklade 2020, pod nazivom "Kako možemo vjerovati jedni drugima?", započela je u petak na Brijunima u nazočnosti 80-ak političkih, gospodarskih i znanstvenih čelnika iz Hrvatske i inozemstva. Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul govorio je u sklopu radionice o važnosti povjerenja u odnosima među državama, a na prigodnoj konferenciji za novinare ukazao je na značaj ove radionice, a sve u cilju izgradnje povjerenja među državama, posebice s aspekta međusobnog komuniciranja.

Odgovarajući na novinarski upit o povjerenju prema Srbiji i Crnoj Gori, čiji predsjednik Svetozar Marović na poziv hrvatskog kolege Stjepana Mesića u ponedjeljak stiže u službeni posjet Zagrebu, Žužul je ustvrdio kako je za postizanje dobrih odnosa između država potrebno više od jednog subjekta, barem njih dvoje.

Komentirajući odnose sa Slovenijom u svjetlu novih "zahlađenja" zbog rušenja bespravno sagrađenih objekata u Istarskoj županiji u vlasništvu slovenskih državljana, hrvatski šef diplomacije je ustvrdio da određeni problemi u odnosima postoje jer se oni nisu razriješili nakon raspada Jugoslavije.

WASHINGTON

Američki Pentagon izjavio je u petak kako je američka vojska poduzela istragu u 33 slučaja smrti zatvorenika koje je držala u Iraku i Afganistanu, od kojih osam novih. Osam novih slučajeva vode se kao ubojstva u kojima su zabilježeni napadi na zatvorenike prije ili tijekom ispitivanja koji su mogli dovesti do smrti, rekao je novinarima vojni dužnosnik zatraživši da ostane neimenovan. U navedena 33 slučaja radi se o smrti najmanje 37 osoba, a zabilježeni su od prosinca 2002. do danas. U 15 slučajeva američke vlasti su rekle da je smrt izazvana prirodnim ili još neutvrđenim uzrokom. Osam dodatnih slučajeva smrti su među devet o kojima se još vodi istraga. Jedan slučaj izgleda izazvan prirodnim razlozima dok se u osam preostalih sumnja na napad prije ili za vrijeme saslušanja zatvorenika. Šest od devet još neriješenih slučajeva dogodili su se u Iraku, od kojih dva u zatvoru Abu Ghraib, a tri u Afganistanu.

BAGDAD

Službeni predstavnik koalicije u petak je u Bagdadu odlučno opovrgnuo nove informacije o iznimno teškom zlostavljanju iračkih zatvorenika koje su provodili američki vojnici. Ovo je opovrgavanje odgovor na pisanje američkog dnevnika Washington Posta koji prenosi svjedočenja trinaestorice iračkih zatvorenika, prema dokumentima koji su nastali tijekom istrage koju je provela američka vojska. Zatvorenici tvrde da su bili žrtve vojnikinja koje su ih na razne načine zlostavljale. Što je još strašnije, zatvorenici tvrde da su se, kao muslimani, morali rugati svojoj vjeri, jesti svinjetinu i piti alkohol, što je u islamu strogo zabranjeno. "Svi navodi koji upućuju na primjenu zlostavljanja su lažni", kazao je general Mark Kimmitt. Na pitanje je li vojska u ispitivanju zatvorenika dopustila primjenu metoda koje bi kršile Ženevske konvencije, general je odlučno rekao: "Svakako ne". Dodao je da će se o svakoj povredi postupka ispitivanja zatvorenika provesti istraga i da će se, "bude li potrebno", sudbeno progoniti.

WASHINGTON

Sjedinjene Države provode istragu o Ahmadu Chalabiju, čelniku Iračkog nacionalnog kongresa, kako bi utvrdile je li prenio osjetljive informacije Iranu, javila je agencija France Presse pozivajući se na američkog dužnosnika. "Postoje podaci koji govore da je Ahmad Chalabi prenio osjetljive informacije Iranu, o čemu se trenutno provodi istraga", kazao je dužnosnik ne želeći otkriti svoj identitet i ne navodeći o kakvim je informacijama riječ ni kada su one prenesene. Chalabi je iranskim agentima osobno prenio informacije koje su toliko osjetljive da da su mogle "ugroziti američke živote", izvijestila je u četvrtak postaja CBS. Dokazi protiv Chalabija su "čvrsti poput betona", tvrdi ista postaja. Chalabijevo je okružje izjavilo da su optužbe "apsurdne" i upozorilo na spletke CIA-e koja ga želi oblatiti.

WASHINGTON

UN-ov izaslanik Lahdar Brahimi mogao bi za tjedan do dva objaviti popis osoba koje će činiti buduću prijelaznu iračku vladu, izjavio je u petak američki državni tajnik Colin Powell. "Nadam se da će za tjedan do dva veleposlanik Brahimi objaviti popis s imenima osoba" u vladi koja će se utemeljiti 30. lipnja, kazao je u razgovoru za američku radijsku postaju. "Razgovaramo s Brahimijem i, iskreno rečeno, postoji poprilična sličnost u stajalištu o kvalifikaciji" osoba koje će na koncu ostati na popisu s kojim će se upoznati Ujedinjeni narodi radi dobivanja međunarodne potpore, kazao je. Powell je međutim rekao da se nada kako se popis neće objaviti kako bi se mogli započeti pregovori o budućoj rezoluciji Vijeća sigurnosti koja bi trebala poduprijeti povratak iračkog suvereniteta.

WASHINGTON

Američki vojnik koji je napustio svoju postrojbu u Iraku izjavivši kako više ne vjeruje u irački rat proglašen je u petak krivim za dezertiranje i osuđen na godinu dana zatvora. Narednika Nacionalne garde iz Floride Camilo Mejia krivim je proglasila vojna porota u Fort Stewartu u Georgiji i dala mu maksimalnu kaznu. Narednik Mejia (28) služio je šest mjeseci u Iraku kao desetnik u pješaštvu i nakon što je otišao na dvotjedno odsustvo odbio se vratiti u svoju postrojbu. U ožujku se predao vojnim vlastima u Bostonu gdje se skrivao i izjavio kako želi da se njegov slučaj smatra prigovorom savjesti.Pred porotom od četiri časnika i četiri vojnika on je rekao kako se nije vratio u Irak jer smatra da je irački rat nepravedan. Tijekom svjedočenja on je kazao kako ga je naročito uznemirilo kada je gledao pogibije iračkih civila.

MADRID

Tristotinjak je osoba u petak na glasovitom trgu Puerta Del Sol u središtu Madrida na kiši prosvjedovalo protiv subotnjeg kraljevskog vjenčanja između španjolskog prijestolonasljednika Felipea i bivše novinarke Letizie Ortiz. Prosvjednici su u mirnom ozračju mahali republikanskim zastavama i izveli parodiju vjenčanja s lažnom mladenkom, uzvikujući slogane poput "Sutra će Španjolska biti republikanska" i "Privremeni rad za kraljevsku obitelj". Prosvjed koji je prošao bez izgreda, nadzirale su jake policijske snage. Dok se održavao prosvjed, španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofija dočekivali su 350 uglednih uzvanika na gala večeri u palači Prado nedaleko od Madrida koji će sudjelovati na vjenčanju prijestolonasljednika Felipea i Letizie Ortiz.

WASHINGTO

Američki FBI upozorio je snage sigurnosti diljem Sjedinjenih Država na mogućnost samoubličkih terorističkih napda. U tjednom biltenu FBI je rekao da upozorenje nije potaknuto nekom novom informacijom da teroristi stvarno planiraju samoubilački napad na SAD, ali želi da policija bude svjesna takve mogućnosti. Bilten kaže da posebno treba paziti na ljude odjevene u široke jakne unatoč toplom vremenu, one koji mirišu na kemikalije te čak i na one koji imaju stisnute šake u kojima bi mogli držati detonatore.

FBI također upozorava da bi se samoubilački bombaši mogli prerušiti u ukradene policijske odore ili kao trudne žene. Američke vlasti obnavljaju upozorenja na opasnost od samoubilačkih terorističkih napada kako se u SAD-u bliže značajni događaji poput otvaranja spomenika posvećenog Drugom svjetskom ratu u Washingtonu, Dana neovisnosti 4. srpnja i kongresa demokratske i republikanske stranke krajem ljeta.

KAIRO

Nekoliko stotina Egipćana prosvjedovalo je u petak protiv silovitih operacija izraelske vojske u pojasu Gaze i rušenja kuća na tom području, javlja državna agencija Mena. Prosvjednici su se okupili u džamiji Al-Azhar nakon tjedne molitve u petak i osudili "izraelsku agresiju na Palestince i rušenje palestinskih kuća". Pritom su uzvikivali slogane protiv američke okupacije Iraka. Izraelska je vojska u petak ujutro povukla dio snaga iz Rafaha kako bi ih pregrupirala, ostavljajući iza sebe pustoš nakon trodnevne operacije u kojoj je na palestinskoj strani bilo više od 40 mrtvih.

MADRID

Najmanje osam osoba je ranjeno u petak u sudaru dva vlaka u Linarejosu blizu Zamore, na sjeverozapadu Španjolske, doznaje se od službi pomoći. Nesreća se dogodila u 17,30 po srednjoeuropskom vremenu a iz jednog vagona se širio dim, prema izjavi jednog putnika, prenosi španjolski državni radio.

Brojne ekipe pomoći su upućene na mjesto nesreće.

DEN HAAG

Jedan putnički vlak se sudario s praznim vlakom blizu središnjeg kolodvora u Amsterdamu u petak navečer, priopćili su dužnosnici nizozemskih željeznica. Prema nepotvrđenim informacijama, u nesreći je bilo ranjenih, dijelom u teškom stanju. Nisu poznati uzroci nesreće. Prema nizozemskom radiju, prvi vagon brzog putničkog vlaka koji je stizao iz Utrechta iskočio je iz tračnica i povukao cijelu kompoziciju. Helikopter prve pomoći je upućen na mjesto nesreće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙