FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER I LABUS PORUČUJU: MEĐUSOBNI ODNOSI KLJUČNI ZA STABILNOST REGIJE

ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader ipotpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus u utorak su, tijekomsusreta u Zagrebu, razgovarali o nizu bilateralnih pitanja i putuHrvatske prema EU, ocijenivši odnose dviju država kao iznimnoznačajne za stabilnost regije.
ZAGREB, 18. svibnja 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus u utorak su, tijekom susreta u Zagrebu, razgovarali o nizu bilateralnih pitanja i putu Hrvatske prema EU, ocijenivši odnose dviju država kao iznimno značajne za stabilnost regije.

"Odnosi između Hrvatske i Srbije od velikog su značenja za srednju i jugoistočnu Europu", rekao je hrvatski premijer nakon sastanka s Labusom koji je trajao dvostruko duže od predviđenog.

Labus je, ustvrdivši prethodno da Srbija "sa zadovoljstvom gleda kako Sanader vodi politiku prema EU, manjinama i susjedima", ocijenio da "stabilnost u jugoistočnoj Europi ovisi o osovini Zagreb-Beograd".

"I nitko sa strane nam ne treba sugerirati kako da uređujemo naše odnose", dodao je Labus.

Obojica dužnosnika su istaknula da su se suglasili oko humanitarnih, političkih i gospodarskih pitanja, uz vrlo malo otvorenih pitanja.

"Razgovarali smo o vrlo bolnom pitanju nestalih osoba, njih oko 1200, i dogovorili se da pitanja iz rata treba što prije zatvoriti", kazao je Sanader.

Novinare je izvijestio da 1. srpnja na snagu stupa Sporazum o slobodnoj trgovini čime će se, kako je rekao, još više potaknuti gospodarska suradnja.

Glede granica, kao jednog od neriješenih pitanja, Sanader je rekao da sve ide u smjeru da se vojska na granicama zamijeni graničnom policijom. S tim u svezi je Labus rekao da to u Srbiji "nije pitanje politike već novca".

"To je tehničko pitanje, tj pitanje resursa s kojima raspolažemo...vidjet ćemo da li bi se to moglo uraditi u fazama", pojasnio je Labus.

Na upit novinara o viznom režimu prema građanima SCG, Sanader je odgovorio da će hrvatska Vlada "produžiti bezvizni režim do kraja godine", nakon čega će ponovo razmotriti pitanje granica.

Hrvatski je premijer svog sugovornika također upoznao s naporima koje Hrvatska poduzima na svom putu u EU, i najavio hrvatska očekivanja na skorašnjem summitu EU u lipnju.

"Očekujemo dobivanje statusa kandidata i određivanje početka pregovora", kazao je Sanader, ocijenivši da su "te odluke važne ne samo za Hrvatsku već i cijelu regiju". Istaknuo je pritom da Hrvatska ne želi "pobjeći" iz regije već pomoći svojim susjedima.

"Što prije Hrvatska uđe u EU, i Srbija će prije ući", zaključio je Sanader.

Sanader i Labus su najavili živu političku aktivnost između dviju država u predstojećem razdoblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙