FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRŽIŠTE MOBILNIH MREŽA SMANJENO LANI 12 POSTO

AMSTERDAM, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Globalno tržište bežičnihkomunikacijskih mreža u 2003. je zabilježilo pad vrijednosti od 12posto, na ukupno 40 milijardi američkih dolara, pokazalo je danasobjavljeno istraživanje tvrtke Gartner.
AMSTERDAM, 19. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Globalno tržište bežičnih komunikacijskih mreža u 2003. je zabilježilo pad vrijednosti od 12 posto, na ukupno 40 milijardi američkih dolara, pokazalo je danas objavljeno istraživanje tvrtke Gartner.

Tržišni lider u tom području i nadalje je švedski Ericsson, s udjelom u visini 26 posto, što je tri postotna boda niže nego u godini ranije. Istodobno, njemački Siemens ojačao je svoju poziciju na tržištu, osvojivši lani udjel od 13 posto, jedan postotni bod više. Iza Ericssona slijedi finska Nokija, na trećem mjestu je Siemens, pa slijede američka Motorola i kanadski Nortel Networks. Njihovi tržišni udjeli kreću se u rasponu od nešto iznad 10 do 15 posto.

"Siemens je radio dobro, posebno u području WCDMA sustava", kazao je analitičar Gartnera Jason Chapman. Samo u tom segmentu Siemens ima udjel od 23 posto.

Općenito, 2003. je bila godina smanjivanja tržišta, bez većih promjena kod pružatelja usluga bežične komunikacije. Ove godine očekuje se umjeren rast aktivnosti mobilnih telekom operatera, koji su smanjili svoju zaduženost, te sada pronalaze novac za nove investicije.

Najveći rast ove godine bilježi se u području 3G mreža, no rast ulagačkih aktivnosti nastavlja se i na tržištima u razvoju, gdje još raste potražnja za drugom generacijom komunikacijskih mreža. U idućih četiri godine očekuje se skok broja korisnika mobilnih telefona sa trenutnih 1,3 na dvije milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙