FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci - stečajni upravitelj "Krme" o sporu sa "Zagrepčankom"

VINKOVCI, 19. svibnja 2004. (Hina) - Stečajni upravitelj vinkovačke"Krme" d.d. Stjepan Zeko danas je, ponukan, kako je rekao, neistinitimtvrdnjama o fiktivnim tražbinama "Krme" od "Zagrepčanke" u stečaju, uVinkovcima sazvao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da"Krma" d.d. izlazi iz stečaja te objasnio tvrdnju da tvrtka ima pravona uknjižbu "Zagrepčankinih" nekretnina u Heinzlovoj ulici u Zagrebu.
VINKOVCI, 19. svibnja 2004. (Hina) - Stečajni upravitelj vinkovačke "Krme" d.d. Stjepan Zeko danas je, ponukan, kako je rekao, neistinitim tvrdnjama o fiktivnim tražbinama "Krme" od "Zagrepčanke" u stečaju, u Vinkovcima sazvao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da "Krma" d.d. izlazi iz stečaja te objasnio tvrdnju da tvrtka ima pravo na uknjižbu "Zagrepčankinih" nekretnina u Heinzlovoj ulici u Zagrebu.

Zeko je rekao kako je rješenjem Visokoga trgovačkog suda potvrđen stečajni plan "Krme" u stečaju pa ona "i formalnopravno izlazi iz stečajnog postupka". Po njegovim riječima stečajni je postupak u "Krmi" " završen za hrvatske prilike rijetko primijenjenim načinom kombinacije zamjene tražbina vlasništvom u tvrtki i reprogramom tražbina".

U skladu s visinom tražbina novi su vlasnici "Krme" s najvećim udjelom zadarska Nova banka d.d. (27,7 posto), Županjska banka d.d. u stečaju (34,9 posto) i Vukovarsko-srijemska županija (27,4 posto).

Ekonomsko-financijski savjetnik stečajnog upravitelja "Krme" Mirko Puljko kazao je kako su nakon otvorenja stečaja u prosincu 2000. vjerovnici prijavili više od 58 milijuna kuna tražbina koje su za 2,5 puta nadmašivale vrijednost poduzeća.

U prošle dvije godine "Krma" je ostvarivala 700.000 kuna čistog prihoda te za svaku godinu radnicima u stečajnom postupku isplatila oko 900.000 kuna, naveo je Puljko, rekavši kako to "pokazuje da 'Krma' nije nikakva fantomska tvrtka kakvom se ovih dana prikazuje u svezi sa sporom zbog nekretnina 'Zagrepčanke' d.d. u stečaju Zagreb".

"Ne radi se ni o kakvim fiktivnim tražbinama 'Krme' od 'Zagrepčanke', kako to ovih dana ističe zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, nego o stvarnim tražbinama", rekao je stečajni upravitelj Stjepan Zeko, objasnivši kako su još 1996. dvije tvrtke potpisale ugovor o opskrbi. Nakon nenaplaćenih tražbina od "Zagrepčanke" od 32 milijuna kuna "Krma" je 1996. i 1997. u dva navrata uknjižila založno pravo nad nekretninama "Zagrepčanke" u Hainzlovoj 66 u Zagrebu.

"Nakon toga su 'Krma' i 'Zagrepčanka' potpisale sporazum kojim potonja prenosi vlasništvo tih nekretnina na Krmu", rekao je Zeko, dodavši kako je "Krma" 1997., tri godine prije nego je otvoren stečajni postupak u "Zagrepčanki", podnijela zahtjev gruntovnici zagrebačkog Općinskog suda za uknjižbu vlasništva nad nekretninama "Zagrepčanke".

"Na žalost, ta uknjižba nije provedena sve do nedavno", napomenuo je Zeko, rekavši kako je "Krma" imala i 19 posto vlasničkog udjela u "Zagrepčanki" kojoj je osim robe davala i zajmove.

Nakon otvorenja stečaja "Zagrepčanka" je pokrenula sudske parnice protiv "Krme" zbog pobijanja potpisanih sporazuma, u koje se poslije uključio i bivši predsjednik Nadzornog odbora "Krme" i član Nadzornog odbora "Zagrepčanke" Ivan Radošević koji, po Zekinim riječima, iako je u "Krmi" imao samo 16 posto vlasništva, imenovao i opozivao uprave "Krme".

"'Zagrepčanka' i 'Krma' parniče se pred Trgovačkim sudom u Zagrebu i većina ih je na prvostupanjskoj razini i rješavat će se još najmanje godinu ili dvije dana", rekao je Zeko, dodavši kako je konferenciju za novinare odlučio sazvati kad su se u tisku pojavili tekstovi i neistinite tvrdnje o sporu između "Zagrepčanke" i "Krme".

Općinski sud u Zagrebu nedavno je donio nepravomoćnu odluku kojom je "Krmi" na temelju zahtjeva iz 1997. dopustio upis nad tim nekretninama, zbog čega je Zagreb, koji je te nekretnine kupio u travnju 2001., od Trgovačkog suda nakon pokretanja stečaja nad "Zagrepčankom", uložio žalbu.

Nakon toga je na inicijativu zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića Poglavarstvo objavilo plaćeni oglas "Istina je!" u kojem su suci Općinskog suda optuženi za nezakonit rad. Suci su to ocijenili pritiskom na pravosuđe prije svršetka postupka, pa su protiv Bandića i drugih članova Poglavarstva podnijeli kaznenu prijavu državnom odvjetništvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙