ZAGREB/BASEL, 15. veljače 2004. (Hina) - Novi testovi za provjeru konzumiranja alkohola koje su razvili švicarski znanstvenici bit će mnogo učinkovitiji od dosadašnjih, piše New Scientist.
ZAGREB/BASEL, 15. veljače 2004. (Hina) - Novi testovi za provjeru
konzumiranja alkohola koje su razvili švicarski znanstvenici bit će
mnogo učinkovitiji od dosadašnjih, piše New Scientist.#L#
Nove će testove najvjerojatnije najprije početi koristiti liječnici,
kako bi nadzirali pacijente koji su skloni alkoholu, ali testovi bi
uskoro mogli zainteresirati i poslodavce, osiguravateljske tvrtke,
forenzičare i zrakoplovne tvrtke te policiju, jer će se njima moći
dokazati koliko je sati ili čak dana prije nekoga događaja osoba
konzumirala alkohol.
Novi će testovi pružiti cjelovitu sliku o nečijim navikama povezanim
s alkoholom, smatra Friedrich Wurst sa Sveučilišta Basel u Švicarskoj,
voditelj međunarodnih timova koji provjeravaju nove načine
testiranja.
Sam alkohol isparava iz tijela nekoliko sati nakon konzumiranja.
Nakon toga postoji cijeli niz načina utvđivanja je li netko pio, a
gotovo svi počivaju na razini enzima jetre u krvi. Budući da drugi
toksini, a i trudnoća, mogu izazvati slične promjene u sastavu krvi,
nijedan od tih testova nije pouzdan.
No, razni su znanstveni timovi u proteklih desetak godina proučili
spojeve koji nastaju razgradnjom alkohola, a jedan od tih indikatora
je etil glukuronid (EtG, koji se nakuplja u krvi proporcionalno
smanjivanju količine alkohola.
"Etil glukuronid i nepostojanje samoga alkohola dokaz je stanja koje
slijedi opijanju", smatra Friedrich Wurst. EtG se u urinu zadržava čak
i do pet dana i nedvojbeno dokazuje da je osoba u tome vremenskome
razdoblju konzumirala alkohol.
Test koji se oslanja na fosfatidil etanol (Peth) omogućuje otkrivanje
osoba koje su u posljednja tri tjedna prije testiranja pile više od
tri piva dnevno ili odgovarajuću količinu druge vrste alkohola. Razine
etilnih estera masnih kiselina u kosi (FAEE) omogućuju otkrivanje
osoba koje piju u duljem vremenskom razdoblju.
Wurst i njegov tim dokazali su, na uzorku od 40 osoba, među kojima su
neki pili stalno, a neki nikada, da etilni esteri masnih kiselina
omogućuju razlikovanje osoba koje piju malo od onih koji su ovisni o
alkoholu.
Znanstvenici se nadaju da će ovi načini testiranja pomoći i pri
istraživanju utjecaja alkohola na plod za vrijeme trudnoće.
(Hina) xrug ydgk