FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAGDADSKOM MUZEJU JOŠ UVIJEK NEDOSTAJE 10.000 UMJETNIČKIH DJELA

BERLIN, 21. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Godinu dana nakon nezampaćenihpljački, koje su užasnule svijet, nacionalnom muzeju u Bagdadu jošuvijek nedostaje gotovo 10.000 umjetničkih djela, odnosno gotovo dvijetrećine od oko 14.000 nestalih umjetnina, kazao je u intervjuu zanjemačku novinsku agenciju irački ministar kulture Mufid Jazairi.
BERLIN, 21. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Godinu dana nakon nezampaćenih pljački, koje su užasnule svijet, nacionalnom muzeju u Bagdadu još uvijek nedostaje gotovo 10.000 umjetničkih djela, odnosno gotovo dvije trećine od oko 14.000 nestalih umjetnina, kazao je u intervjuu za njemačku novinsku agenciju irački ministar kulture Mufid Jazairi.

Još uvijek nema "ni traga" gotovo 10.000 "arheoloških blaga", koje su ukrali pljačkaši, izjavio je irački ministar.

"Neke od kradljivaca smo uhitli i uspjeli smo vratiti neke ukradene umjetnine", dodao je Jazairi koji se nalazi u posjetu Berlinu.

Iračko opljačano nacionalno blago pojavilo se u više europskih zemalja, kao i u nekim zemljama Bliskog istoka te u SAD-u, ali većina opljačkanih umjetnina nalazi se u Iraku, smatra ministar.

"Proćai ćemo veliki broj ukradenih stvari kada se poboljšavu sigurnosni uvjeti", zaključio je.

Dužnosnici nacionalnog muzeja u Bagdadu, kao i čitav svijet, bili su užasnuti pljačkama koje su u Iraku uslijedile nakon pada režima Sadama Huseina prije nešto više od godinu dana.

Irak je više tjedana bio prepušten pljačkašima koji su između ostaloga pokrali i blago drevne Mezopotamije iz iračkih muzeja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙