FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 19. svibnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Razgovori s izaslanstvom MMF-a o novom stand by aranžmanu mogli bi biti gotovi u idući utorak, a ako sve u tom roku ne bude završeno tada se razgovori mogu nastaviti iduća dva, tri tjedna u Washingtonu i tada završiti, izjavio je jučer ministar financija Ivan Šuker. "Pregovori su na dobrom putu, mislim da će se to riješiti", kazao je Šuker gostujući u talk showu na Devetom financijskom i Četvrtom e-business forumu. Misija MMF-a koju vodi Dimitri Demekas jučer je počela razgovore s hrvatskim predstavnicima o mogućem zaključivanju novog stand by aranžmana. Ministar Šuker je u više navrata ponovio da Misija MMF-a nije i ne postavlja nikakve ultimatume. "Nisu postavili nikakav ultimatum, raspravljali smo o mogućnosti da se eventualno dignu neki porezi, ali nije bilo ultimativnih zahtjeva", kazao je Šuker odgovarajući na pitanje da li su predstavnici MMF-a tražili povećanje trošarina na duhan i alkohol. Ponavljajući da MMF nije došao s nikakvim diktatima, Šuker je kazao da su oni dali svoje prijedloge, a hrvatski predstavnici svoje prijedloge i argumente, pri čemu se moraju uvažavati i specifičnosti Hrvatske. Podsjetio je, naime, na posljedice rata i ratne štete koje još uvijek opterećuju Hrvatsku. To se mora akceptirati s obzirom na proračunske rashode i deficit, kazao je. Iznio je pritom podatke da je deficit središnje konsolidirane države prošle godine bio 5,5 posto BDP-a, ove je godine planiran deficit od 4,5 posto, a projekcija za iduću godinu je deficit od 3,9 do 4 posto BDP-a.

BENKOVAC - Dionica autoceste od čvora Zadar 2 do Pirovca praktično je gotova jer ostaju još manjih zahvati i radovi te otvaranje 30. lipnja nije upitno, rekao je jučer ministar Božidar Kalmeta na mostu Kličevica kod Benkovca dodajući da će i druga dionica od Vrpolja do Dugopolja također, bez obzira na neke poteškoće, biti gotova do toga datuma. Ministar je nakon jučerašnjeg obilaska dionice autoceste od Dugopolja do Vrpolja (45 km) i od Pirovca do čvorišta Zadar 2 (36 kilometara) izjavio da malo više problema ima na dionici od Vrpolja do Dugopolja, gdje su se izvođači, kako je rekao, bili "malo uspavali, ali sada su se probudili". No, bez obzira na to, i ta će dionica biti puštena u promet 30. lipnja, istaknuo je ministar Kalmeta, dodavši da je, u cjelini gledajući, zadovoljan s radovima na tom dijelu autoceste Zagreb - Split. Cijena cestarine od Zagreba do Zadra, u dužini 256 kilometara, bit će 85 kuna, a od Zagreba do Splita u dužini 356 kilometara bit će 115 kuna, izvijestio je novinare direktor Hrvatskih cesta Stanko Kovačev. Kovačev je još rekao da je u gradnju autoceste Zagreb - Split do kraja 2003. uloženo oko 10,5 milijardi kuna, te da će se do kraja uložiti još oko pet milijardi.

ZAGREB - U Banskim dvorima priprema se temeljita izmjena Zakona o trgovini u dijelu kojim se regulira rad nedjeljom, moguće i prijedlog potpuno novog zakona, doznaje se u Vladi. Prema dostupnim informacijama, novim se zakonskim odredbama želi osigurati zaposlenima u trgovini jedan dan odmora tjedno i te odredbe uskladiti s pozitivnim europskim iskustvima i njihovim zakonodavstvom. Ako se dopuste iznimke one će biti rigorozno kontrolirane, najavljuju u Banskim dvorima. Naime, oni koji će eventualno raditi nedjeljom i blagdanom, moraju po zakonu o radu dobiti veću naknadu i mora im se osigurati zamjenski dan odmora. Kako se doznaje, stručne radne skupine prikupljaju potrebne informacije kako bi se izradio jasan i precizan zakon, bez propusta. Stoga u Banskim dvorima ne mogu reći kada bi prijedlog mogao biti predstavljen javnosti. Napominju, naime, da će preciznost i kvaliteta zakona odrediti i rok njegove izrade.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je u sinoćnjoj emisiji "Forum" Hrvatske televizije da ne će tražiti ostavku ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta (USKOK), Željka Žganjera, jer smatra da nije bilo bitnih propusta u radu USKOK-a u "slučaju Končar - odnosno Bago-Granić" sve dok informacije nisu "procurile u javnost". Dodao je kako je USKOK, sukladno Zakonu o Državnom odvjetništvu i Zakonu o kaznenom postupku i Materijalno-kaznenom zakonu, zajedno s policijom proveo postupak onako kako to nalaže zakon. Glavni državni odvjetnik također je rekao da "osobno ne vidi nikakvih propusta u radu USKOK-a, odnosno ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera". Ocjenjujući Žganjerove medijske istupe napomenuo je kako su oni "doista bili nespretni" te da ih osobno ne odobrava. Na pitanje voditelja emisije "Forum" što bi trebalo učiniti da USKOK "bude konkretniji i da radi svoj posao", ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt odgovorila je da bi USKOK trebalo osposobiti u ljudstvu i tehnici, te mu vratiti zakonske ovlasti za obavljanje poslova na suzbijanju organiziranoga kriminala, trgovine drogom i ljudima, pranja novca i sličnih poslova koji spadaju u organizirani kriminal. Osim toga, ministrica Škare-Ožbolt smatra da bi trebalo uspostaviti "vrlo dobru povezanost s policijom - puno bolju od dosadašnje, odnosno da bi trebalo ostvariti konkretniju 'uvezanost' policije i USKOK-a". Ministrica pravosuđa također je kazala kako je radna skupina za izmjene Zakona o USKOK-u dobila vrlo kratak vremenski rok, i da izmjene Zakona o USKOK-u moraju biti u Hrvatskome saboru do kraja ljetnoga zasjedanja. A ta nova zakonska rješenja trebala bi pak, otvoriti cijeli niz pretpostavki za bolje funkcioniranje USKOK-a, rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Euroatlantskim centrom NATO-a za koordinaciju djelovanja u katastrofama, organizirat će u Dubrovniku od 24. do 26. svibnja seminar pod nazivom "Lekcije naučene u operacijama i vježbama EADRCC-a" , a sudjelovat će oko 120 sudionika iz 33 zemlje, najavljeno je jučer iz MUP-a. Na seminaru će se objediniti iskustva iz pet dosadašnjih vježbi spašavanja u katastrofama članica NATO-a i Partnerstva za mir, koje su se održale od 2000. do 2003 godine, a među kojima je bila i vježba "Kroćenje zmaja" održana 2002. u Hrvatskoj, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić. Seminar će u sedam radnih skupina analizirati iskustva vježbi u kojima su simulirane razne situacije poput poplava, velikih požara, potresa ili terorističkih napada, a u nekim od tih vježbi sudjelovat će i pripadnici hrvatske Civilne zaštite. U civilnoj komponenti NATO-a, EADRCC-u, odlučeno je da se sva ta iskustva na jednom mjestu obrade i da u slučaju stvarne opasnosti pomoć zemljama bude što brža i jednostavnija.

RIJEKA -Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je jučer u Rijeci prihvatljivim prijedlog Ministarstva obrane da se radarski sustav FPS-117 postavi unutar sadašnjeg ograđenog kompleksa HT-a na vrhu Učke, u blizini vidikovca na vrhu Vojak. Dodao je da lokacija radarskog sustava na vrhu Učke može biti prihvatljiva ako "ne predstavlja militarizaciju, ne devastira tamošnju prirodu i podrazumijeva primarno civilnu upotrebu sustava", a sadašnji prijedlog MORH-a, smatra Komadina, zadovoljava te uvjete. Ocijenio je da Ministarstvo obrane, odlukom da se radarski sustav smjesti unutar sadašnjeg ograđenog kompleksa HT-a na vrhu Učke, pokazuje razumijevanje za zahtjeve lokalne samouprave. Župan Komadina rekao je kako uzima u obzir stajalište MORH-a da bi izgradnja radara na vrhu Brgudu mnogo više stajala i znatno utjecala na okoliš. Ministar obrane Berislav Rončević u ponedjeljak je u Rijeci predstavio rješenja instalacije radarskog sustava FPS-117 na Učki i o tome razgovarao i sa županom Komadinom. MORH će morati izraditi studiju utjecaja na okoliš, a Županijska skupština dat će svoje mišljenje o tome koju lokaciju smatra prihvatljivijom - vrh Brgud ili vrh Vojak, rekao je Komadina.

GOSPIĆ - Na području Ličko-senjske županije još je više od 338 četvornih kilometara pod minama zaostalima iz Domovinskog rata, a po planu razminiranja, o kojem su jučer u Gospiću raspravljali predstavnici gradova, općina, gospodarstva i Ličko-senjske županije, ove će godine Hrvatski centar za razminiranje (HCR) očistiti mine s oko 2,5 četvorna kilometra. Plan razminiranja provest će se na području Brinja, Gospića, Lovinca, Otočca, Plitvičkih jezera, Perušića, Udbine i Vrhovina. Na području Parka prirode Velebit do sada je razminirano područje Tulovih greda, a uskoro, kako je rekao predstojnik podružnice HCR-a u Zadru Ivan Čikara, predstoji razminiranje još 72 tisuće četvornih metara na Velebitu.

ZAGREB - Splitska nakladna kuća Verbum otkupila je za hrvatsko jezično područje autorska prava na knjigu pape Ivana Pavla II. "Ustanite, idemo!", koju je jučer na Papin 84. rođendan u Italiji objavio nakladnik “Mondadori”. U uvodu Ivan Pavao II. piše o razlozima koji su ga potaknuli na pisanje drugog autobiografskog djela, za koje je naslov preuzeo iz Markova evanđelja, a u kojemu na poljskom jeziku iznosi svoja pastoralna i ljudska iskustva za biskupske službe u Krakowu. Knjiga "Ustanite, idemo!", koju će za hrvatske čitatelje objaviti splitski nakladnik Verbum, mogla bi se do jeseni pojaviti u knjižarama, najavio je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

ZAGREB - Specijalna bolnica za bolesti dišnog sustava djece i mladeži na zagrebačkom Srebrnjaku prva je bolnica u Hrvatskoj koja je prema UNICEF-ovim standardima dobila prestižni naslov "Bolnica - prijatelj djece". UNICEF-ovu akciju "Osmijeh djeteta u bolnici", koja se kod nas organizira od 1998. godine, provode Savez društava Naša djeca, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Hrvatska udruga medicinskih sestara, koji su ocijenili da Specijalna bolnica na Srebrnjaku zadovoljava sve UNICEF-ove uvjete u liječenju i skrbi za bolesnu djecu. Ravnatelj bolnice Boro Nogalo istaknuo je kako je, zahvaljujući prije svega Gradu Zagrebu, posljednjih godina uloženo puno novca u obnovu dijagnostičke opreme, uređenje bolničkih odjela i prostora za igru te okoliša bolnice. "Bolnica je postala igraonica u kojoj djeca vole boraviti, nemamo liste čekanja, a nedavno smo postali i Referentni centar za alergijske bolesti u djece", kaže Nogalo. U Specijalnoj bolnici na Srebrnjaku, koja ima 75 stacionarnih kreveta i 30 u dnevnoj bolnici, liječe se djeca do 18-te godine života koja pate od respiratornih i alergijskih bolesti.

ZAGREB - Izložba "Secesija u Hrvatskoj" u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), koju je vidjelo više od 80 tisuća posjetitelja iz zemlje i inozemstva, sinoć je zatvorena. Na izložbi, koja je otvorena 14. prosinca prošle godine, bilo je predstavljeno 850 eksponata toga velikoga umjetničkoga razdoblja, koje je trajalo od kraja 19. stoljeća do 20-ih godina 20. stoljeća.

DUBROVNIK - U povodu Međunarodnog dana muzeja jučer su u Kneževu dvoru Dubrovački muzeji priredili prigodnu svečanost te predstavili svoj novi vizualni identitet, autora Orsata Frankovića. Predstavljen je novi vizualni identitet svih šest dubrovačkih muzeja - Kneževa dvora, Pomorskog muzeja, muzeja Rupe, Arheološkog muzeja, Kuće Marina Držića i Muzeja suvremene povijesti. Predsjednik Upravnog vijeća Tomo Vlahutin i ravnatelj Dubrovačkih muzeja Mišo Đuraš istaknuli su kako je protekle godine te muzeje posjetilo više od 280.000 posjetitelja te da se ove godine očekuje oko 300.000 posjetitelja. Dubrovački muzeji, koji djeluju 130 godina, stalno se susreću s problemom nedostatka prostora i adekvatnih spremišta, a kao najvažnija zadaća ističe se iznalaženje prostora za Muzej suvremene povijesti. Tomo Vlahutin predložio je da to bude tvrđava Imperial na Srđu, mjestu gdje se branila sloboda Dubrovnika i Hrvatske.

ZAGREB - Knjiga Branimira Kovačevića "Suza za Bleiburg" predstavljena je sinoć u zagrebačkoj Hrvatskoj kulturnoj zakladi. O knjizi su govorili publicist Darko Sagrak, povjesničar Zdravko Dizdar, a pročitan je i prikaz knjige predsjednika Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimira Šeparovića. "Nije bleiburška tragedija izvor svemu kasnijem zlu što ga je Hrvatska doživjela u drugoj Jugoslaviji, no ona je dala zamah, stvorivši i umnažajući mnoge raznovrsne oblike toga zla. Hrvatska bi na kraju 20. stoljeća izgledala sasvim drukčije da se nije dogodio Bleiburg i stravične ljudske žrtve koje su se nastavile množiti i uvećavati razvijanjem i jačanjem jugoslavenske države", navodi u knjizi Branimir Kovačević. Publicist Sagrak pak ističe da je "Bleiburg hrvatski holokaust", dodajući kako je to bio "pokolj i stradanje stotina tisuća Hrvata - i pripadnika vojničkih postrojba i civila, djece, žena i staraca, te političkih protivnika komunističkoga režima u miru - najčešće bez suđenja, ispitivanja i ikakve provjere o možebitnoj krivici". "Kovačević je napisao zanimljivu, informativnu i dokumentarnu knjigu o jednoj iznimno važnoj i za nas Hrvate potresnoj povijesnoj temi", naglasio je povjesničar Dizdar. Darko Sagrak, inače preživjeli svjedok te hrvatske tragedije, upitao je "ima li uopće riječi koja zvuči tako krvavo, tako strašno, kao Bleiburg".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙