FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK UPOZORILA GRČKU I NIZOZEMSKU U VEZI PRORAČUNSKIH MANJKOVA

BRUXELLES, 19. svibnja 2004. (Hina/AP) - Europska komisija napala jedanas Grčku i Nizozemsku zbog njihovih rastućih proračunskih manjkova,te se tako povećava broj država u Europskoj uniji (EU) koje se bore sodržavanjem svojih proračunskih minusa pod kontrolom u vremenimaslabog gospodarskog rasta.
BRUXELLES, 19. svibnja 2004. (Hina/AP) - Europska komisija napala je danas Grčku i Nizozemsku zbog njihovih rastućih proračunskih manjkova, te se tako povećava broj država u Europskoj uniji (EU) koje se bore s održavanjem svojih proračunskih minusa pod kontrolom u vremenima slabog gospodarskog rasta.

Komisija, koja brani europski Pakt o stabilnosti i rastu, autorizirala je nadzor nad proračunom Atene nakon što je Eurostat potvrdio da je grčki proračunski manjak dosegnuo 3,2 posto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP). Paktom je visina proračunskog manjka limitirana na tri posto.

Komisija je također utvrdila prekomjerni deficit u nizozemskom proračunu za prošlu godinu. Upozorila je da bi on i ove godine mogao premašiti tri posto BDP-a unatoč dodatnim mjerama štednje koje je prošloga mjeseca poduzela tamošnja vlada.

Zatražila je od ministara financija EU da odobre idućega mjeseca listu 'korektivnih mjera' za nizozemsku vladu, koje ona mora poduzeti do studenoga, kako bi svoje proračunske stavke dovela u red u 2005. Preporuka o tome kako bi Grčka trebala restrukturirati svoje javne financije bit će donijeta u srpnju, na sastanku ministara financija.

Trenutno 12 od ukupno 25 država EU krši EU proračunska pravila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙