FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRI DOLARA NAJAMNINE ZA REZIDENCIJU AMERIČKOG VELEPOSLANIKA U MOSKVI

MOSKVA, 18. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Washington Moskvi plaćagodišnji najam u iznosu nešto manjem od tri dolara za luksuznurezidenciju američkog veleposlanika u samom srcu glavnog gradaRusije.
MOSKVA, 18. svibnja 2004. (Hina/AFP) - Washington Moskvi plaća godišnji najam u iznosu nešto manjem od tri dolara za luksuznu rezidenciju američkog veleposlanika u samom srcu glavnog grada Rusije.

Amerikanci su do ovog "poklona", koji izaziva bijes Rusa, došli zahvaljujući padu rublje do kojeg je došlo raspadom bivšeg Sovjetskog saveza.

Prekrasna zgrada izgrađena početkom 20. stoljeća postala je rezidencijom američkog veleposlanika 1933. godine kada su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose.

Danas Washington plaća godišnji najam u iznosu manjem od tri dolara, zahvaljujući ugovoru o najmu koji je bio u rubljama, a potpisan je 1985. na razdoblje od 20 godina.

"Sovjetske su vlasti tada inzistirale da iznos u ugovoru bude u rubljama a ne u dolarima. Tko je tada znao da će doći do raspada SSSR-a?", kazao je dužnosnik službe za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u Moskvi.

Taj ugovor "ne sadržava klauzulu koja bi pokrivala rizik od fluktuacije tečaja".

Padom rublje, godišnji najam od 72.500 rublja (121.800 dolara u to doba) za tu zgradu koja se prostire na 2.900 četvornih metara pao je na smiješan iznos.

"Usprkos tome što je američko veleposlanstvo 1994. dobilo novi ugovor o najmu, američka strana i dalje smatra da je vrijedi ugovor iz 1985. koji predviđa smiješan najam za današnje prilike", kazali su ruski dužnosnici.

Odjel ruskog ministarstva vanjskih poslova, koji se bavi iznajmljivanjem stanova i kuća stranim državljanima, traži više od devet milijuna dolara "odštete" za "sve godine tijekom kojih su SAD odbijali i najmanje povećanje najma, za razliku od drugih zemalja" u sličnim situacijama.

Moskva bi danas zgradu američkog veleposlanstva mogla iznajmiti za 870.000 dolara, odnosno više od 350.000 puta više od sadašnjeg najma.

Taj će iznos Rusi moći tražiti od Amerikanaca u srpnju 2005. kada ističe dosadašnji ugovor o najmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙