FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA: OPTUŽNICA PROTIV NAPADAČA NA NOVINARA PRAVOMOĆNA

MURSKA SOBOTA,20. svibnja 2004.(Hina) - Čitanjem optužnice na Okružnomsudu u Murskoj Soboti u četvrtak je nastavljeno, ali ubrzo nakon togaponovno odgođeno suđenje petorici napadača na novinara mariborskoglista "Večer" Miru Peteka, koji je prije više od tri godine teškoranjen u napadu koji su osudile i međunarodne novinarske udruge.
MURSKA SOBOTA,20. svibnja 2004.(Hina) - Čitanjem optužnice na Okružnom sudu u Murskoj Soboti u četvrtak je nastavljeno, ali ubrzo nakon toga ponovno odgođeno suđenje petorici napadača na novinara mariborskog lista "Večer" Miru Peteka, koji je prije više od tri godine teško ranjen u napadu koji su osudile i međunarodne novinarske udruge.

Novinarske udruge ocijenile su ovaj napad kao napad na novinarsku profesiju, jer se Petek bavio istraživačkim novinarstvom, a u vrijeme kad je napadnut pisao je o "stranputicama privatizacije" i navodnom pranju novca u sjeveroistočnoj Sloveniji. Suđenje je odgođeno za početak lipnja.

Optužnica prvooptuženog 33-godišnjeg Andreja Štruca tereti da je od nepoznatog "naručitelja" dobio 20 tisuća ondašnjih njemačkih maraka kako bi ušutkao Peteka, te da je novac podijelio s ostala četiri optužena s kojima se dogovorio da će novinara ubiti.

Petek je napadnut ispred obiteljske kuće 28. veljače 2001. godine, a istraga je dugo tapkala u mraku do rujna prošle godine, kada su osumnjičeni napadači uhićeni. Nakon rušenja u mraku parkirališta i dugotrajnih udaraca teškim cipelama u glavu, Petek je u napadu dobio teške ozljede glave i lica. Život mu je spašen nakon nekoliko kirurških intervencija u Ljubljani, ali i danas osjeća posljedice.

Odvjetnici optuženih, kojima prijeti do 30 godina zatvora, pokušavaju osporiti optužnicu koja je u međuvremenu postala pravomoćna, pa se - nakon odbijenog zahtjeva za izuzećem tužiteljice Elizabete Đerkeš koja je i kandidatkinja za novu glavnu državnu tužiteljicu - najavljuju novi proceduralni zahtjevi kako bi osporila optužnicu za koju odvjetnici smatraju da je iznuđena tijekom ispitivanja petorice u istražnom zatvoru i uključivanjem "zaštićenih svjedoka" koji su u međuvremenu povukli svoje izjave.

Sudsko je vijeće danas, međutim, prihvatilo samo zahtjev da se sudska rasprava ubuduće snima, zbog čega je proces i prekinut te će se nastaviti idućeg mjeseca kad se osiguraju sredstva za snimanje.

Čitanje optužnice u četvrtak su u sudnici pratili i novinar Petek - koji izjavljuje da očekuje pošteno suđenje - te Mirko Zamernik, predsjednik parlamentarne komisije koja se bavi političkim dimenzijama slučaja, a koja bi uskoro trebala dostaviti izvješće koje je pripremala tri godine. Sud je odbacio da se kao prvi svjedok ispita Alen Robar, odustali svjedok-pokajnik, odnosno zaštićeni svjedok koji je pred početak suđenja izašao s pričom kako mu je policija za lažno svjedočenje kojim je opteretio "petorku" dala novac.

U međuvremenu, cijeli slučaj ostaje zanimljiv jer optužnica ne navodi "naručitelje" za koje se sumnja da stoje iza atentata na novinara koji je do tragičnog napada bio poznat samo kao lokalni dopisnik mariborskog lista, a odvjetnici optuženih više su puta javno pokušavali progurati priču da je iza napada bio privatni motiv, odnosno osveta koja s Petekovim novinarskim radom nije imala nikakve veze.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙