FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4.30 SATI

ZAGREB, 21. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4.30 sati.
ZAGREB, 21. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30 sati.

MOSKVA

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi i premijer Bertie Ahern čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom doputovali su u četvrtak navečer u Moskvu, gdje će sudjelovati na susretu na vrhu između EU-a i Rusije, priopćile su ruske novinske agencije. Ahern je doputovao u društvu irskog premijera Briana Cowena. Summit, prvi između Rusije i Europske unije nakon njezina proširenja 1. svibnja, održat će se u petak u ruskoj prijestolnici. Rusija se nada da će postići dogovor o potpori Bruxellesa ulasku Rusije u Svjetsku trgovačku organizaciju (WTO). Europski povjerenik za trgovinu Pascal Lamy dovršavao je u četvrtak navečer u Moskvi pregovore s ruskim ministrom gospodarstva Germanom Grefom o potpori Bruxellesa ruskoj kandidaturi za WTO.

WASHINGTON/NEW YORK

Sjedinjene Države zatražile su da Vijeće sigurnosti u petak obnovi rezoluciju kojom se Amerikanci izuzimaju od Međunarodnog kaznenog suda (ICC). SAD je u srijedu predložio nacrt rezolucije kojom bi američki vojnici i dužnosnici koji djeluju u operacijama koje su odobrili Ujedinjeni narodi dobili imunitet od ICC. Rezolucija predviđa imunitet za svo osoblje u UN-ovim misijama koji dolaze iz zemalja koje nisu ratificirale sporazum o ICC-u među kojima je i SAD. Nova rezolucija znači samo obnavljanje rezolucije usvojene jednoglasno 2002. nakon što su Sjedinjene Države zaprijetile da će staviti veto na sve mirovne operacije UN-a. Obnovljena je prošle godine rezolucijom 1487. SAD se protivi ICC-u navodeći strahovanje od politički motiviranog progona Amerikanaca, dok zagovornici Suda smatraju da je strah neutemeljen budući da je ICC predviđen tek kao posljednje sredstvo u progonu ratnih zločina, genocida i teških kršenja humanitarnog prava ukoliko zakaže domaće sudstvo.

LONDON

Velika Britanija privremeno je odustala od slanja dodatnih 3.000 vojnika na jug Iraka iz straha od negativnih reakcija oporbe i javnosti, piše u svom broju od petka Daily Mirror. Britanski premijer Tony Blair odustao je od slanja dodatnih vojnika, što je sljedećeg tjedna službeno trebalo biti najavljeno, zbog straha od negativnih reakcija u zemlji, piše britanski list. U članku objavljenom na prvoj stranici Daily Mirror tvrdi, pozivajući se na "visoke vojne izvore", da je "britanska vlada gotovo u potpunosti odustala od ideje ponovnog osvajanja Najafa", grada na jugu Iraka. Velika Britanija trenutačno ima 7.900 vojnika na jugu Iraka. Podrška britanske javnosti nazočnosti britanskih vojnika u Iraku pala je nakon što je postalo jasno da u Iraku neće biti pronađeno oružje za masovno uništenje, što je bilo navođeno kao jedan od glavnih razloga pokretanja vojne akcije.

RIM

Talijanski parlament odobrio je u četvrtak navečer ostanak talijanskih snaga u Iraku na prijedlog vladine koalicije desnog centra, a odbacio je prijedlog oporbenog lijevog centra o hitnom povlačenju talijanskih vojnika. Zastupnički dom je najprije odbio prijedlog oporbenog lijevog centra koji je tražio da se talijanski vojnici odmah vrate iz Iraka. Sa 219 glasova "za" prijedlog o povlačenju, 282 protiv povlačenja i 5 suzdržanih glasova odbijen je prijedlog lijevog centra. Nakon toga se glasovalo o prijedlogu stranaka većinskog desnog centra te je odobren ostanak talijanskih vojnika i podržana je vlada Silvija Berlusconija. "Za" prijedlog stranaka desnog centra vlade Silvije Berlusconija o nastavku talijanske misije u Iraku glasovalo je 285 zastupnika, protiv je glasovalo 225, a jedan je bio suzdržan.

NAJAF

U šijitskom svetom gradu Najafu (središte Iraka) u četvrtak navečer došlo je do žestokih sukoba između šijitske milicije Moqtade Sadra i američkih vojnika, javlja dopisnik AFP-a. Na pustim gradskim ulicama odjekivala je paljba iz teškog topništva. Moqtada Sadr koji se od početka travnja ukopao u Najafu, gdje će, kako je sam rekao, umrijeti kao mučenik, dosad je odbijao sve pokušaje posredovanja. Koalicija koja je u tom sektoru rasporedila dvije i pol tisuće američkih vojnika, nastoji da mu se sudi zbog navodne umiješanosti u ubojstvo jednog njegova suparnika iz 2003. Usto, koalicija traži da raspusti miliciju, Mehdijevu vojsku.

ATENA

Policija je u četvrtak navečer zaustavila promet ispred američkog koledža u predgrađu Atene Aghia Paraskevi, zbog dojave o bombi u blizini te zgrade, doznaje se iz policijskog izvora. U telefonskom pozivu u 20.20 sati po lokalnom vremenu nepoznata je osoba obavijestila uredništvo jednog grčkog lista da je u blizini američkog koledža postavljena bomba koja treba eksplodirati u 21.00 sat, dodaje isti izvor. Policajci su blokirali četvrt i počeli pretraživati mjesto.

RIJAD

Četiri osobe koje se sumnjiči za "terorizam" i pripadnik saudijske službe sigurnosti ubijeni su u četvrtak u pucnjavi u sjevernom dijelu Rijada, što je najnoviji nastavak u borbi koju vlasti u toj kraljevini vode protiv islamističkih aktivista. Dva pripadnika sigurnosne službe i peti osumnjičenik također su ranjeni u pucnjavi, izvijestio je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova, kako navode državna televizija i službena agencija SPA. Saudijska je policija u zadnjih godinu dana uhitila više stotina ekstremista i ubila veći broj njih. Osamnaest osoba koje su na popisu s 26 imena objavljenih u prosincu 2003. još uvijek je u bijegu. U tim je sukobima ubijeno više pripadnika sigurnosnih snaga. Zabrinutost zbog tih napada koji se događaju usred zemlje koja je najveći svjetski proizvođač nafte, pridonio je porastu cijene barila koja je u New Yorku prvi put u povijesti prekoračila granicu od 41 dolara.

NEW YORK

Eksplozija u blizini McDonald'sova restorana u Istanbulu i otkriće dviju eksplozivnih naprava ispred drugog restorana tog američkog lanca brze prehrane u Rimu "bili su izolirani slučajevi", objavila je u četvrtak navečer uprava McDonald'sa u svom priopćenju. "Radi se o dva lokalna i izolirana incidenta koje vlasti u tim zemljama upravo rješavaju", stoji u priopćenju McDonald'sa. Najveći lanac brze prehrane u svijetu, koji ima oko 30.000 restorana u 119 zemalja, ističe da nije uspostavljena veza između ta dva incidenta i činjenice da bi McDonald's, kao jedan od simbola SAD-a u svijetu, mogao biti metom protivnika nazočnosti američke vojske u Iraku. Dvije manje eksplozivne naprave otkrivene su u četvrtak u blizini restorana McDonald'sa u Rimu, te su ubrzo neutralizirane. U četvrtak ujutro odjeknula je jaka esplozija na parkiralištu ispred McDonald'sova restorana u Istanbulu. U toj eksploziji pričinjena je materijalna šteta, ali nije bilo ozlijeđenih.

WASHINGTON

Izrael je obećao da će prestati s daljnjim uništavanjem palestinskih kuća u pojasu Gaze, kazao je u četvrtak visoki američki dužnosnik dodajući da je ta uvjeravanja američkom državnom tajniku Colinu Powellu dao dopredsjednik izraelske vlade Ehud Olmert tijekom njihova sastanka održanog u srijedu u Washingtonu. Tijekom tog sastanka, prema istom izvoru, Powell je izrazio zabrinutost zbog nastavka izraelske operacije u izbjegličkom gradu Rafahu, na što je Olmert kazao da će rušenja palestinskih kuća prestati. Washington već dugo vremena izražava zabrinutost zbog izraelske prakse rušenja palestinskih kuća u pokušaju suzbijanja terorizma, a Bijela je kuća u srijedu oštro kriizirala najnoviju akciju izraelske vojske u Rafahu, tijekom koje je ubijeno nekoliko desetaka Palestinaca, uključujući i djecu. Tijekom posljednjih osam dana izraelska je vojska u Rafahu uništila više od stotinu kuća. Izrael tvrdi da akciju u Rafahu provodi kako bi se otkrili tuneli kojima Palestinci navodno krijumčare oružje iz Egipta.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush "srdačno" je pozdravio novoimenovanog indijskog premijera Manmohana Singha s kojim kani poboljšati indijsko-američke odnose, izjavio je u četvrtak službeni predstavnik Bijele kuće Scott McClellan. "S veseljem smo primili vijest da će doktor Singh voditi novu indijsku vladu", izjavio je službeni predstavnik za tisak. Dodao je da američka uprava želi "surađivati s njim i s njegovom vladom kako bi još više poboljšali odnose između Sjedinjenih Država i Indije koji se temelje na zajedničkom probitku i na zajedničkim demokratskim vrijednostima". Nakon pobjede Kongresne stranke na nedavnim izborima, ekonomist Manmohan Singh (71) najvjerojatnije će u subotu položiti prisegu i tako postati prvi premijer iz redova manjine sikha.

WASHINGTON

Četrdeset osam katolika članova američkog Kongresa uputilo je pismo nadbiskupu Washingtona usprotivivši se prijetnjama nekih američkih biskupa da će uskratiti pričest političarima koji podržavaju pravo na pobačaj, objavio je u četvrtak američki tisak. U pismu kardinalu Theodoreu McCarricku kongresnici koji su svi iz demokratske stranke kazali su kako bi uskraćivanje pričesti biti kontraproduktivno jer će oživjeti protukatoličko raspoloženje te uplesti Katoličku crkvu u politiku. Pismo je prva reakcija demokratskih zastupnika na izjavu nekolicine američkih biskupa da će uskratiti pričest političarima koji se zalažu za pravo na pobačaj. Samo četiri od oko 300 američkih katoličkih biskupa reklo je kako namjerava uskratiti sakrament političarima koji glasuju za pravo na pobačaj. Među tim političarima je i demokratski predsjednički kandidat senator John Kerry, prvi katolik kandidat za predsjednika jedne velike američke stranke od Johna F. Kennedyja.

BERLIN

Godinu dana nakon nezampaćenih pljački, koje su užasnule svijet, nacionalnom muzeju u Bagdadu još uvijek nedostaje gotovo 10.000 umjetničkih djela, odnosno gotovo dvije trećine od oko 14.000 nestalih umjetnina, kazao je u intervjuu za njemačku novinsku agenciju irački ministar kulture Mufid Jazairi. Još uvijek nema "ni traga" gotovo 10.000 "arheoloških blaga", koje su ukrali pljačkaši, izjavio je irački ministar. Iračko opljačano nacionalno blago pojavilo se u više europskih zemalja, kao i u nekim zemljama Bliskog istoka te u SAD-u, ali većina opljačkanih umjetnina nalazi se u Iraku, smatra ministar. "Pronaći ćemo veliki broj ukradenih stvari kada se poboljšavu sigurnosni uvjeti", zaključio je. Dužnosnici nacionalnog muzeja u Bagdadu, kao i čitav svijet, bili su užasnuti pljačkama koje su u Iraku uslijedile nakon pada režima Sadama Huseina prije nešto više od godinu dana. Irak je više tjedana bio prepušten pljačkašima koji su između ostaloga pokrali i blago drevne Mezopotamije iz iračkih muzeja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙