FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

započela glavna rasprava u POSTUPKU S. LINIĆA PROTIV V. BALENOVIĆ ZBOG KLEVETE

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Na zagrebačkom Općinskom suduodržano je danas prvo ročište u postupku bivšeg potpredsjednika Vladei predsjednika Nadzornog odbora Ine Slavka Linića protiv bivšezaposlenice tog poduzeća Vesne Balenović zbog klevete.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je danas prvo ročište u postupku bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika Nadzornog odbora Ine Slavka Linića protiv bivše zaposlenice tog poduzeća Vesne Balenović zbog klevete.

Prijedlog privatnog tužitelja Linića za mirenje uz zahtjev da mu se ispriča, Balenović nije prihvatila pa se pristupilo glavnoj raspravi.

Balenović se izjasnila da se ne osjeća krivom, a pred sudom se brani sama.

Potvrdila je da stoji kod svojih navoda prenesenih u tisku.

Navela je da nije imala namjeru naštetiti Linićevu ugledu i časti, već da je željela upozoriti na nezakonito poslovanje u Ini na koje je Linić kao predsjednik njezina Nadzornog odbora trebao reagirati. Stoga je protiv Linića, te predsjednika i članova Inine Uprave podnijela kaznene prijave.

Balenović je ustvrdila da je Linić za HTV-ov Dnevnik izjavio da je znao za "nepravilnosti i kriminal u Ini, no da nije reagirao zbog koalicijskih razloga", te da kao član NO-a nije inicirao smjenjivanje Upravnog odbora s čijim radom nije bio zadovoljan. Također je navela kako je izjavio da ga je "sram što je Inina Uprava sklopila toliko štetnih ugovora i da je u tome svojevrsni rekorder".

Linić u tužbi navodi da je Vesna Balenović teško povrijedila njegovu čast i ugled iznoseći u javnosti neistinite tvrdnje da nije ništa poduzeo da se zaustave i procesuiraju kriminalne radnje u Ini te da je s njima povezan. Tvrdi da su na temelju provedenih internih kontrola utvrđene određene nezakonitosti te da su pokrenuti kazneni postupci i provedene organizacijske promjene u poduzeću.

Također je naveo da je na sjednici Nadzornog odbora jedini dao negativno mišljenje o radu Uprave, jer njezin predsjednik Tomislav Dragičević nije želio definirati propuste.

Vesna Balenović predložila je kao dokazne prijedloge novinske članke i televizijsku snimku Linićeve izjave, te saslušanje kao svjedoka glavnog državnog odvjetnika Mladena

Bajića, općinske državne odvjetnice Nade Josipović, bivše saborske zastupnice Dorice Nikolić i bivšeg predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markova.

Tužitelj je prihvatio jedino prijedlog da se kao svjedok sasluša glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a kao dokazni prijedlog predložio zapisnik sa sjednice Nadzornog odbora iz kojeg se, naveo je, vidi njegov stav prema predstavkama optužene.

Za duševne boli Linić u tužbi potražuje naknadu od 100 tisuća kuna.

Novo ročište sazvano je za 13. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙