ZAGREB, 5. ožujka 2004. (Hina) - Proizvodnja autohtonih mesnih proizvoda potencijal je hrvatskog gospodarstva koji treba njegovati, rekao je danas državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan
Kovačević na okruglom stolu o gastronomiji i autohtonim mesnim proizvodima u Hrvatskoj.
ZAGREB, 5. ožujka 2004. (Hina) - Proizvodnja autohtonih mesnih
proizvoda potencijal je hrvatskog gospodarstva koji treba njegovati,
rekao je danas državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i
vodnog gospodarstva Dragan Kovačević na okruglom stolu o gastronomiji
i autohtonim mesnim proizvodima u Hrvatskoj.#L#
Okrugli stol, održan u sklopu sajma "Enogastronomija i turizam" na
Zagrebačkom velesajmu, okupio je pedesetak proizvođača autohtonih
mesnih proizvoda i stručnjaka. Kovačević je pritom istaknuo kako
smatra da bi proizvođači tih proizvoda trebali prvo težiti uspjehu na
domaćem turističkom tržištu, a onda postupno, kako se proizvodnja bude
razvijala i u svijetu.
Hrvatski autohtoni mesni proizvodi su slavonski kulen, istarski i
dalmatinski pršut, jadranska i lička janjetina te zagorski puran,
rečeno je na skupu.
Ključnim problemom istaknuta je premala proizvodnja autohtonih mesnih
proizvoda, vezana još uvijek pretežno za seljačka gospodarstva. K
tome, kako je rečeno, ta je proizvodnja premala i nije dovoljna ni za
domaće potrebe, pa je treba što brže povećati.
Problemom je označeno i nepostojanje uvjeta za kvalitetniju
proizvodnju autohtonih mesnih proizvoda od domaće sirovine, pa su
sudionici skupa od Ministarstva poljoprivrede zatražili da u sistem
poticaja uključi u selekcioniranje posebnih vrsti svinja za te
proizvode. Iznijeli su i potrebu za standardizacijom proizvodnje te za
tehničko-tehnološkim uvjetima sukladnim zahtjevima Europske unije.
(Hina) xduk ydb