FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠVICARSKI ZNANSTVENICI RAZVILI NOVE TESTOVE ZA ALKOHOL

ZAGREB/BASEL, 15. veljače 2004. (Hina) - Novi testovi za provjeru konzumiranja alkohola koje su razvili švicarski znanstvenici bit će mnogo učinkovitiji od dosadašnjih, piše New Scientist.
ZAGREB/BASEL, 15. veljače 2004. (Hina) - Novi testovi za provjeru konzumiranja alkohola koje su razvili švicarski znanstvenici bit će mnogo učinkovitiji od dosadašnjih, piše New Scientist.#L# Nove će testove najvjerojatnije najprije početi koristiti liječnici, kako bi nadzirali pacijente koji su skloni alkoholu, ali testovi bi uskoro mogli zainteresirati i poslodavce, osiguravateljske tvrtke, forenzičare i zrakoplovne tvrtke te policiju, jer će se njima moći dokazati koliko je sati ili čak dana prije nekoga događaja osoba konzumirala alkohol. Novi će testovi pružiti cjelovitu sliku o nečijim navikama povezanim s alkoholom, smatra Friedrich Wurst sa Sveučilišta Basel u Švicarskoj, voditelj međunarodnih timova koji provjeravaju nove načine testiranja. Sam alkohol isparava iz tijela nekoliko sati nakon konzumiranja. Nakon toga postoji cijeli niz načina utvđivanja je li netko pio, a gotovo svi počivaju na razini enzima jetre u krvi. Budući da drugi toksini, a i trudnoća, mogu izazvati slične promjene u sastavu krvi, nijedan od tih testova nije pouzdan. No, razni su znanstveni timovi u proteklih desetak godina proučili spojeve koji nastaju razgradnjom alkohola, a jedan od tih indikatora je etil glukuronid (EtG, koji se nakuplja u krvi proporcionalno smanjivanju količine alkohola. "Etil glukuronid i nepostojanje samoga alkohola dokaz je stanja koje slijedi opijanju", smatra Friedrich Wurst. EtG se u urinu zadržava čak i do pet dana i nedvojbeno dokazuje da je osoba u tome vremenskome razdoblju konzumirala alkohol. Test koji se oslanja na fosfatidil etanol (Peth) omogućuje otkrivanje osoba koje su u posljednja tri tjedna prije testiranja pile više od tri piva dnevno ili odgovarajuću količinu druge vrste alkohola. Razine etilnih estera masnih kiselina u kosi (FAEE) omogućuju otkrivanje osoba koje piju u duljem vremenskom razdoblju. Wurst i njegov tim dokazali su, na uzorku od 40 osoba, među kojima su neki pili stalno, a neki nikada, da etilni esteri masnih kiselina omogućuju razlikovanje osoba koje piju malo od onih koji su ovisni o alkoholu. Znanstvenici se nadaju da će ovi načini testiranja pomoći i pri istraživanju utjecaja alkohola na plod za vrijeme trudnoće. (Hina) xrug ydgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙