FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 21. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 21. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od sinoć ima 16 novih redovitih članova, osam dopisnih i sedam članova suradnika - izabranih u prvome krugu glasovanja, a nakon dugotrajne i polemične rasprave koja je prethodila izjašnjavanju akademika na izbornoj skupštini održanoj u palači Akademije. Novi redoviti članovi postali su - u I. Razredu za društvene znanosti: - Nikša Stančić (dobio 81 glas), Zvonimir Baletić (68) i Jakša Barbić (85), a Leo Klasinc (78) i Stanko Popović (76) u II. Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti te Stanko Matić (84) i Josip Tišljar (91) u III. Razredu za prirodne znanosti. Novi redoviti član IV. Razred za medicinske znanosti je Marko Pećina koji je dobio 72 glasa. Novoizabrani redovit član HAZU u V. Razredu za filološke znanosti je Stjepan Damjanović (102) , a u VI. Razredu za književnost Nikica Petrak (86). VII. Razred za likovne umjetnosti od sinoć ima četiri nova člana - Igora Fiskovića (103), Andriju Mutnjakovića (91), Zlatka Kesera (88) i Dušana Džamonju (85), VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju Igora Kuljerića (106), dok je u XIX. Razred za tehničke znanosti izabran Leo Budin (101).

ZAGREB - Izložba "Svjetska novinska fotografija" u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske otvorena je sinoć u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u zagrebu. "World Press Photo" neovisna je neprofitna udruga osnovana u Nizozemskoj 1955. da bi pomagala i promicala rad profesionalnih novinskih fotografa u svijetu. Zato svake godine priređuje ugledno svjetsko natjecanje u novinskoj fotografiji najprije u Amsterdamu, a zatim istodobno gostuje u više europskih metropola, među kojima prvi put i u Zagrebu. Izloženo je dvjestotinjak nagrađenih radova, a ovogodišnji dobitnik glavne nagrade je francuski fotograf Jean-Marc Bouju iz Associated Pressa, čija fotografija prikazuje iračkoga zarobljenika kako tješi svoga sina. Fotoreporteri, kako se navodi u katalogu izložbe, mogu pokazati užase rata i ljudsku sućut u ratno doba, a ovogodišnje fotografije s natječaja odražavaju dramatičnost prošlogodišnjih sukoba u Liberiji, posljedice potresa u Bamu, selo u Kini koje je cijelo zaraženo ADIS-om, te zaboravljene ratnike iz Laosa.

RIJEKA - Član glavnog odbora SDP-a i saborski zastupnik Slavko Linić na sinoćnjoj je proširenoj sjednici riječkog SDP-a rekao da se "u idućem razdoblju može očekivati porast cijena i inflacijski poremećaji, a da je SDP u svom mandatu držao inflaciju pod nadzorom". Ustvrdio je da se HDZ "dodvorava" trgovcima i velikim sustavima odlukom o smanjenju PDV-a za dva posto, pokazujući neodgovornost prema poreznoj politici. Linić je kazao i da HDZ vodi netransparentnu privatizaciju te upozorio da ne bi trebalo privatizirati Hrvatske željeznice dok se one ne konsolidiraju i moderniziraju. Govoreći o cestogradnji, rekao je da se sada radovi ne plaćaju i da kasne, ali da će o tome SDP govoriti nakon 30. lipnja. Linić je također rekao da je HDZ u predizbornoj kampanji upozoravao da je za SDP-ova mandata na vlasti poskupljivalo gorivo, a da je SDP prije dolaska na vlast tvrdio da toga neće biti, no da se sada to događa u HDZ-ovu mandatu.

ZAGREB - Povjerenstvo Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u generalnom urbanističkom planu Zagreba i dalje će nastaviti s radom, odlučili su sinoć članovi zagrebačke Gradske skupštine koji su većinom glasova poduprli i izvješće o dosadašnjem radu povjerenstva. Na tvrdnje skupštinske predsjednice Morane Paliković-Gruden da povjerenstvo u osam sjednica nije utvrdilo prenamjenu 1,5 milijun četvornih metara zelenog u građevinsko zemljište zbog čega je i osnovano, da su materijalni troškovi rada povjerenstva iznosili 300 tisuća kuna plus 139 tisuća naknade članovima, reagirao je predsjednik povjerenstva Zdravko Tomac, ali i drugi članovi povjerenstva. Tomac je čak pokrenuo inicijativu za smjenom Morane Paliković-Gruden s dužnosti predsjednice skupštine jer je diskreditirala rad povjerenstva.

ZAGREB - U Galeriji "Canvas" u četvrtak navečer je otvorena izložba ulja na platnu slikara Vasilija Josipa Jordana. Autorica predgovora u katalogu izložbe Andrijana Škunca uz ostalo ističe kako se i na ovoj izložbi ponavljaju nazivi slika "Bezvremeni bazeni, balustrade, vremenski zid, paravani, glazbenici, okamine, ruine, stepeništa, obitavališta..." koji najavljuju Jordana kao ezoteričara koji gradi sugestiju nove zbilje. Temeljna dimenzija ovoga ciklusa, kao i svekolikog dosadašnjeg bogatog Jordanovnog opusa, jest irealno koje to slikarstvo oslobađa suvišnog, a poetični govor 'flash backova' samo dograđuje osjećaj začaranog. Izložba će ostati otvorena do 2. lipnja.

ZAGREB - Zagrebački nakladnik Emil Čić predstavio je sinoć na tribini "Hrvatskoga slova" u Hrvatskoj kulturnoj zakladi hrvatski prijevod knjige američkoga povjesničara Carrolla Quigleya "Anglo-američki establishment - od Rhodesa do Clivedena". O knjizi su govorili Marko Veselica, Nedjeljko Kujundžić i prevoditelj knjige Emil Čić. "U pozadini versajskih projekata stvaranja Jugoslavija u stvarnosti su stajali britanski probitci", ustvrdio je Veselica i dodao kako se "u današnjem svijetu vode vrlo složeni i rafinirani procesi koji bi mogli, ako ne nađemo načina da im se suprotstavimo, dovesti u pitanje hrvatsku državnu nezavisnost i opstanak cijeloga hrvatskog naroda."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙