FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: OSTAVŠTINA TOŠE DABCA GUBI U BITCI ZA PROSTOR S BENETTONOM

ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Umjetnička ostavština fotografskelegende Toše Dabca trenutno gubi u bitci za prostor u zagrebačkojIlici, primjećuje Radio slobodna Europa.
ZAGREB, 19. svibnja 2004. (Hina) - Umjetnička ostavština fotografske legende Toše Dabca trenutno gubi u bitci za prostor u zagrebačkoj Ilici, primjećuje Radio slobodna Europa.

Riječ je o izuzetno vrijednoj zbirci, ne samo za grad Zagreb, već za hrvatsku fotografiju uopće, ističe u razgovoru za postaju ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Snježana Pintarić, dodajući da su Dapčevi radovi "zapravo potpuno iste kvalitete kao i radovi koji nastaju u europskim i svjetskim metropolama tridesetih godina".

Ona podupire zamisao Dapčeva nećaka Petra Dapca, profesora fotografije, da bi ostavštinu poznatog fotografa bilo najbolje sačuvati u njegovom ateljeu, objašnjavajući da su se u tom prostoru okupljale umjetničke ličnosti i ličnosti iz svijeta kulture grada Zagreba.

"Zbog toga nije zaštićena samo njegova zbirka, već je zaštićen i prostor kao 'Atelje Dabac'", podsjeća ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti a savjetnica za kulturu hrvatskog predsjednika Stipe Mesića Maja Razović upozorava da je "upravo tu sitnicu u prodaji netko namjerno zaboravio", prenosi postaja njezine riječi.

Profesor Petar Dabac razočaran je i umoran od dvadesetogodišnje brige i borbe za umjetničku ostavštinu svoga rođaka, napominjući da kao krajnje rješenje vidi preseljenje zbirke u vlastiti dom. "Samo što će u tom slučaju to biti konzervirano i nedostupno", dodaje profesor Dabac u razgovoru za RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙