WASHINGTON, 8. siječnja (Hina/Reuters) - Ljudi koji popiju nekoliko šalica kave na dan mogu znatno smanjiti opasnost od dijabetesa u kasnijem životu čak i ako su pretili, pokazala je nova američka studija.
WASHINGTON, 8. siječnja (Hina/Reuters) - Ljudi koji popiju
nekoliko šalica kave na dan mogu znatno smanjiti opasnost od
dijabetesa u kasnijem životu čak i ako su pretili, pokazala je nova
američka studija. #L#
Studijom je obuhvaćeno 125 tisuća ljudi i pokazalo se da prava kava,
ali ne i ona bez kofeina, možda pozitivno utječe na čovjekov
metabolizam, tvrde istraživači s harvardske medicinske škole.
Muškarci koji su pili više od šest šalica kave na dan za više od pola
smanjili su opasnost od dijabetesa u razdoblju od 12 do 18 godina,
kaže se u studiji. Žene koje su pile toliko kave smanjile su
opasnost za trideset posto.
U članku za časopis Annals of Internal Medicine istraživači su
napisali da se još ne zna kako kava smanjuje opasnost od dijabetesa
tipa II, onoga od kojega obolijevaju starije osobe.
Procjenjuje se da 15 milijuna Amerikanaca ima takav oblik
dijabetesa i on je šesti uzrok smrti u Sjedinjenim Državama.
Izrazito je povezan s pretilošću i nedovoljnim vježbanjem, a može
voditi do srčanih bolesti, moždane kapi, sljepila, amputacija
udova i drugih problema.
Mladenački dijabetes, onaj tipa I, drukčija je bolest i od nje
boluje otprilike miljun do dva milijuna Amerikanaca. Taj oblik
bolesti izazvan je uništavanjem važnih stanica gušterače.
U dijabetesu tipa II tijelo gubi sposobnost pravilne upotrebe
inzulina za obradu hrane, osobito šećera.
Istraživači pod vodstvom dr. Eduarda Salazar-Martineza i doktorice
JoAnn Manson iz Harvarda i bostonske Brigham and Women's Hospital
kažu kako je poznato da kofein utječe na način na koji tijelo
prerađuje šećer.
Kofein ubrzava metabolizam, tvrde znanstvenici, a može utjecati i
na druge aspekte metabolizma kao što su oksidiranje masnoća i
aktiviranje glikogena u mišićima.
"Kava sadržava i mnoge druge sastojke koji mogu pridonijeti
suprotnome ponašanju", piše u izvještaju.
"Na primjer, kava sadržava znatnu količinu kalija, niacina,
magnezija i antioksidanata poput tokoferola", kažu.
"Ti sastojci možda imaju učinak na razvoj dijabetesa sinergijom ili
nezavisnim djelovanjem na metabolizam glukoze i otpornosti na
inzulin".
Rezultati ove studije potvrđuju nedavnu nizozemsku studiju koja je
isto pokazala da kava snižava opasnost od dijabetesa.
(Hina) vm dgk