FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FED ZA POSTUPNO PODIZANJE KAMATNIH STOPA

SEATTLE, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Američka središnja bankaFed trebala bi moći dizati kratkoročne kamatne stope postupnom brzinomukoliko gospodarski pokazatelji ne iznenade, kazao je vodeći dužnosniksredišnje banke.
SEATTLE, 21. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Američka središnja banka Fed trebala bi moći dizati kratkoročne kamatne stope postupnom brzinom ukoliko gospodarski pokazatelji ne iznenade, kazao je vodeći dužnosnik središnje banke.

"Razvoj gospodarske situacije u idućih će godinu dana vjerojatno biti u skladu s postupnom prilagodbom monetarne politike", kazao je Ben Bernanke, visoki dužnosnik Fed-a. "Gledano unaprijed, izgleda da će temeljna stopa inflacije vjerojatno ostati u okvirima cjenovne stabilnosti tijekom ostatka ove i u idućoj godini", dodao je on.

Fed drži ključne kamatne stope na najnižim razinama od 1958., u visini jedan posto, od prošloga lipnja. Nakon posljednjeg sastanka održanog 4. svibnja dužnosnici središnje banke kazali su da vjeruju da će moći podizati kamatne "brzinom koja će vjerojatno biti odmjerena".

Bernanke je ukazao na niz čimbenika za koje kaže da bi trebali ograničiti inflaciju - slabost tržišta rada, ubrzan rast produktivnosti, oštra konkurencija, nedavno jačanje dolara, i snažne zarade koje bi mogle dopustiti tvrtkama da apsorbiraju neka povećanja u troškovima proizvodnje.

No, kazao je da je zamijetio ubrzanje inflacije u prvih nekoliko ovogodišnjih mjeseci te ukazao na potrebu pomnog daljnjeg praćenja kretanja cijena.U proteklih 12 mjeseci, takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje promjenjive cijene hrane i energenata, uvećan je za 1,8 posto, što je veliko ubrzanje u odnosu na najnižu stopu u zadnjih 38 godina, u visini 1,1 posto, koja je prevladavala još nedavno, u siječnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙