FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 18. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15.30 sati: Premijer Ivo Sanader i potpredsjednik srbijanske vlade MiroljubLabus u utorak su, tijekom susreta u Zagrebu, razgovarali o nizubilateralnih pitanja i putu Hrvatske prema EU, ocijenivši odnose dvijudržava kao iznimno značajne za stabilnost regije. Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore RasimLjajić, koji će vjerojatno biti u izaslanstvu što će usko
ZAGREB, 18. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

ZAGREB

Premijer Ivo Sanader i potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus u utorak su, tijekom susreta u Zagrebu, razgovarali o nizu bilateralnih pitanja i putu Hrvatske prema EU, ocijenivši odnose dviju država kao iznimno značajne za stabilnost regije.

Obojica dužnosnika su istaknula da su se suglasili oko humanitarnih, političkih i gospodarskih pitanja, uz vrlo malo otvorenih pitanja. Premijer Sanader je rekao da se razgovoralao o vrlo bolnom pitanju nestalih osoba, njih oko 1200, i da je dogovoreno da se pitanja iz rata trebaju što prije zatvoriti. Novinare je izvijestio da 1. srpnja na snagu stupa Sporazum o slobodnoj trgovini čime će se, kako je rekao, još više potaknuti gospodarska suradnja. Glede granica, kao jednog od neriješenih pitanja, Sanader je rekao da sve ide u smjeru da se vojska na granicama zamijeni graničnom policijom. S tim u svezi je Labus rekao da to u Srbiji "nije pitanje politike već novca".

Na upit novinara o viznom režimu prema građanima SCG, Sanader je odgovorio da će hrvatska Vlada "produžiti bezvizni režim do kraja godine", nakon čega će ponovo razmotriti pitanje granica.

Sanader i Labus su najavili živu političku aktivnost između dviju država u predstojećem razdoblju.

BEOGRAD

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić, koji će vjerojatno biti u izaslanstvu što će uskoro, predvođeno predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem, posjetiti Zagreb, očekuje međudržavni dogovor o zahtjevu srpskih zatvorenika u Lepoglavi za izdržavanjem zatvorske kazne u Srbiji i Crnoj Gori.

Ministar Ljajić dodao je da je zahtjev da srpski zatvorenici kazne izdržavaju u Srbiji i Crnoj Gori više puta obnavljan, te da očekuje da će o toj temi razgovarati s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt.

STRASBOURG

Razina demokracije u današnjoj Europi veća je no ikada, izjavio je u utorak u Strasbourgu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe na temu: "Europa građana - parlamenti i građansko sudjelovanje".

Zemlje u kojima je završen tranzicijski proces dokazale su svojim priključenjem EU da nema političke indiferentnosti i krize "demokracije", rekao je Šeks, dodavši da se nada da će to uskoro biti slučaj i s Hrvatskom.

Šeks je nakon prvog dijela konferencije novinarima kazao da je između ostalog razgovarao i s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Peterom Schriederom, koji mu je kazao da vjeruje da bi Hrvatska na summitu EU-a u lipnju trebala dobiti ne samo status kandidata nego i datum početka pregovora o pristupanju EU-u.

DEN HAAG

Tužitelji Haškog suda (ICTY) u utorak su u cijelosti odbacili argumente za žalbu obrane na presudu bivšem političkom čelniku Hrvata u srednjoj Bosni Dariju Kordiću, osuđenom na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka 1992.-94. u Lašvanskoj dolini, koje su na jučer započetoj raspravi iznijeli njegovi branitelji.

Glavni tužitelj u žalbenom postupku Norman Farrell rekao je da Kordićeva obrana svojim negiranjem pravičnosti suđenja, činjeničnih nalaza, kaznene odgovornosti pa i samog postojanja oružanog sukoba Hrvata i Bošnjaka u srednjoj Bosni, ne pokazuje dostojan odnos prema presudi donesenoj nakon jednog od najdužih i najsloženijih haških suđenja.

Na poslijepodnevnoj sjednici žalbu će argumentirati Čerkezovi branitelji Božidar Kovačević i Goran Mikuličić.

BEOGRAD

Početak suđenja za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentat na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine u utorak je odgođen za 28. lipnja, jer je sudsko vijeće prihvatilo prijedlog obrane prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije da mu se omogući dodatno vrijeme za upoznavanje s predmetom.

Suđenje će, po odluci Specijalnog vijeća za borbu protiv organiziranog kriminala, trajati od 28. lipnja do 6. srpnja.

Ulemek je optužen za organiziranje otmice i ubojstva Ivana Stambolića, koji je nestao 25. kolovoza 2000. godine. Njegovo tijelo pronađeno je u jami s vapnom na Fruškoj gori za vrijeme trajanja akcije "Sablja" pokrenute nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka prošle godine. Također je optužen za atentat na Vuka Draškovića 15. lipnja 2000. godine u Budvi, kada je Drašković bio lakše povrijeđen.

NEW DELHI

Sonia Gandhi odlučila je u utorak da neće prihvatiti premijersku dužnost i "jako teško" će ju biti natjerati da promijeni mišljenje, kazao je Salman Khurshid, čelnik Kongresne stranke koja je pobijedila na nedavnim izborima u Indiji.

"Mislim da je doista riječ o moralnoj odluci Gandhijeve. Nisam siguran da će ju čelnici moći razuvjeriti", dodao je Kurshid koji je odgovarao na novinarska pitanja.

NEW DELHI

Indijska Kongresna stranka proživljava "krizu" vezanu uz odabir premijera koji bi trebao predvoditi buduću indijsku vladu, priznao je u utorak visoki dužnosnik stranke reagirajući na novinske informacije o nepristajanju Sonie Gandhi da preuzme tu dužnost.

Tisuće pristaša Sonie Gandhi okupile su se u utorak pred njezinom rezidencijom u New Delhiju uzvikujući "Volimo Soniu" i "Umrjet ćemo za nju". Dvadesetak njezinih pristaša zaprijetilo je samoubojstvom ako odustane od položaja premijera.

Policija je procijenila da je više od 2000 osoba sudjelovalo na tom skupu podrške nasljednici dinastije Nehru-Gandhi. Drugi izvori govore o brojci od 4000 osoba.

BRUXELLES

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana osudio je u utorak rušenje palestinskih kuća u pojasu Gaze.

"Ovo što se trenutno događa u Gazi zaslužuje oštru osudu ... to je u potpunoj suprotnosti s mirovnim planom međunarodne zajednice i vizijom palestinske države uz bok Izraela", kazao je Solana nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Bahreina, šeikom Mohammedom bin Mubarakom al-Khalifom.

Solana je istaknuo da EU i SAD u tom pitanju nemaju previše različita stajališta.

Izraelska vojska spomenutu mjeru opravdava tvrdnjom da napuštene kuće u pojasu Gaze koriste krijumčari oružja iz pravca Egipta.

BRUXELLES

Europska unija u utorak je ponovno pozvala na prekid izraelske vojne ofanzive u Rafahu, nakon izvješća prema kojemu je u posljednjoj izraelskoj akciji u Gazi poginulo 17 Palestinaca.

"U Gazi se događa nešto što moramo vrlo oštro osuditi", rekao je novinarima visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, ocijenivši kako se izraelske akcije "u mnogočemu kose sa smjernicama mirovnog procesa". Solana je aludirao na bliskoistočni mirovni plan što su ga predložili predstavnici Četvorke (SAD, EU, UN i Rusija).

"Izraelsko povlačenje iz Gaze nismo zamislili na ovaj način", rekao je Solana, dodavši kako su članovi Četvorke obećali Izraelu pomoć u povlačenju odande, ukoliko ono bude provedeno na ispravan način.

NAJAF

Najutjecajniji irački šijitski vjerski vođa, veliki ajatolah Ali al-Sistani, pozvao je u utorak američke snage i šijitske milicije da se povuku iz svetih gradova Najafa i Kerbale.

Ovo je najizravnije očitovanje Sistanija o sukobima u svetim gradovima od kada su pristaše radikalnog šijitskog svećenika Moqtade al-Sadra u travnju digli pobunu protiv koalicijskih snaga.

Sistani izričito traži da se iz spomenutih gradova "povuku sve vojne formacije", te da "osiguravanje reda i sigurnosti preuzmu policija i plemenske snage".

U priopćenju velikog ajatolaha građani se upozoravaju da zbog opasnosti izbjegavaju posjete svetim gradovima.

BRUXELLES

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u utorak je izjavio kako je skeptičan glede angažmana NATO-a u Iraku, no dodao je kako ne namjerava blokirati moguću odluku o tomu na summitu Saveza koji će se u lipnju održati u Istanbulu.

"Nisam siguran je li NATO pravi instrument za stabilizaciju Iraka", rekao je Schroeder novinarima nakon razgovora s belgijskim premijerom Guyem Verhofstadtom u Bruxellesu.

Njemački kancelar kazao je kako smatra da bi bilo prikladnije zatražiti od islamskih zemalja da pošalju svoje trupe u Irak. Njemačka i dalje ostaje pri odluci da u Irak ne šalje svoje vojnike, rekao je Schroeder.

NIKOZIJA

Premijer ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat izjavio je da očekuje da će morati sazvati nove opće izbore nakon što je jedan član parlamenta dao ostavku i tako smanjio broj zastupnika vladajuće koalicije.

Međutim, analitičari smatraju da bi novi izbori mogli ojačati Talatovu vlast nakon što je referendum o UN-ovom planu za ujedinjenje Cipra dao snažnu potporu njegovom zagovaranju ujedinjenja.

"Mislim da idemo prema izborima", rekao je Talat za Reuters u ponedjeljak navečer nakon ostavke zastupnika Nuria Cevikela, koja je dovela do toga da je Talatovoj koaliciji ostalo samo 23 od 50 mjesta u parlamentu.

Talat je zagovarao UN-ov plan o ujedinjenju Cipra na prošlomjesečnom referendumu.

Dvije trećine glasača u njegovoj enklavi podržalo je plan, ali je 76 posto ciparskih Grka glasovalo protiv pa je otok ostao podijeljen.

RIM

Ivan Pavao II. slavi u utorak svoj 84. rođendan, koji provodi radno, primajući izaslanstva i čestitke, a obljetnicu je obilježilo i današnje pojavljivanje u knjižarama nove Papine knjige "Ustanite, idemo!", u kojoj Papa piše o događajima i razmišljanjima otkako je postao biskupom 1958. do izbora za Petrova nasljednika 1978. godine.

Knjiga je na talijanskome tiskana u 500 tisuća primjeraka, a objavljena je i na njemačkome, francuskome, španjolskome i poljskome jeziku, dok će englesko izdanje biti spremno za mjesec dana.

Ivanu Pavlu II. stižu čestitke i preko interneta, a u Vatikan su stigle i mnogobrojne torte za njegov rođendan.

ZAGREB

Uz zahvalu za "ljubav i brižnost" prema Hrvatskoj premijer Ivo Sanader čestitao je u utorak 84. rođendan papi Ivanu Pavlu II., priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

"Zahvalni smo za ljubav i brižnost koju ste oduvijek iskazivali hrvatskome narodu, ne samo utjehom i potporom u našem najtežem ratnom času, nego i posebnom trajnom brigom za oblikovanje moralne i dostojanstvene Hrvatske na dobrobit svih njezinih građana", kaže se u Sanaderovoj čestici.

Sanader je Papi zahvalio i za podsjećanje na zadaću "promicanja oprosta i pomirenja, solidarne ljubavi i zajedništva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙