FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

jadranka kosor obišla romska naselja u zagrebu

ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosorobišla je danas Plinarsko naselje i Kozari Bok gdje je razgovarala stamošnjim Romima s namjerom da se osobno uvjeri u uvjete u kojima živeuoči današnje sjednice Vladinog Povjerenstva za praćenje Provedbenacionalnog programa za Rome.
ZAGREB, 21. svibnja 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor obišla je danas Plinarsko naselje i Kozari Bok gdje je razgovarala s tamošnjim Romima s namjerom da se osobno uvjeri u uvjete u kojima žive uoči današnje sjednice Vladinog Povjerenstva za praćenje Provedbe nacionalnog programa za Rome.

Jadranka Kosor je najavila da su na današnju sjednicu pozvani i predstavnici zagrebačke vlasti kako bi izvijestili kad će sva romska naselje biti priključena na vodu, struju i plin i kad će biti dovršen i otvoren Kulturni centar za Rome.

U Plinarskom naselju, gotovo u centru Zagreba, živi 48 obitelji s petero i više djece, a samo njih 30-ak ide u školu.

"To naselje je sramota za centar grada, a i odavde nas tjeraju. Pitam vas kuda ćemo s djecom kad nemamo novaca za podstanarstvo", pitao je ministricu jedan od stanovnika tog naselja rekavši da obitelj već godinama živi u stalnoj neizvjesnosti i bez pravog doma.

U kućercima nemaju ni struje niti plina, a rješavanje stambenog pitanja, složili su se, jedno im je od važnijih. Premda su neki bili i u Domovinskom ratu, još nemaju nikakvih prava, a i socijalna pomoć nije odgovarajuća ili je uopće nemaju, požalili su se.

Za razliku od Plinarskog naselja gdje djeca u igri često dobivaju ožiljke u neuređenim i otpadom natrpanim dvorištima, u Kozari Putevima od 1996. radi vrtić koji zbrinjava tridesetak mališana, a može primiti 70.

Ministrica Kosor se uvjerila da su uvjeti života ondje puno bolji: ceste su asfaltirane ili makadamske, dio ima javnu rasvjetu i prometnu signalizaciju. Na vodovod je besplatno priključeno 26 romskih obitelji, kuće su priključene na struju, a kućno smeće se redovito odvozi.

Romi su se požalili da političari zanemaruju najsiromašnije ili samo "dođu i prođu", no ministrica Kosor je naglasila da će se kroz Povjerenstvo zalagati i poticati provođenje svih zacrtanih programa koji se, prije svega, odnose na školovanje mladih Roma te bolje informiranje kako bi Romi mogli ostvariti prava koja im zakonski pripadaju, a vezana su uz poboljšanje uvjeta života.

U pratnji ministrice bili su i predstavnici vijeća gradskih četvrti Trnje i Peščenica-Žitnjak te čelnici Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙