FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Razgovori s izaslanstvom MMF-a o novom stand by aranžmanu mogli bi biti gotovi u idući utorak, a ako sve u tom roku ne bude završeno tada se razgovori mogu nastaviti iduća dva, tri tjedna u Washingtonu i tada završiti, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker gostujući u talk showu na Devetom financijskom i Četvrtom e-business forumu. Šuker je u više navrata ponovio da Misija MMF-a nije i ne postavlja nikakve ultimatume. Misija MMF-a koju vodi Dimitri Demekas danas je započela razgovore s hrvatskim predstavnicima o mogućem zaključivanju novog stand by aranžmana.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus istaknuo je na današnjem susretu s hrvatskim gospodarstvenicima u Hrvatskoj gospodarskoj komori kako vjeruje da će puna primjena Ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Srbije i Crne Gore koji bi trebao stupiti na snagu početkom srpnja pridonijeti povećanje međusobne robne razmjene. Kazao je kako su Srbiji potrebne investicije kako bi se podigla razina konkurentnosti njezinog gospodarstva te je pozvao hrvatske gospodarstvenike na ulaganja u tu zemlju. Naglasio je pritom kako je nužno da Srbija osigura uvjete za strane investicije, kao i da se uklone administrativne barijere za strane investitore. Predstavnici vodećih hrvatskih tvrtki zainteresirani su za ulaganja na tržištu Srbije, rečeno je na sastanku.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je na konferenciji za novinare ocijenio da slučaj Mate Granića i Darinka Bage predstavlja aferu aktualne vlasti jer, kako kaže, ozbiljno postavlja pitanje funkcioniranja pravne države. "Od ove afere vlast više ne smije prati ruke", rekao je Račan, ističući da pravna država, ako je pravna, mora odgovoriti kako je cijela USKOK-ova akcija protiv Granića i Bage vođena te kako je 'provaljena' - da li iz policije i USKOK-a ili iz politike. Usprotivio se odluci Vlade da dionice Sunčanog Hvara prepusti na upravljanje tvrtki Quaestus, ocijenivši da takav model privatizacije podsjeća na loša iskustva iz 1990-ih.

ZAGREB - U SDP-u ulažemo napor da se uočene slabosti i problemi žurno promijene, a u protivnom bit će promijenjeni odgovorni ljudi, izjavio je predsjednik SDP-a Ivica Račan na konferenciji za novinare, ističući da se narušeni odnosi u zagrebačkoj organizaciji stranke moraju promijeniti odmah. Na novinarski upit može li se reći da je zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić dobio "opomenu pred isključenje", Račan je odgovorio da se to može tako sagledati, najavivši da bi SDP-ovci sutra trebali izraditi zaključke kojih će se svi u stranci morati pridržavati.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka (HNS) danas je najavila da će zatražiti osnivanje povjerenstva u Hrvatskom saboru koje će istražiti sve vezano za prodaju "Sunčanog Hvara" direktnom pogodbom po modelu javno-privatnog partnerstva tvrtki "Quaestus" koju vodi Borislav Škegro. "HNS nije spreman prijeći preko tog skandala", rekao je Radimir Čačić, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a na konferenciji za novinare najavljujući HNS-ovu inicijativu za osnivanje povjerenstva u Hrvatskom saboru za što im je potrebno 16 potpisa zastupnika. Čačić je ocijenio da je prodaja "Sunčanog Hvara" javnim pozivom "krojena po modelu stranačkih prijatelja".

ZAGREB - Predsjednik LS-a Ivo Banac izjavio je danas na konferenciji za novinare da između njega i glavnog tajnika stranke Karla Gorinšeka tinja sukob jer mu Gorinšek kao predsjedniku stranke ne želi položiti račune o financijskom poslovanju LS-a i najavio da će, ako to ne učini, protiv Gorinšeka podnijeti kaznenu prijavu. Na svojoj konferenciji za novinare Gorinšek je rekao da po statutu LS-a strankom upravlja Predsjedništvo, a ne predsjednik, te da stranačka tijela nisu raspravljala o financijskom poslovanju. Naveo je da se obratio Nadzornom odboru stranke, jer misli da su Bančeve odluke protustatutarne, te da će Nadzorni odbor sljedeći tjedan održati sjednicu.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su pismo premijeru Ivi Sanaderu u kojem izražavaju nezadovoljstvo što Vlada nije obavila konzultacije sa sindikatima prije današnjeg početka drugog kruga pregovora s Misijom MMF-a o novom stand-by aranžmanu. Time sadašnja Vlada nastavlja kontinuitet s bivšom, vezano uz pregovore s MMF-om, a ne samo uz donošenje državnog proračuna, naglašava u pismu predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja ustvrdio je danas da se izmjenama Zakona o osnovnom školstvu ne mijenjaju dijelovi najvažniji za sustav, kao što su pedagoški standard, sustav napredovanja, podizanje materijalnog standarda škola i nastavnika te razvoj programa protiv nasilja u školama. Zadovoljni smo što je u zakonske izmjene uvršten niz naših prijedloga, no ravnatelji i dalje imaju prevelike ovlasti, a lokalne vlasti prevelik utjecaj na školske odbore, rekao je na konferenciji za novinare v. d. predsjednika sindikata Mate Elkaz.

ZAGREB - Programsko vijeće HRT-a otvorilo je danas ukupno 12 kandidatura pristiglih na natječaj za direktore te glavne urednike Informativnog programa HTV-a i Hrvatskog radija (HR). Zbog nepotpune dokumentacije odbačene su četiri kandidature. Za mjesto direktora programa HTV-a pristigla je jedna kandidatura - Tatjane Šimić, koja je prihvaćena. Od tri ponude za direktora programa Hrvatskog radija valjanom je proglašena samo ona Domagoja Veršića. Za glavnog urednika Informativnog programa HTV-a prihvaćene su kandidature Vladimira Rončevića, Gorana Rotima, Zlatne Polojac-Belavić i Hrvoja Đurašina. Valjanom je proglašena kandidatura Vladimira Kumbrije za glavnog urednika Informativnog programa Hrvatskog radija, koji je tako ostao jedini kandidat za to mjesto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙