FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30

ZAGREB, 18. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 18. svibnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SARAJEVO

Stočna bolest bruceloza koja može biti opasna i za ljude širi se na području Bosne i Hercegovine, upozoravaju u utorak sarajevski mediji.

Zarazna bolest od koje obolijevaju uglavnom ovce i koze pojavila se prošlog tjedna na području Banje Luke nakon čega je u bolnice smješteno više od stotinu ljudi, a proteklog vikenda prvi slučajevi zabilježeni su i na području Federacije Bosne i Hercegovine, u regiji Konjica. Bruceloza i Q-groznica u pravilu nisu smrtonosne bolesti za ljude, no mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene poteškoće i traže dugotrajno liječenje.

BAGDAD

Američki upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je u utorak da se prijenos suvereniteta na Iračane mora nastaviti prema planu unatoč ubojstvu čelnika Vijeća za privremenu upravu Iraka u samoubilačkom napadu. Na komemoraciji Izzadineu Saleemu, koji je ubijen u ponedjeljak dok je njegov automobil čekao na ulazu u stožer koalicije, Bremer je rekao da "teroristi pokušavaju zaustaviti put Iraka prema suverenitetu i miru".

"Oni neće uspjeti. Moramo nastaviti politički proces koji vodi prema prijelaznoj vladi slijedećega mjeseca i prema izborima iduće godine", istaknuo je Bremer.

NEW DELHI

Sonia Gandhi, čelnica indijske Kongresne stranke, sastala se u utorak s predsjednikom A.P.J. Abdulom Kalamom, s kojim je održala preliminarne razgovore o osnivanju nove vlade. Gandhi, ujedno i čelnica novoosnovane Ujedinjene progresivne alijanse od 20 stranaka koju predvodi Kongresna stranka, izjavila je da su Kalama zanimale pojedinosti o potpori koju uživa među strankama unutar i izvan nove koalicije. Najavila je da će se u srijedu ponovno sastati s predsjednikom i predati mu pisma potpore saveznika u parlamentu.

GAZA

Najmanje 17 Palestinaca ubijeno je u utorak u masovnoj ofenzivi izraelske vojske na grad Rafah na jugu pojasa Gaze, objavili su u utorak palestinski izvori. Ofenziva pod kodnim nazivom "Operacija duga", počela je kada je desetak izraelskih tenkova i oklopnih vozila, uz potporu borbenih heklikoptera Apache, iza ponoći upalo u grad i obližnji izbjeglički kamp.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz izjavio je u utorak ujutro da ofenziva nije vremenski ograničena. Trajanje operacije ovisi o "procjeni stanja i rezultatima postignutim proteklih dana", rekao je Mofaz. Opovrgnuo je da je cilj akcije uništenje palestinskih domova.

Izraelski sigurnosni izvori objavili su da je glavni cilj akcije uhititi korisnike tunela, koji se koriste za krijumčarenje oružja u Gazu preko granice s Egiptom i isprazniti skladišta u Rafahu gdje to oružje pohranjeno.

RAMALAH

Palestinske vlasti nazvale su u utorak "ratom do istrebljenja" izraelsku operaciju koja se provodi u Rafahu, u pojasu Gaze, optuživši vojsku da ondje provodi "ratne zločine". Nabil Abu Rudeina, glavni savjetnik palestinskog čelnika Jasera Arafata pozvao je međunarodnu zajednicu i Vijeće sigurnosti UN-a "da hitno interveniraju radi okončanja masakra i razaranja koje provodi Izrael".

BRUXELLES

Rušenje palestinskih domova u pojasu Gaze "neprihvatljivo je", izjavio je u utorak britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, ističući kako je britanska vlada "totalno protiv" tog tipa mjera koji provodi izraelska vojska. "Britanska vlada u potpunosti se protivi takvoj politici i takvoj praksi rušenja kuća, kakvu provode" izraelske snage, istaknuo je Jack Straw po dolasku na drugi dan međuvladine konferencije u Bruxellesu, posvećene razradi budućeg europskog ustava.

LONDON

Amnesty International ocijenio je u utorak da neka rušenja palestinskih kuća u pojasu Gaze predstavljaju ratni zločin po Ženevskim konvencijama, dodavši da su ona primjer kolektivnog kažnjavanja.

"Izraelsko neopravdano rušenje kuća tisuća Palestinaca i izraelskih Arapa, kao i onečišćenje poljoprivrednog područja, doseglo je neslućene razmjere i mora odmah prestati", priopćila je ta humanitarna organizacija sa sjedištem u Londonu. U priopćenju se navodi da su izraelske snage u posljednje tri i pol godine srušile više od 3.000 kuća.

DUBLIN

Irac Pat Cox potvrdio je u utorak da je zainteresiran za mjesto nasljednika Romana Prodija na mjestu predsjednika Europske komisije (EK). Govoreći na irskom radiju, Cox je izjavio kako zna da irski premijer Bertie Ahern, tijekom turneje po europskim metropolama ovoga mjeseca, predlaže potencijalne kandidate čelnicima Europske unije (EU). "Po mojim saznanjima, govori se o nekoliko imena, popis je poprilično dug i na nemu je i moje ime, no, kako vam je poznato, ja nisam jedini", rekao je Cox. Među ostalim kandidatima za tu dužnost su belgijski premijer Guy Verhofstadt, povjerenik EU-a za vanjske poslove, Britanac Chris Patten i portugalski povjerenik EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove Antonio Vitorino.

Očekuje se da će čelnici EU-a nasljednika Prodija, koji odlazi s dužnosti u studenom, izabrati na summitu u Bruxellesu 17. i 18. lipnja.

KOPENHAGEN

Glavni tajnik danskog Crvenog križa optužio je u utorak vladu i parlament u Kopenhagenu da su "prekršili najosnovnija ljudska načela" pristajući, po njegovom mišljenju, na kršenje ljudskih prava u Afganistanu i Iraku od strane "civiliziranih zemalja".

Joergen Poulsen, u apelu na naslovnoj stranici nezavisnog dnevnika Information od utorka, osudio je ono što naziva suučesničkom šutnjom danskih vlasti, koje su mjesecima obavještavane o kršenjima ljudskih prava.

Danska kao "potpisnica ženevskih konvencija ima obvezu provjeriti, kazao je on, poštuju li ih i njezini saveznici, prema prvom članku tih konvencija", kaže on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙