FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAČAN o aferi "GRANIĆ-Bago", prodaji "sunčanog hvara", pisanju jednog medija koji ga je povezao s kriminalnim aktivnostima i mup-ovoj istrazi

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danasje ocijenio da slučaj Mate Granića i Darinka Bage predstavlja aferuaktualne vlasti jer, kako kaže, ozbiljno postavlja pitanjefunkcioniranja pravne države.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan danas je ocijenio da slučaj Mate Granića i Darinka Bage predstavlja aferu aktualne vlasti jer, kako kaže, ozbiljno postavlja pitanje funkcioniranja pravne države.

"Od ove afere vlast više ne smije prati ruke", rekao je Račan na konferenciji za novinare, ističući da pravna država, ako je pravna, mora odgovoriti kako je cijela USKOK-ova akcija protiv Granića i Bage vođena te kako je 'provaljena' - da li iz policije i USKOK-a ili iz politike.

"Pravna država mora odgovoriti kako je ocjena Državnog odvjetništa (USKOK-a) tako drastično različita od sudske ocjene, kako su transkripti razgovora izašli van", dodao je.

Upozorio je da su posljedice ovoga slučaja zabrinjavajuće zbog jačanja rezignacije i navjerice građana u pravni državu koja bi trebala zaštititi javni intreres.

"Neovisno o tome hoće li se pokrenuti kazneni postupak ili ne, neće biti moguće voditi bitku protiv korupcije ako nismo za pokušaj korupcije sposobni procesuirati odgovorne", rekao je Račan.

Usprotivio se odluci Vlade da dionice Sunčanog Hvara prepusti na upravljanje tvrtki Quaestus, ocijenivši da takav model privatizacije podsjeća na loša iskustva iz 1990-ih. "Sve ovo asocira na mutne oblike privatizacije iz 1990-ih koji su bili netransparentni i s elementima tzv. rođačke privatizacije", rekao je Račan.

Sumnjivim smatra način na koji je odabrana upravo tvrtka Quaestus, pitajući zašto nije bilo mogućnosti da privatni partner bude netko drugi, možda bolji.

Podsjetio je na otpor koji je bivša oporba na čelu s HDZ-om imala prema pokušaju prodaje Sunčanog Hvara (slovenskim Termama Čatež) prije dvije godine, uz glavni argument da taj hotelski kompleks ne smije otići u ruke stranaca. "Pitanje je u čije ruke Sunčani Hvar ide u ovoj transakciji, tko je vlasnik Qauestusa, zar u tome udio nema i Privredna banka, tko je njezin vlasnik", upitao je.

Upitnom drži i činjenicu da u privatizaciji Sunčanog Hvara sudjeluje i Croatia osiguranje, kao državna tvrtka u sklopu Quaestusa. "Kako to da državna tvrtka kupuje od države državno vlasništvo, a u korist privatnog", upitao je Račan.

Upitan za komentar pisanja tjednika "Hrvatsko slovo", koji je njega i bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića povezao s kriminalnim aktivnostima na području BiH, Račan je odgovorio da ne smatra potrebnim politički komentirati pisanje jednog "ekstremnog desničarskog lista, jer te tvrdnje nisu stvar politike već medicine".

Na upit što misli o MUP-ovoj istrazi oko djelovanja tzv. Ostojićevog tima, rekao je da nije riječ o istrazi već o izvidima, kojih je, kaže, bilo i prije pisanja "Hrvatskog slova".

(Hina) xtr ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙