FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30

ZAGREB, 19. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 19. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

DUBLIN,

Od svoga domaćina dobio sam potvrdu i uvjeravanje da će djelovati na predsjednika irske vlade da on odlučno djeluje na Ministarskom sastanku 17. i 18. lipnja kako bi Hrvatska dobila status kandidata, ali i određen termin pregovora, izjavio je u srijedu u Dublinu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Predsjednik Sabora kazao je to nakon sastanka sa svojim domaćinom, predsjednikom Zastupničkog doma irskog parlamenta Roryjem O'Hanlonom, na čiji poziv boravi u trodnevnom službenom posjetu Irskoj, koja trenutačno predsjedava Europskom unijom.

Šeks se u srijedu ujutro sastao i s irskom predsjednicom Mary McAleese kojoj je, kako je kazao, zahvalio na irskoj potpori koju je Hrvatska dobila u dobivanju pozitivnog avisa Europske komisije.

SUBOTICA

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozitivno je u srijedu ocijenio jučerašnji zagrebački susret hrvatskog premijera Ive Sanadera i potpredsjednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa posebice produljenje bezviznog režima između dvije zemlje.

"Pozdravljamo produljenje privremenog ukidanja viznog režima prema SiCG jer će to omogućiti bolju komunikaciju hrvatske zajednice u Vojvodini s matičnom zemljom, povezivanje razdvojenih obitelji i poboljšanje gospodarske suradnje", navodi su današnjem priopćenju DSHV-a.

GAZA

Deset je Palestinaca poginulo, a 40 ih je ranjeno u srijedu u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, u izraelskom zračnom napadu, javili su očevici i bolnički izvori.

Prema spomenutom izvoru, izraelski jurišni helikopter je ispalio projektile na skupinu Palestinaca koja je prosvjedovala zbog upada izraelske vojske u susjedni izbjeglički logor.

Na terenu su istodobno djelovali i izraelski tenkovi, a među poginulima je dvoje djece. Ranjeni su automobilima, ambulantnim kolima pa čak i magarcima dopremani u obližnju bolnicu.

Od početka Intifade (palestinske pobune) u rujnu 2000. godine poginulo je 4052 ljudi, od kojih 3063 Palestinaca i 918 Izraelaca.

BAGDAD

Specijalni američki sud kaznio je u srijedu vojnog policajca Jeremya Sivitisa na maksimalnih godinu dana zatvora i otpust iz vojske zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika. Objavljujući kaznu nakon troipolsatnog suđenja u Bagdadu, vojni sudac poručnik James Pohl također je osudio Sivitisa (24), na najniži vojni čin, tri ranga niži od sadašnjeg. Otpust iz službe i godina dana zatvora najveće su moguće kazne prema pravilima posebnih vojnih sudova.

Sivitis je proglašen krivim po dvije točke optužnice za maltretiranje zatvorenika, a očekuje se da će biti svjedok u postupku protiv preostalih optuženika za isto nedjelo.

Sudac je, međutim, presudio da Sivitis neće ostati bez dvije trećine plaće, kako njegova obitelj u Pennsylvaniji ne bi ostala bez prihoda.

LONDON

Rad Donjeg doma britanskog parlamenta naglo je prekinut u srijedu nedugo poslije podneva, a zastupnici su evakuirani nakon što je prema britanskom premijeru Tonyju Blairu bačen predmet u obliku balona koji je sadržavao ljubičasti prah.

Prah je, prema izjavama očevidaca na britanskog premijera bačen iz lože rezervirane za VIP osobe, odnosno za uzvanike britanskih parlamentarnih zastupnika. Blair nije ozlijeđen u tom incidentu do kojega je došlo u sklopu tjedne sjednice na kojoj premijer odgovara na zastupnička pitanja.

Odgovornost za incident preuzela je organizacija "Fathers 4 Justice" koja se bori za prava očeva. Pripadnici parlamentarne straže uspjeli su iz prostorije izbaciti dvojicu muškaraca koji su bacili prah na premijera.

BERLIN

Njemačka vlada odobrila je, na svojem sastanku u srijedu, produljenje misije Bundeswehra na Kosovu za dodatnih godinu dana. Produljenje mandata, koji istječe sljedećeg mjeseca, mora još potvrditi i Bundestag, ali s obzirom na to da se misiji njemačke vojske na Kosovu ne protivi niti jedna parlamentarna stranka odobrenje donjeg doma parlamenta smatra se sigurnim. Broj njemačkih vojnika je nakon ožujskih nemira na Kosovu povećan na 3900 te predstavlja najveći kontingent u sklopu vojne misije Ujedinjenih naroda u toj pokrajini.

NEW DELHI

Predsjednica indijske Kongresne stranke (KS) Sonia Gandhi sastat će se u srijedu navečer s predsjednikom Abdulom Kalamom kako bi mu predložila da na premijersko mjesto imenuje Manmohana Singha, priopćio je dužnosnik stranke Salman Khurshid.

Sonia Ganhdi "će se sastati s predsjednikom Kalamom", kazao je dužnosnik, a na pitanje hoće li Ghandi za premijera predložiti Singha odgovorio je da se to "čini neizbježnim".

U skladu s indijskim političkim sustavom, jedino predsjednik ima ovlasti "pozvati na formiranje vlade" ako smatra da je neka politička formacija ili koalicija dovoljno stabilna da bi vladala zemljom.

BRUXELLES

Predstavnici Europska unije i Švicarske potpisali su u srijedu u Bruxellesu devet sporazuma o bilateralnoj suradnji, kojim se među ostalim krajem 2006. predviđa ulazak Švicarske u europski schengenski prostor. Sporazumi "predstavljaju početak nove dimenzije u našim bilateralnim odnosima", rekao je predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Zahvaljujući tomu Švicarska će se "još aktivnije uključiti u mnoge europske aktivnosti: kontrolu granica, borbu protiv kriminala, sudjelovanje u raznim obrazovnim programima, u radu agencija za zaštitu okoliša itd", rekao je Prodi. "To je dokaz da Švicarska nije jednostavno ostavljena po strani" kada je riječ o izgradnji Europe, rekao je švicarski predsjednik Joseph Deiss.

VARŠAVA

Koalicijske snage moraju ostati u Iraku da bi spriječile kaos, humanitarnu krizu, pa čak i raspad zemlje, izjavio je u srijedu irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari.

Zebari, koji je u posjetu Poljskoj, zemlji čiji su vojnici u sastavu koalicijskih snaga u Iraku, rekao je da brojni Iračani smatraju da bi naglo povlačenje stranih vojnika izazvalo anarhiju u etnički i vjerski podijeljenoj zemlji s 26 milijuna stanovnika.

"Vrlo je važno da koalicijske snage u ovome trenutku ostanu s nama", rekao je Zebari na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim kolegom Wlodzimierzom Cimoszewiczem.

KIJEV

Protivnici sudjelovanja ukrajinskog vojnog kontigenta u koalicijskim snagama u Iraku nisu u srijedu uspjeli dobiti dovoljno glasova u parlamentu za povlačenje 1.600 ukrajinskih vojnika.

Tijekom zatvorenog zasjedanja, manje od 160 od ukupno 450 zastupnika glasovalo je za taj potez. Preostali zastupnici nisu glasovali, izvijestili su parlamentarci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙